Küresel bankacılık sisteminde fon bulma maliyetinin artması ve öz sermayenin artırılmasına yönelik baskılar, yatırım bankalarının bilançolarını 1 trilyon dolar küçülmeye zorluyor.
Financial Times gazetesinin haberinde, ABD’li banka Morgan Stanley’nin bir araştırmasına göre, dünya genelindeki yatırım bankaları önümüzdeki iki yılda bilançolarını yüzde 7 daraltacağı belirtildi.
Morgan Stanley’nin finansal danışmanlık şirketi Oliver Wyman ile ortak hazırladığı rapora göre, bankalar risk altında bulunan varlıklarını da yüzde 15 azaltacak.
Bununla birlikte bankaların, ödemeleri azaltıp, çalışanlarını çıkararak ve artık önemli olmadığı düşünülen alanlardaki yatırımları kısarak maliyetlerini 10- 12 milyar dolar azaltacak.
Morgan Stanley analistlerinden Huw van Steenis, “Yatırım bankaları için karar verme zamanı geldi” dedi.
İŞTEN ÇIKARMALAR DA OLACAK
Yayınlanan raporda ayrıca geçen yıl kapasitelerini yüzde 7 azalttıkları ve önümüzdeki iki yılda bu oranı yüzde 10’a çıkaracaklarının da altı çizildi.
Bankalar halihazırda, düzenleyici baskılar ve euro bölgesinde devam eden borç krizi nedeniyle geçen altı ayda, çalışanlarını çıkarıp, varlık satarak ve birimlerini kapatarak yoğun bir maliyet azaltma sürecine girdi.
Bunun en güzel örneklerinden biri de İngiltere’nin en büyük kamu bankası Royal Bank of Scotland, yatırım bankacılığı birimindeki 70 milyar sterlinlik riskli varlığını bilançosundan sildi.
BİRİMLERİNİ KÜÇÜLTÜYORLAR
İsviçreli banka UBS de bazı alanlardan çıkarak yatırım bankacılığı birimini küçültüyor.
Oliver Wyman’ın ortağı Ted Moynihan, yatırım bankalarında görülen küçülme, küresel bankacılık sisteminde yüzde 15’lik bir oranın el değiştirmesine neden olacağını söyledi.
Moynihan, “Finansal firmalar, özellikle önem vermeleri gereken, rekabetçi avantaj elde edebileceklerini ve pazar paylarını artırabilecekleri alanları seçiyor” dedi. Hürriyet