Büyüme ve enflasyon arasında sıkışan Merkez Bankası'nın yarınki Para Kurulu'nda, zorunlu karşılıkların döviz ve altın tutulabilecek oranında arttırım yapması bekleniyor.
Bir yandan faiz seviyesini düÅŸük tutmak isteyen Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem BaÅŸçı, diÄŸer yandan da yükselen enflasyon ve döviz kuru karşısında daha sıkı bir para politikası uygulamak zorunluluÄŸu ile karşı karşıya. Büyümeyi teÅŸvik etmek ve enflasyonu dizginlemek gibi iki farklı politika arasında sıkışan Merkez Bankası için yarınki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı kritik önem kazandı.
BaÅŸçı’dan geri adım
PPK toplantısında Merkez Bankası’nın gecelik borçlanma ve politika faizinde deÄŸiÅŸiklik yapması beklenmezken, Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz ve altın tutulabilecek oranında arttırım yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Analistlerin küçük bir bölümü ise borç verme faizinin indirilerek koridorun daraltılmasının sürpriz olmayacağını ileri sürüyor. PPK ÅŸubat toplantısında borç verme faiz oranını yüzde 12,5’ten 11,5’e çekerek faiz koridorunu daraltmıştı.
Adana’da 16 Mart’ta yaptığı açıklamada, faiz koridorunun daraltılabileceÄŸinin sinyalini veren BaÅŸçı, bu açıklamanın ardından doların 1.825 TL ile 2 ayın, döviz sepetinin ise 2.12 TL ile 2.5 ayın zirvesine yükselmesinin ardından geri adım attı. BaÅŸkan BaÅŸçı, 21 Mart’ta Altın ve Mücevher Zirvesi 2012’de, enflasyonun düÅŸürülmesi için gereken her ÅŸeyin yapılacağını ve kontrollü parasal sıkılaÅŸtırmanın devam edeceÄŸini belirterek, Merkez Bankası’nı 2.5 ay aradan sonra ‘istisnai gün’ uygulamasına geçirdi.
Adım adım müdahale
Merkez Bankası kontrollü parasal sıkılaÅŸtırmayı piyasaya verdiÄŸi paranın maliyetini arttırarak yaparken, geleneksel repo ihalesinde faiz yüzde 11,5’e çıktı. Merkez, geçen yılın aralık sonunda döviz sepeti 2.20 TL’ye ulaşınca dövize doÄŸrudan müdahalede bulunmuÅŸtu. Merkez’in istinai gün uygulamasına geçmesinin ardından dolar 1.80’nin altına inerken, gösterge faiz ise yüzde 9,3’ten 9,8’e kadar çıktı. Son bir ayda TL, geliÅŸmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştı. TL’ye karşı yüzde 3 deÄŸer kazanan dolar, Macaristan Forint’ine karşı yüzde 1,5 yükselip diÄŸer ülke para birimlerine karşı deÄŸer kaybetti.
Cari açık nedeniyle TL’nin yükselen petrol fiyatlarına daha duyarlı olduÄŸuna dikkat çeken uzmanlar, Merkez Bankası’nın muhtemel bir parasal gevÅŸemenin arefesinde olabileceÄŸi algılamasının da TL’yi baskı altında tuttuÄŸunu söyledi.
Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu’ndaki stratejisi Ä°stanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (Ä°MKB) seyrinde de etkili olacak. Toplantıdan çıkacak karar doÄŸrultusunda parasal sıkılaÅŸtırmanın devam etmesi durumunda fonlama maliyeti artacak olan banka hisselerine satış baskısı gelebilir. Son dönemde yurtdışıdan pozitif olarak ayrışan Ä°MKB de Merkez Bankası’nın salı günü alacağı kararla kazanımlarının bir kısmını geri verebilir.
Çin’in adımları bekleniyor
Geçen hafta içerisinde imalat sanayi endeksi (PMI) 50’nin altında kalan Çin, ekonomideki yavaÅŸlamaya iliÅŸkin endiÅŸeleri arttırdı. Çin’de art arta açıklanan ve ekonomide daralmaya iÅŸaret eden veriler sonrasında Çin Merkez Bankası’nın faiz ya da karşılık indirim kararı alması durumunda piyasalarda büyük bir yükseliÅŸ yaÅŸanması beklentisi hâkim. Aksi durumda yani Çin’in parasal geniÅŸleme yönünde adım atmaması halinde ise büyük bir satış dalgası gelebilir.
Oktay ÖzdabakoÄŸlu/Radikal