BaÅŸta BDDK BaÅŸkanı Tevfik Bilgin olmak üzere hükümet cephesinden de farklı tepkilere yol açan bankacılık ücretlerine iliÅŸkin açıklamaları deÄŸerlendiren Hakan AteÅŸ, bankaların iÅŸlemlerden para alabileceÄŸini ama her ÅŸeyden de alınmaması gerektiÄŸini belirtti. Åžifre alımından, her ÅŸeydan para alımı gibi bir sistemin olmaması gerektiÄŸini vurgulayan AteÅŸ, bu duruma kendilerinin de karşı olduÄŸunu ifade etti
AteÅŸ, Denizbank’ın Türkiye operasyonlarının satışıyla ilgili sürecin iÅŸlediÄŸini, yurtdışında bankacılık sisteminin dinamik bir dönemden geçtiÄŸini, yılbaşından bu yana yüzde 20’lik deÄŸerleme olduÄŸunu anlatan Hakan AteÅŸ, bu oynak ÅŸartlarda alıcı ve satının zemini bulmasının kolay olmadığını bu yüzden sürecin devam ettiÄŸini söyledi.
AteÅŸ, Ä°stanbul’u dünyanın altın ve mücevher merkezi yapma hedefinde bankalar olarak üzerlerine düÅŸeni yapmaya hazır olduklarını ve Denizbank’ın da 1999’dan beri Ä°stanbul Altın Borsası üyesi olduÄŸunu, 2004’den beri de Ä°stanbul Altın Borsası Takas Bankası olarak 88 üyeye hizmet verdiÄŸini söyledi.
Yastık altında 5 bin ton
Altın sektörünün Denizbank için önemli, öncelikli ve niÅŸ bir sektör olduÄŸunu, bu nedenle de altın bankacılığı bölümünü örgütlediklerini anlatan AteÅŸ, 2011’de sektördeki altın mevduat artışının yüzde 260, Denizbank’da ise yüzde 500 olduÄŸunu vurguladı.
AteÅŸ, Türkiye’de yastık altında tasarruf amaçlı 5 bin ton civarında altın olduÄŸu düÅŸünüldüÄŸünü ve ekonominin dışında olan bu tasarrufun parasal karşılığının 300 milyar dolar olduÄŸunu belirtti.