Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem BaÅŸçı 16 Mart ta Adana daki sunumunda faiz koridorunun daraltılabileceÄŸinin sinyalini vermiÅŸti
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini ve faiz koridorunu deÄŸiÅŸtirmezken, Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların altın olarak tutulabilecek kısmını yüzde 10’dan 20’ye yükseltti. PPK aynı zamanda, kıymetli maden hariç yabancı para yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların altın olarak tutulabilecek kısmını yüzde 10’dan sıfıra çekti. Zorunlu karşılıklardaki ayarlama ile Merkez’in 2.2 milyar dolar artarkan, piyasaya yaklaşık 6.1 milyar liralık likidite saÄŸlandı. Merkez Bankası dün ayrıca aylık repo ihalelerinde her ihalede yapılacak fonlama tutarını 6 milyar liradan 5 milyar liraya düÅŸürürken, miktar ihalelerde saÄŸlanacak fonlamayı ise 3-7 milyar TL aralığından 1-6 milyar TL aralığına çekti.
Merkez sıkıştı
Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem BaÅŸçı 16 Mart’ta Adana’daki sunumunda faiz koridorunun daraltılabileceÄŸinin sinyalini vermiÅŸ fakat, doların 1.825 TL ile 2.5 ayın zirvesine çıkmasının ardından 21 Mart’ta parasal sıkılaÅŸtırmanın devam edeceÄŸini açıklayarak geri adım atmıştı.
Merkez Bankası’nın kurun yukarıda olması nedeniyle hiçbir deÄŸiÅŸiklik yapmadığına dikkat çeken Garanti Bankası Ekonomik AraÅŸtırmalar Müdürü Ali Ä°hsan Gelberi, “Bir hafta önce faizin üst bandını aÅŸağı çekeceÄŸinin sinyalini vermiÅŸti ama kur yukarı çıkınca vazgeçti. Faizi aÅŸağı çekerse kurda yukarı hareket olur endiÅŸesine kapıldı. Kurda çok hızlı bir aÅŸağı geliÅŸ olmadığı için dünkü karar alındı” dedi. TL’yi sıkılaÅŸtırmak için bazı kararlar alındığını hatırlatan Gelberi, “Merkez Bankası faizi indirmek istiyor ama kurdan dolayı yapamıyor. Merkez Bankası Kasım 2010’dan bu yana hedefleri geniÅŸletti. Fiyat istikrarından sonra finansal istikrar adı altında büyüme, kur, istihdam ve iÅŸsizliÄŸi kollar duruma geldi. Merkez Bankası birçok hedefin içinde sıkıştı” dedi.
Merkez Bankası’nın döviz kurları kanalıyla oluÅŸabilecek enflasyon risklerini bertaraf etmek için kontrollü parasal sıkılaÅŸtırmaya gittiÄŸini ifade eden uzmanlar, zorunlu karşılıklara iliÅŸkin altın opsiyonunu arttırarak, bankaların Merkez Bankası kaynaklarına olan ihtiyacını azaltmak istediÄŸini vurguladı. Enflasyonun hedefe paralel seviyeye inene kadar sıkılaÅŸtırmaya devam edeceÄŸi belirtilirken, altın düzenlemesiyle de döviz rezervinin kalitesini arttırmanın hedeflendiÄŸi vurgulandı.