Ä°stanbul Menkul Kıymetler Borsası (Ä°MKB) BaÅŸkanı Ä°brahim Turhan, ''Merkez Bankası'nın yönetim kabiliyeti, bilgisi, teknik gücü, donanımı, bağımsızlığı var. Para politikasını idare edenler yoldan çıkmadıkça enflasyon düÅŸer. Bu enflasyon probleminin çözüleceÄŸinden en küçük bir kuÅŸkum yok'' dedi.
Ä°zmir Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlenen ''Sermaye Piyasası: Türkiye'nin gelecekteki fırsat penceresi'' konulu konferansta konuÅŸan Turhan, 2007 yılı AÄŸustos ayında baÅŸlayan ve etkileri hala devam eden krizin, dünyanın yaÅŸadığı en büyük krizlerden biri olduÄŸunu belirtti.
Küresel finansal krizin aslında 2007 yılında baÅŸlamadığını, 1997 yılında baÅŸlayan bir krizin son aÅŸaması olduÄŸunu ifade eden Turhan, Ä°MKB'nin küresel finansal krizde geliÅŸmiÅŸ ekonomilerden daha iyi performans gösterdiÄŸini söyledi.
Krizde çok iyi performans gösteren Türkiye ekonomisinin 2010 ve 2011 yıllarındaki büyüme hızı göz önüne alındığında Çin'den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi haline geldiÄŸini ifade eden Turhan, ÅŸunları kaydetti:
''Ekonomik büyüklüÄŸe baktığınızda, milli gelir olarak büyüklüÄŸüne baktığınızda dünyanın 16. ekonomisi haline geldik. Türkiye dünya ekonomisinin yüzde 1,5'ini teÅŸkil ediyor. Toplam dünya ticaretinin 2,5'ini Türkiye gerçekleÅŸtiriyor. Ama bu ticaretin kendi iç dağılımında problem var. O da cari açık. Bu da yurt içindeki tasarrufların Türkiye'nin büyüme ihtiyacını karşılamaya yetmemesinden kaynaklanıyor. Türkiye'nin bir büyüme trendi var. Rayından çıkarmazsanız Türkiye ekonomisi yüzde 5 ile 7 arasındaki bantta büyüme potansiyeline sahip.''
''Türkiye'nin fiyatı artıyor''
Ä°brahim Turhan, Türkiye'nin 2000'li yıllarda büyük ekonomik dönüÅŸüm yaÅŸadığını, ekonominin temel altyapısının deÄŸiÅŸtiÄŸini kaydetti.
Ekonomideki olumlu geliÅŸmelerin ''Türkiye'nin fiyatını arttırdığını'' vurgulayan Turhan, ''Türkiye ekonomisinin büyüme durumu da deÄŸiÅŸiyor. Türkiye'nin fiyatı artınca küresel yatırımcılar da bakıyor ve ''Türkiye'de niye yatırımımız yok-'' diyor. Böylece Türkiye'ye sermaye girmeye baÅŸlıyor. Türkiye'ye giren o sermaye de ekonomik birimlerin borçlanmasını mümkün kılıyor'' diye konuÅŸtu.
Türkiye'nin enflasyon konusunda büyük aÅŸama kaydettiÄŸine dikkati çeken Turhan, ''Demek ki enflasyon düÅŸüyor. Åžu anda biraz yüksek. Ama Merkez Bankası'nın yönetim kabiliyeti, bilgisi, teknik gücü, donanımı, bağımsızlığı var. Para politikasını idare edenler yoldan çıkmadıkça enflasyon düÅŸer. Bu enflasyon probleminin çözüleceÄŸinden en küçük bir kuÅŸkum yok. Yeter ki davranış biçimimizi koruyalım'' dedi.
''Adrenalin için Ä°stinye'ye gelmeyin, Veli Efendi'ye gidin'
Halka arz seferberliÄŸinin büyük önem taşıdığını belirten Turhan, geçmiÅŸ dönemde yaÅŸanan sıkıntılar dolayısıyla iÅŸletmelerin hala sermaye piyasası ile tanışmadığına iÅŸaret etti.
Turhan, Ä°stanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı Türkiye'nin en büyük 1000 ÅŸirketinden sadece 127'sinin halka arz edildiÄŸini, en büyük 100 ÅŸirketten ise sadece 28'ininin Ä°MKB'de olduÄŸuna dikkat çekerek, ''En büyük ÅŸirketler bilanço ve kurumsallaÅŸma konusunda problemi olmayan ÅŸirketler. Türkiye, dünya ekonomisinin yüzde 1,5'ini teÅŸkil ediyor ama menkul kıymetlere baktığınızda sermaye piyasalarındaki payı binde 2. Ä°MKB'de iÅŸlem görmek ÅŸirketler için kurumsallaÅŸma yolunda atılmış önemli bir adımdır. Ä°MKB'de kurumsal yönetim uygulamalarına önem verilmektedir'' dedi.
Bazı giriÅŸimcilerin Ä°MKB'ye adrenalin için geldiÄŸini de söyleyen Tarhan, ''Ä°stinye'ye gelmeyin, Veli Efendi'ye gidin. Orada fazla beklemelerine de gerek yok. Mikro iktisat okuyanlar bilir. Bazı insanlar riske aşıktır. Adam dağın tepesinden kendini aÅŸağı atıyor. Böyle insanlar olabilir. Bazı insanlar risk almayı sever, adrenalin keyif verir ama bunun yeri borsa deÄŸil'' ÅŸeklinde konuÅŸtu.