Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  25 Aralık 2024 ÇarÅŸamba  
 
   
   
 
29 Mart 2012 PerÅŸembe - 07:30

Katılım bankalarına 1 Milyar Liralık ŞOK

Hazine’nin çıkardığı gelire endeksli senetlerin devlet tahvilinden farksız olduğunu yani faiz içerdiğini belirtti

Katılım bankalarına 1 Milyar Liralık ŞOK

Katılım bankalarının en tepedeki danışmanı olan ünlü Ä°lahiyat Profesörü Hayrettin Karaman, Hazine’nin çıkardığı gelire endeksli senetlerin (GES) devlet tahvilinden farksız olduÄŸunu yani faiz içerdiÄŸini belirtti. Fetva niteliÄŸindeki bu tespit ellerinde 1 milyar liralık GES olan katılım bankalarında ÅŸok etkisi yarattı. Katılım bankaları yeni GES ihalesine katılmazken ellerindeki 1 milyar liralık senedi de geri vermek ve Sukuk türü bir enstrümanla deÄŸiÅŸtirmek için Hazine’nin kapısını çaldı.

Ä°slami bankacılık prensiplerine göre çalışan katılım bankalarında ‘faiz’ ÅŸoku yaÅŸanıyor. Her ÅŸey ünlü ilahiyat profesörü Hayrettin Karaman’ın geçen ay verdiÄŸi bir fetvayla baÅŸladı. Karaman, geçen ay devletin 2009’dan bu yana ihraç ettiÄŸi ve ‘faizsiz ürün olarak’ tanımlanan Gelire Endeksli Senetlerin (GES) faiz içerdiÄŸini açıkladı. Bu açıklama kasalarında 1 milyar liralık GES bulunan katılım bankalarında soÄŸuk duÅŸ etkisi yaratırken, Hazine’yi de zor duruma düÅŸürdü. Çünkü Karaman’ın açıklamalarının ardından katılım bankaları Hazine’nin açtığı GES ihalesine katılmadı.

Ayrıca halen kasalarında bulunan gelire endeksli senetlerin ‘dini açıdan daha uygun’ ürünlerle takas edilmesi için Hazine’ye baÅŸvurdu. Katılım Bankaları BirliÄŸi Genel Sekreteri Osman Akyüz, “Hazine yetkilileri ile bir araya geldik. Bu tahvillerin itfa tarihine kadar bunları kira sertifikası yani sukuk ile takas etmelerini rica ettik. EÄŸer itfa tarihi olan AÄŸustos’a kadar sukuk çıkarsa bizlerde ciddi anlamda rahatlayacağız” bilgisini verdi.

Hazine ihalesine katılmadılar

Ä°slami bankacılık esaslarıyla çalışan katılım bankalarını ÅŸaşırtan olaylar zinciri geçen ay baÅŸladı. Ünlü ilahiyat profesörü Prof. Dr Hayrettin Karaman, 19 Åžubat 2012 tarihinde Yeni Åžafak gazetesinde “Devletin Borç Senetleri” baÅŸlıklı bir yazı kaleme aldı. Karaman, yazısında daha önce dini açıdan sakınca görülmeyen Gelire Endeksli Senetlerin (GES) yapısal anlamda sorunlar içerdiÄŸini belirterek, “GES’ler devlet tahvili gibidir. Gelir ortaklığı senedi (GOS) haline gelmedikçe bunların geliri de faizdir” dedi.

Katılım bankalarına dini konularda danışmanlık yapan Karaman’ın yazısı sektörde bomba etkisi yaratırken, açıklamayı önceden öÄŸrenen katılım bankaları Hazine’nin 17 Åžubat’taki GES ihalesine katılmadı. Katılım Bankaları BirliÄŸi Genel Sekreteri Osman Akyüz bu konuda ÅŸunları söyledi:

Kasada 1 milyarlık GES var

“Hayrettin Karaman Hoca’nın söyledikleri bizler açısından baÄŸlayıcıdır. Dolayısıyla artık bu noktadan itibaren yeni bir yol haritasına ihtiyacımız olduÄŸunu düÅŸündük ve Hazine yetkilileri ile bir araya geldik. Bizim önerimiz ÅŸu oldu; katılım bankalarının elinde halen yaklaşık 1 milyar liralık GES var. ‘Bunları alın, karşılığında bize kira sertifikası (sukuk) verin’ dedik. Bu takas iÅŸlemiyle hem katılım bankalarının yaÅŸadığı sorunlar çözülmüÅŸ olur, hem de uzun zamandır tartışılan kira sertifikaları devlet eliyle hayata geçirilmiÅŸ olur. Talebimiz itfaların gerçekleÅŸeceÄŸi AÄŸustos ayına kadar Hazine’nin Türk lirası üzerinden kira sertifikası çıkarması.”

