Görev süresi gelecek hafta dolan BDDK BaÅŸkanı Bilgin, dünya ekonomisini alt üst eden olayları anlatan Oscar’lı film Inside Job ile veda etti. Bilgin, ‘Bilerek yanlış yapmayan insanlar olabilme çabamızda hepimize baÅŸarılar diliyorum” dedi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) BaÅŸkanı Tevfik Bilgin’in görev süresi bu ayın 11’nde tamamlanıyor. Dokuz yıl baÅŸkanlık yaptığı BDDK’dan ayrılması beklenen Tevfik Bilgin, gazetecilere dünya ekonomisini sarsan 2008 krizinin perde arkasını anlatan Oscar ödüllü belgesel film Inside Job’un cd’si ile veda etti.
Inside Job, son yılların en çok tartışılan belgeselleri arasında yer alıyor. 2010 yılında belgesel dalında Oscar ödülünü aldı. Film, 2008 yılında ABD’de baÅŸlayan ve tüm dünyayı pençesine alan küresel finans krizini anlatıyor. Yönetmeni Charles Ferguson’ın ifadesiyle belgesel, “ABD’deki finans sektörü kaynaklı sistematik yozlaÅŸma ve bu yozlaÅŸmanın sonuçlarını” anlatıyor.
Bilgin, Türkiye’de bankacılık krizinin patlak verdiÄŸi zor bir dönemde, görevi BDDK BaÅŸkanı Engin Akçakoca’dan devraldı. Bilgin’in görevde olduÄŸu dokuz yılda, sektör, 60 milyar dolarlık faturaya mal olan bankacılık krizinin yol açtığı sıkıntılara, sektöre gelen yabancı sermayenin yarattığı rekabete ve büyük dünya kriziyle sistemden çıkmaya çalışan yabancı yatırımcıların neden olduÄŸu olumsuzluklara sahne oldu. Bilgin, sektöre uyarıcı mesajlar göndererek önceliklerini hatırlatırken zaman zaman da farklı kesimlerden gelen eleÅŸtirilere yanıt vererek destek çıktı.
‘Görevimiz halkın menfaatini korumak’
BDDK BaÅŸkanı Tevfik Bilgin, gazetecilere gönderdiÄŸi veda yazısında kendisine sık sık sorulan ‘Düzenleme ve serbestleÅŸme arasında gidip gelen finans piyasalarında düzenleyici ve denetleyici kurumların fonksiyonu nedir?’ sorusunu ÅŸöyle yanıtladı:
“Bana göre bu sorunun yegane cevabı halkın menfaatlerinin korunmasıdır. Bu koruma ise kamuoyunun hoÅŸuna gitmesi pahasına finansal sektörün zarara uÄŸratılması anlamına gelmez. Amaç, siz finansal oyuncuların bir adım önünde ya da arkasında, sizi izleyen, gerektiÄŸinde uyaran, bazen de ülkenin birer deÄŸeri olan finansal kurumları dışarıdan bir göz olarak koruma gayretinde olabilmektir.
Bilerek yanlış yapmayan insanlar olabilme çabamızda hepimize baÅŸarılar diliyorum.”
‘Sıradan Ä°nsanları dolandırıyorlar’
Inside Job’un yönetmeni Charles Ferguson, 2008 krizini önceden tahmin ettiÄŸi için ‘kâhin’ lakabıyla anılan ekonomist Nouriel Roubini’nin arkadaşı. Ferguson belgeseli çekmeye 2008 yılındaki Lehman Brothers’ın batışından sonra karar vermiÅŸ.
Inside Job, 5 ayrı bölümde siyasi ortamın ve bankacılık yöntemlerindeki deÄŸiÅŸimin krize nasıl yol açtığını gösteriyor.
Ünlü Hollywood yıldızı Matt Damon’ın seslendirdiÄŸi belgeselin kadrosunda eski IMF BaÅŸkanı Dominique Strauss-Kahn’dan ‘para sihirbazı’ lakaplı iÅŸadamı George Soros’a; ABD Merkez Bankası BaÅŸkanı Ben Bernanke’den ABD BaÅŸkanı Barack Obama’ya kadar hemen herkes yer alıyor.
Ünlü eleÅŸtirmen Robert Ebert film hakkında, “Amerikan finans endüstrisinin sıradan Amerikalı yatırımcıyı nasıl kasten dolandırmaya kalkıştığı hakkında öfkeli ve iyi iÅŸlenmiÅŸ bir belgesel” yorumu yaptı. Belgeseldeki en çok tartışılan bölümlerden birisi de, Wall Street ‘muhabbet tellalı’ Kristin Davis’le yapılan röportaj. Davis, Wall Street’ta iÅŸlem yapan bir çok kiÅŸiye saati 1000 dolardan hayat kadınları bulduÄŸunu ve kokain partilerine ÅŸahit olduÄŸunu anlatıyor. Davis, bu tarz partilere katılanların sabah Wall Street’te nasıl iÅŸlem yaptığını anlamadığını da söylüyor.
Kadife Åžahin/Milliyet