Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  16 Nisan 2024 Salı  
 
   
   
 
27 Åžubat 2012 Pazartesi - 13:16

Sabancı, TeknoSa'yı halka açıyor

Bu senenin iyi hikayelerinden birinin Teknosa olduğunu vurgulayan Sabancı, bunun için başvuruyu yaptıklarını açıkladı

Sabancı, TeknoSa yı halka açıyor

Sabancı Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi Nano Teknoloji Merkezi'ne 52 milyon lira yatırdıklarını, buradaki yatırımın 70 milyon liraya kadar çıkacağını bildirdi.
Sabancı, bir grup gazeteciyle gerçekleÅŸtirdiÄŸi sohbet toplantısında soruları yanıtlarken, Türkiye'nin yüksek katma deÄŸerli ürünlere ihtiyaç duyduÄŸunun altını çizerek, devlet kanalıyla üniversitelere yapılan ARGE desteÄŸinden Sabancı Üniversitesi olarak kendilerinin de faydalandığını ve üniversite bünyesinde Nano Teknoloji Merkezi ortaya çıkardıklarını söyledi.

Yakın bir dönemde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın merkezi ziyaret edeceÄŸini, Merkezin Sabancı Üniversitesi ve iÅŸ dünyasından oluÅŸan Yürütme Kurulu bulunduÄŸunu kaydeden Sabancı, Merkezde nano boyut mühendisliÄŸi, yapısal malzemeler, gıda, ziraat, nano güvenlik, çevre, su ve nano tıp alanlarında çalışmalar yapıldığını belirtti.

Herkesin bu konuya girmek istediÄŸini, bütün üniversitelerin nano merkez yapmak istediÄŸini ifade eden Sabancı, ''Tüm ABD'de toplasan 20-25 nano teknoloji merkezi var. Neden- Herkes o laboratuvarları, o makineleri kullanıyor. Türkiye, daha çok katma deÄŸerli, daha çok teknolojik ürünlere giderken, bu konuda ARGE'ye destek olurken israfa gitmemeli. Daha etkin merkezler kurmaya doÄŸru gitmeliyiz. Bazı ÅŸeyleri yaparken, herkes 'yapayım' diyor. O da memleket için çok doÄŸru olmuyor. Burada yeni bir yola çıkıyoruz. Türkiye, bunu dikkat ederek yapmalı'' ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Sabancı Üniversitesi Nano Teknoloji Merkezi'ne 52 milyon lira yatırdıklarına dikkati çeken Sabancı, ''Bir fazı daha var. Zannederim oradaki yatırımımız 70 milyon liraya kadar çıkacak. Herkese açık. Yapılan Nano Teknoloji Merkezi sadece bizim deÄŸil, hepimizin'' dedi.

Topluluk ÅŸirketlerinden gerek Sasa, gerek Kordsa'nın bu Merkez ile çalıştığına iÅŸaret eden Sabancı, Kordsa Global tarafından üretilen polyester nano ürünün Sabancı Üniversitesi iÅŸbirliÄŸiyle üretildiÄŸini vurguladı. Sabancı, yaptıkları bir araÅŸtırmaya göre, Sabancı Üniversitesi mezunlarının yüzde 30'a yakınının giriÅŸimci olduklarını da belirtti.

''Sakıp Bey'i 10. yılında AKM'de anmak istiyoruz''

Mayıs ayında Sakıp Sabancı Müzesi'nde hat salonları bölümünü açacaklarını belirten Sabancı, ''Dünyada bir ilki gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Osmanlı hat sanatları, en son teknolojiyle sunulacak. Osmanlı hat sanatını, gençlerin ilgisini çekecek ÅŸekilde teknolojiyle buluÅŸturuyoruz. Tabletlerle kitapların içinde dolaşılacak'' diye konuÅŸtu.

Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yenilenmesiyle ilgili de Sabancı, ÅŸunları kaydetti:

''Sayın ErtuÄŸrul Günay, AKM'nin hizmet verememesi nedeniyle çok büyük üzüntü duyduÄŸunu anlattı. 'Buna desteÄŸe ihtiyacımız var. Sizin gibi bir grup bize destek olsa, birlikte gerçekleÅŸtirsek' dedi. Bu proje, Grubumuzda çok destek gördü. Hemen Sayın Bakan'a döndük. Normal kültür, sanat, eÄŸitim bütçelerimizin dışında bir konudur. 'Varız' dedik. 'Bu kadar verebiliriz' dedik. Binanın eski halini muhafaza etmek durumundayız. Binada çok ciddi akustik, teknolojik altyapı, ışıklandırma, ısıtma, soÄŸutma gibi konularda yapılması gerekenler ve daha önemlisi deprem güçlendirilmesi gereÄŸi var. Mevcut eski birimlerine, fonksiyonlarına sadık kalınarak yenileme, tamir, tadilat projesi... 2013'ün sonuna doÄŸru bitirilmesi hedefleniyor. Biz, 2014 yılı 10 Nisan'ında rahmetli Sakıp Bey'i 10. yılında orada anmak istiyoruz.''

Güler Sabancı, isim verilmesine dair ise ''Sayın Bakan 'buraya sizin isminizi verelim' dedi. Ben de 'benim ismimi deÄŸil, ailemin ismini verelim' dedim. Aramızda böyle bir konuÅŸma oldu. Bizim zaten baÅŸka bir talebimiz olmadı'' diye konuÅŸtu.

''Teknosa'da ikinci yarıda halka arz düÅŸünüyoruz''

Carrefoursa ile ilgili de Sabancı, ''Haklı olarak Carrefoursa'nın performansının daha iyi olması gerektiÄŸine inanıyoruz. Bizde, ortağımızın biraz kendi meseleleriyle meÅŸgul olduÄŸu hissiyatı var. Böyle büyük bir ÅŸirketin ana merkezinde sorunlar olunca, bunun bölgesel etkileri de oluyor. Bir çözüm bulmak istiyoruz. Yatırımcı ÅŸirketle anlaÅŸtık, üzerinde çalışıyoruz'' diye konuÅŸtu.

''Carrefour'daki hisselerinizi satıp Migros'u alır mısınız-'' ÅŸeklindeki soruya Sabancı, esprili bir ÅŸekilde, ''Önce mevcut iÅŸi bir çözelim. ArkadaÅŸlarımı meÅŸgul ediyor. Ben de açıkçası üzülüyorum'' yanıtını verdi.

Bazı konularda kararlı olmanın önemine dikkati çeken Sabancı, ''Bu konuda da danışman ÅŸirket bulundu. Ben umuyorum ki bu yıl bitmeden bu iÅŸe bir çözüm buluruz'' dedi.

Bu senenin iyi hikayelerinden birinin Teknosa olduÄŸunu vurgulayan Sabancı, bunun için baÅŸvuruyu yaptıklarını, ikinci yarıda halka arzı düÅŸündüklerini bildirdi.

''Geçen sene varlıklarınızın performansının hisse deÄŸerlerine aynı ÅŸekilde yansımadığını, daha fazla deÄŸerli olması gerektiÄŸini söylemiÅŸtiniz. Hala aynı ÅŸekilde mi düÅŸünüyorsunuz-'' sorusunu da Sabancı, ''Geçen seneden daha iyi durumdayız. Geçen sene bu düÅŸüncelere paralel bazı çalışmalar yaptık. Bugün geldiÄŸimiz yerde daha iyi yansıttığını düÅŸünüyoruz. Ama hala bence gidilecek yol var'' diye yanıtladı.

''Nasıl ki almaya bakıyoruz, satmaya da bakıyoruz''

Sabancı Holding'in, 2016 yılında net varlık deÄŸerini 25 milyar dolara yükseltme hedefinin, yakalanabilir bir hedef olduÄŸunu ifade eden Sabancı, ''Bu hedefin içinde mevcut iÅŸlerimizde büyüme vardır. Bunun dışında da fırsatlar olursa, Sabancı TopluluÄŸu olarak her türlü bünyemiz buna müsaittir. Daha büyük fırsatları da deÄŸerlendirebiliriz. Bunların hepsi organiktir. Ä°norganik fırsatlara da açığız. Ä°çinde bulunduÄŸumuz her sektörde çok ciddi büyüme beklentilerimiz var. Aklınıza gelebilecek her ÅŸirketimizde, yapılan planlara göre 3 ila 5 yıl içinde hepsinde hemen hemen iki kat büyümeyi öngörüyoruz'' ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Güler Sabancı, ''Elden çıkarmayı düÅŸündüÄŸünüz ÅŸirketiniz var mı-'' sorusu üzerine de ''Åžu anda böyle spesifik bir durumumuz yok. Biz portföyümüzü her sene gözden geçiririz. Bunu da yine baharda yapacağız. Bu, dinamik bir süreçtir. Dışardaki fırsatlara göre de bakmak lazım. Åžu anda spesifik bir ÅŸeyimiz yok, ama sürekli bakıyoruz. Åžirketlerimizde yeniden yapılanmalara bakıyoruz. Nasıl ki almaya bakıyoruz, satmaya da bakıyoruz. Bu, bizim gibi portföy yöneten bir grubun yapması gereken bir süreç'' yorumunu yaptı.