Katılım Bankaları BirliÄŸi verilerine görev Mart ayı itibarıyla 3 katılım bankasının portföyünde toplam 984 milyon liralık GES bulunuyor. KiÅŸi ve kurumların elinde ise 459 milyonluk GES var.

GES NEDÄ°R?

Gelire Endeksli Senetler: Hazine MüsteÅŸarlığı, 2009 yılında devlet iç borçlanma senetlerinin yatırımcı tabanını geniÅŸletmek ve finansal araçları çeÅŸitlendirmek amacıyla bütçeye aktarılan vergi dışı gelirlere endeksli senetler (GES) ihraç etmeye baÅŸladı. Getirileri TPAO, Devlet Malzeme Ofisi, Devlet Hava Meydanları Ä°ÅŸletmeleri ve Kıyı Emniyeti Genel MüdürlüÄŸü’nden bütçeye aktarılan hâsılat paylarına endekslenen GES ihraçlarına 2009-2010 döneminde katılım bankaları ile muhafazakar yatırımcılar büyük ilgi gösterdi.

Hayrettin Karaman ne yazmıştı?

Bugünlerde Ziraat Bankası’nın bono, Hazine’nin de gelire endeksli senet (GES) ihraç edeceÄŸine dair haberler okuyoruz. Laik bir ülkede faiz yemekte sakınca görmeyen kimselerin bulunması tabiidir ve bunlara karşı yapacağımız, diyeceÄŸimiz bir ÅŸey yoktur.

Faizin haram olduÄŸuna inanan ve faiz yemekten uzak durmak isteyen kimseler için bazı açıklamalar yapmak gerekiyor.

BaÅŸlangıç döneminde helal idi

Devlet vatandaşından borç para alır, buna karşı üzerinde faizi veya baÅŸka bir ÅŸekilde getirisi yazılı senet verirse “faizli borç” almış olur. VerdiÄŸi getiri faizdir ve fertlerin birbirinden alıp verdiÄŸi faize nispetle manevi-din sorumluluÄŸu daha ağırdır. Bir kiÅŸiden faiz alanın yediÄŸi haramı ve kul hakkını telafi etmesi mümkündür; günahına tevbe eder, aldığı faizi de sahibine iade eder. Devletten faiz alan kimse ise, devlete vergi ödeyen milyonların hakkını yemiÅŸ olur.

Bankaların ve ÅŸirketlerin ihraç ettikleri tahviller ve bonolar faizli borç senetleridir. Bunları satın alanlar, üzerlerinde yazılı olan faiz oranlarında faiz gelirini alıp yemektedirler ki, Ä°slam’a göre bu iÅŸlem ve bu gelir haramdır. Hazine’nin çıkardığı gelire endeksli senet (GES)ler de bir iki yıl önce çıkarılanın devamı olsa gerektir. GES’ler ilk çıkarıldığında “endekslendikleri gelir kaynakları” helal gelirlerin kaynakları olduÄŸunu ve devletin bu kaynaklardaki hakkını senet mukabilinde satın alana devrettiÄŸini göz önüne alarak (böyle olması gerektiÄŸini, buna çevrilmesi lazım geldiÄŸini söyleyerek) müspet karşılamıştık. Bu gelir kaynakları ÅŸunlardı: T.Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları Ä°ÅŸletmeleri (DHMÄ°) ve Kıyı Emniyeti Genel MüdürlüÄŸü’nden (KIYEM).

GES’ten elde edilen gelir faizdir

Bunlardan bütçe’ye aktarılan hasılat payları, mali bir hakkın devri yoluyla “senet alanlara” devredilmiÅŸ olacaktı. Özel görüÅŸmelerde bazı ilgililere “Bu senetlerin “gelire endeksli senet (GES)” deÄŸil, “gelir ortaklığı senedi (GOS)” olması gerektiÄŸini, maksat bu ise adının da böyle olması gerektiÄŸini, ayrıca bu senetlerin “devletin borçlanma enstrümanlarını çeÅŸitlendirme” amacı ile ve borçlanma mahiyetinde olmaması, devletin hakkı olan bazı helal gelirlerin “senet mukabilinde bedeli ile geçici devri” mahiyetinde olması gerektiÄŸini ısrarla söylemiÅŸtim. Medyaya düÅŸen haberlerden, eski ÅŸekilde (gelire endeksli olduÄŸu için faizli borçlanma olarak) devam edeceÄŸini üzülerek öÄŸrendim. Gelire endeksli senet (GES) olduÄŸu sürece bu senetler de “devlet tahvili gibidir. Gelir ortaklığı senedi (GOS) haline gelmedikçe bunların geliri de faizdir.

Ä°lahiyatçılardan oluÅŸan bir Sheria Board görüÅŸ veriyor

- Ä°slami prensiplere göre hareket eden katılım bankaları çok sıkı prensiplerle çalışıyor. Çıkarılacak her finansal ürün veya hizmet için ‘Danışma Kurulu’ olarak tanımlanan ve tamamı ilahiyatçılardan oluÅŸan bir kuruldan görüÅŸ alınıyor.

- Katılım bankaları ürün ve hizmet geliÅŸtirme ve piyasaya sunma aÅŸamalarında bünyelerinde yer alan danışma kurullarına sık sık baÅŸvuruyor. Bu kurulların, yeni geliÅŸtirilen ürünlerin uygunluÄŸuna dair görüÅŸ beyan edip bunları reddetme yetkileri var. Kurul uygun görmezse o ürün veya hizmet satın piyasaya sürülmüyor.

- Türkiye’de her katılım bankasının bir dini danışmanı var. Prof. Dr Hayrettin Karaman, bu alandaki en yetkin isim olduÄŸu için Karaman’ın açıklamaları muhafazakar camiada çok ciddiye alnıyor. Bu alandaki en saygın isim olarak Karaman kabul ediliyor.

- Küresel anlamda da ‘Danışma Kurulu’ çok özel bir yere sahip. Bugün geliÅŸmiÅŸ piyasalarının hemen hepsinde faaliyet gösteren‘Ä°slami Endeks’ gibi ürünlerin çıkarılması sırasında ‘Åžeriat Kurulu (Sheria Board)’ olarak tanımlanan dini danışma kurullarının görüÅŸlerine baÅŸvuruluyor. Hatta dünya çapında finansal hizmetler alanında görüÅŸ bildiren ‘Danışma Kurulları’ bile var.

Ufuk şanlı/Vatan

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Merkez Bankası'nın döviz rezervleri artt
Ocak ayında 87.591 milyon dolar olan rezervleri, Şubat ayında 89 milyar 684 milyon dolara yükseldi.
Başçı'ya kur freni
Kurdaki yükseliş nedeniyle faiz koridorunu değiştirmeyen Merkez Bankası, ...
Kraliçe’nin bankası'nı kim alıyor?
İngiltere Kraliçesi’nin hissedarları arasında yer aldığı İngiliz bankası ...
 
Citibank, Türkiye'den çıkacak mı?
Akbank’daki hisselerinin bir bölümünü satacağını duyuran Citibank, Türkiye'den çıkıyor mu?
Faizlerde deÄŸiÅŸiklik yok
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik faiz oranlarını borçlanmada ...
Bankaların patronu kim olacak?
Bankacılık sektörünün yeni patronunun kim olacağı konusunda hükümetten henüz bir işaret yok
 
PPK öncesinde istisnalara devam
MERKEZ Bankası istisnai günlere devam ediyor.
Akbank: Citigroup önce bize yapmalı
Citigroup’un Sabancı Holding ile arasındaki hissedarlar sözleşmesine göre, ...
Reel kesim güven endeksi arttı
Reel kesim güven endeksi Mart ayında, bir önceki aya göre 5,6 puan artarak, ...
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  35,2605   36,7150  
       
  9.927,000   2.962,4600  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   bankalar | VakıfBank | George Soros | Garanti Bankası | BDDK BaÅŸkanı Mukim Öztekin | ÅžiÅŸecam | Maliye Bakanlığı | DoÄŸuÅŸ Grubu
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle