Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  24 Ekim 2026 Cumartesi  
 
   
   
 
26 Mart 2012 Pazartesi - 15:27

Erdem Başçı'nın seçimi

Büyüme ve enflasyon arasında sıkışan Merkez Bankası'nın yarınki Para Kurulu'nda ne yapacak?

Erdem Başçı nın seçimi

Büyüme ve enflasyon arasında sıkışan Merkez Bankası'nın yarınki Para Kurulu'nda, zorunlu karşılıkların döviz ve altın tutulabilecek oranında arttırım yapması bekleniyor.

Bir yandan faiz seviyesini düşük tutmak isteyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, diğer yandan da yükselen enflasyon ve döviz kuru karşısında daha sıkı bir para politikası uygulamak zorunluluğu ile karşı karşıya. Büyümeyi teşvik etmek ve enflasyonu dizginlemek gibi iki farklı politika arasında sıkışan Merkez Bankası için yarınki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı kritik önem kazandı.

Başçı’dan geri adım

PPK toplantısında Merkez Bankası’nın gecelik borçlanma ve politika faizinde değişiklik yapması beklenmezken, Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz ve altın tutulabilecek oranında arttırım yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Analistlerin küçük bir bölümü ise borç verme faizinin indirilerek koridorun daraltılmasının sürpriz olmayacağını ileri sürüyor. PPK şubat toplantısında borç verme faiz oranını yüzde 12,5’ten 11,5’e çekerek faiz koridorunu daraltmıştı.

Adana’da 16 Mart’ta yaptığı açıklamada, faiz koridorunun daraltılabileceğinin sinyalini veren Başçı, bu açıklamanın ardından doların 1.825 TL ile 2 ayın, döviz sepetinin ise 2.12 TL ile 2.5 ayın zirvesine yükselmesinin ardından geri adım attı. Başkan Başçı, 21 Mart’ta Altın ve Mücevher Zirvesi 2012’de, enflasyonun düşürülmesi için gereken her şeyin yapılacağını ve kontrollü parasal sıkılaştırmanın devam edeceğini belirterek, Merkez Bankası’nı 2.5 ay aradan sonra ‘istisnai gün’ uygulamasına geçirdi.

Adım adım müdahale

Merkez Bankası kontrollü parasal sıkılaştırmayı piyasaya verdiği paranın maliyetini arttırarak yaparken, geleneksel repo ihalesinde faiz yüzde 11,5’e çıktı. Merkez, geçen yılın aralık sonunda döviz sepeti 2.20 TL’ye ulaşınca dövize doğrudan müdahalede bulunmuştu. Merkez’in istinai gün uygulamasına geçmesinin ardından dolar 1.80’nin altına inerken, gösterge faiz ise yüzde 9,3’ten 9,8’e kadar çıktı. Son bir ayda TL, gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştı. TL’ye karşı yüzde 3 değer kazanan dolar, Macaristan Forint’ine karşı yüzde 1,5 yükselip diğer ülke para birimlerine karşı değer kaybetti.
Cari açık nedeniyle TL’nin yükselen petrol fiyatlarına daha duyarlı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Merkez Bankası’nın muhtemel bir parasal gevşemenin arefesinde olabileceği algılamasının da TL’yi baskı altında tuttuğunu söyledi.

Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu’ndaki stratejisi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) seyrinde de etkili olacak. Toplantıdan çıkacak karar doğrultusunda parasal sıkılaştırmanın devam etmesi durumunda fonlama maliyeti artacak olan banka hisselerine satış baskısı gelebilir. Son dönemde yurtdışıdan pozitif olarak ayrışan İMKB de Merkez Bankası’nın salı günü alacağı kararla kazanımlarının bir kısmını geri verebilir.

Çin’in adımları bekleniyor

Geçen hafta içerisinde imalat sanayi endeksi (PMI) 50’nin altında kalan Çin, ekonomideki yavaşlamaya ilişkin endişeleri arttırdı. Çin’de art arta açıklanan ve ekonomide daralmaya işaret eden veriler sonrasında Çin Merkez Bankası’nın faiz ya da karşılık indirim kararı alması durumunda piyasalarda büyük bir yükseliş yaşanması beklentisi hâkim. Aksi durumda yani Çin’in parasal genişleme yönünde adım atmaması halinde ise büyük bir satış dalgası gelebilir.

Oktay Özdabakoğlu/Radikal

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
5 milyar ceza kesen kontrolör vefat etti
Merkez Bankası Vakfı’na 5 milyar liralık vergi cezasını kesen Gelirler ...
İş Bankası’ndan kızdıran e-posta
İş Bankası’nın, 25 Şubat tarihinde yapılan personel alım sınavını kazanamayan ...
Goldman e-postada ‘aptal’ avına çıktı!
ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, üst düzey bir yöneticisinin ithamları ...
 
Rabobank rotayı nereye çevirdi?
Credit Agricole’un Türkiye birimine Güney Afrikalı Standard Bank’ın ardından ...
Ziraat ile Halkbank’ta ‘anında görüntü’
Kamu bankacılığının iki devi Ziraat ve Halk Bankası arasında ‘anlık’ paylaşım dönemi başladı.
GS'lı Hakan Ateş'te Fener tahvili almış
Fenerbahçe’nin geçen hafta yapılan 100 milyon TL’lik tahvil ihracına 10 bin 973 yatırımcı katıldı.
 
Denizbank’tan Dexia’ya satış muhtırası
BELÇİKA-Fransız ortak bankası Dexia’nın, satış sürecini uzatması Denizbank ...
İMKB’de süper emeklilik dönemi!
İstanbul Borsası`nda yeni bir dönem başladı...
'İş Bankası Gülen karşıtı!'
Stratfor Direktörü Bhalla'nın İş Kuleleri'nde bankanın uzmanları ile yaptığı ...
 
 
   PİYASALAR     
       
  49,6918   55,7233  
       
  11.116,990   6.384,7620  
   GÜNÜN MANŞETLERİ     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • Eğitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk Eğitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eğitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel Yöneticiliği Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliğine sahip Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel Yöneticiliği...
   İŞTE KULİS     
   YAZARLAR     
Ali Ağaoğlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“İspanya yardım için ne zaman başvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LİSTESİ     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | İş dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERİ   Finans | Yaşam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VİDEO GALERİ   Finans | Gündem | Borsa | Yaşam | Yatırım | Ekonomi
ETİKETLER   İş Bankası | altın | Kredi kartı | Ziraat Bankası | BDDK Başkanı Mukim Öztekin | Hüsnü Özyeğin | Standard Chartered | Ferit Şahenk
İŞTE FİNANS   Tüm Haberler | Gazeteler | Giriş sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | İletişim | Reklam | Sitene ekle