''İzlediklerimiz kaygı verici''


Zorunlu eÄŸitimin 12 yıla çıkarılması teklifine iliÅŸkin de Sabancı, ÅŸunları kaydetti:

''Sabancı Vakfı olarak bir parçası olduÄŸumuz EÄŸitim Reformu GiriÅŸimi'nin bu konudaki görüÅŸünü destekliyoruz. Bu konuda umuyorum ki gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Daha alt komisyonda tartışılıyor. GörüÅŸlerin, tepkilerin dikkate alınacağını umuyorum. Burada aslında bizim görüÅŸümüz, 1+ kesintisiz 4+4 olmalı. Yani 1+8... 1+ çok önemli. Okul öncesi bir yılı kaybetmemeliyiz. Ben umuyorum ki saÄŸduyu, bu çalışmayı bir yere getirecek. Ben daha orada ulaşılacak yere ulaÅŸmadığımız kanısındayım. 8 yıllık eÄŸitimle ilkokullardaki olayı hallettik. Ama sonrasında, görüyoruz ki ortada terkler baÅŸlıyor. Ortalama okullaÅŸma kızlarda yüzde 66'ya, erkek çocuklarda yüzde 69'a iniyor. Demek ki daha orada gidecek yerimiz var.''

''Ekonomi iyiye gidiyor, ama demokrasi, hukuk, erkler arası kavgalar konusundaki geliÅŸmeleri nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz-'' sorusunu Sabancı, ''Ä°zlediklerimiz kaygı verici. Dolayısıyla Türkiye'nin çok ciddi bir hukuk reformu ihtiyacı var, bunu gerçekleÅŸtirmesi gerekiyor. Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi, hukuk reformu çok önemli. Daha hızlı, daha güvenilir, daha objektif bir hukuk düzeni istiyoruz'' dedi.

''Carrefour'un daha iyi yönetilmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz''

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul da Türkiye'nin cari açık sorununa deÄŸinerek, özellikle enerji, emtia fiyatlarındaki artışın bunu olumsuz etkilediÄŸini belirtti.

Carrefoursa'ya iliÅŸkin de Kurtul, ''Carrefour'un yönetimsel olarak daha iyi yönetilmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Carrefour ÅŸirketinde, merkezinde de ciddi bir performans düÅŸüklüÄŸü var. Bizim amacımız mevcut yapıyı deÄŸiÅŸtirmek'' dedi.

Kurtul, Carrefoursa'nın Türkiye'de Diasa ile birlikte pazar payının yüzde 7-8 civarında olduÄŸunu ve 2,5 milyar lira cirosu bulunduÄŸunu belirtti. Kurtul, Teknosa'nın halka arzından gelecek kaynağı Sabancı Holdingin yatırımlarında deÄŸerlendirmeyi düÅŸündüklerini bildirdi.

Hisse deÄŸerine iliÅŸkin de Kurtul, ''Net aktif deÄŸerimize göre hissemiz yüzde 20 daha deÄŸerlense bile, daha makul bir seviye olan yüzde 10-15 iskonto seviyesine gelecek'' yorumunu yaptı.

''Nano teknolojili ürün 3 büyük lastikçide kabul gördü''

Kordsa'daki nano teknoloji çalışmalarını anlatan Kurtul, bu çalışmalara iliÅŸkin ÅŸu bilgiyi verdi:
''Kordsa, lastik güçlendirici kord bezi üretiyor. Bu, naylon 66 bezi ve polyester oluyor. Naylon 66'da Kordsa'nın pazar payı dünyada yüzde 30, polyesterde de yaklaşık yüzde 10 civarında. Naylon daha pahalı bir malzeme. Lastikte bunlar kullanılıyor. GeliÅŸtirilen monolyx, lastikte kullanılan çeliÄŸin yerine geçebiliyor. ÇeliÄŸin yerine geçebilen, kuvvetli, daha esnek, daha dayanıklı, daha avantajlı. Özellikle ağır yük taşıyan kamyonlarda önemli. Bu, tamamen Kordsa tarafından geliÅŸtirildi. Patenti de Kordsa'ya ait. Bu ürün ticarileÅŸti. 3 büyük lastikçide kabul gördü. DiÄŸerlerine de yaygınlaÅŸtırıyorlar.

Nano teknolojiyle üretilen diÄŸer bir ürün twixtra da lastiÄŸe güç veren bir malzeme. Polyester ve naylon karışımından oluÅŸuyor. Hem kuvvetli yapıyor, hem maliyetleri düÅŸürüyor. LastiÄŸin içinde yer alıyor. LastiÄŸin içine ve kenarlarına yapıştırılan malzemeler. LastiÄŸi bunlar tutuyor. Polyester nano da çok kuvvetli bir malzeme. Bu da naylonun yerini aldığında hem kuvvetli, hem de maliyet düÅŸürüyor. Dolayısıyla bu 3 ürün, Kordsa için önemli inovasyon ürünleri. Bunlar, çok yeni pazarlar getirebilir.''

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,4279   34,4064  
       
  9.680,000   2.489,2200  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   BDDK | Ä°MKB | George Soros | Garanti Bankası | Warren Buffett | HSBC | DoÄŸuÅŸ Grubu | yüksek faiz
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle