Ruslar’ın Denizbank’ı satın alarak Türkiye’ye adım atması, Garanti Bankası yöneticilerinin keyfini kaçırdı. EÄŸer satış onaylanırsa Akkuyu Nükleer Santrali için Rusya’dan Türkiye’ye gönderilen 700 milyon dolar, Garanti’nin kasasından çıkarak Denizbank’a taşınacak. Akkuyu için 1.7 milyar dolar getirileceÄŸi düÅŸünüldüÄŸünde satış daha da önem kazanıyor.
Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, Denizbank’ı satın almak için Dexia ile önceki gün el sıkıştı. Sberbank Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı ve CEO’su Herman Greff, “Umuyoruz ki, bu senenin sonuna kadar bu anlaÅŸma sonuçlanacak. O zamana kadar gerekli tüm izinleri almayı ümit ediyoruz.” derken, bundan sonra topun Türk bankacılık otoritelerinde olduÄŸunu ifade etti. Rus bankacı izin konusunda bir engel görmediklerini söylerken, “Zaten biz ilgili kurumlara bu niyetimizi aktardık. Bürokrasiden yeÅŸil ışık almasaydık, bu yola çıkmazdık” mesajını vermeyi de ihmal etmedi. Bundan sonra top artık Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda (BDDK). Henüz baÅŸkanı belli olmayan kurum artık rutin hale gelen bir dizi yazışma yapacak. Rus bankası hakkında Genelkurmay BaÅŸkanlığı, MÄ°T, DışiÅŸleri ve Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’ndan görüÅŸ isteyecek. Gelen görüÅŸler doÄŸrultusunda Kurul üyeleri satışla ilgili son kararı verecek.
700 milyonluk nükleer mevduat
Denizbank’ın satışı Türk finans sektörünün diÄŸer oyuncuları tarafından son derece yakından izleniyor. GeliÅŸmeleri dikkatle izleyen bankaların başında da Garanti geliyor. “Neden?” soruna cevap verebilmek için biraz geriye Nisan ayına geri dönüyoruz. Enerji Bakanı Taner Yıldız, 20 milyar dolara mal olması beklenen nükleer santralle ilgili çalışmaların tüm hızıyla sürdüÄŸünü belirterek, “Akkuyu’da 2.4 milyar dolara açılacak nükleer santralin ödenmiÅŸ sermayesinin 700 milyon doları Türkiye’ye aktarıldı” dedi. Yıldız, Ruslar’ın bu parayı hangi bankaya yatırdığını açıklamazken, kulislerde bu ‘nükleer mevduatın’ kamu bankalarından birisine yatırıldığı konuÅŸuluyordu. Cuma günü Rus ve Türk bankacılar arasında bu konunun da konuÅŸulduÄŸuna ÅŸahit olduk. Sberbank ve Denizbank yöneticileri Rus devlet ÅŸirketi Atomstroyexport tarafından yürütülen nükleer santral projesini yakından izliyor. Dolayısıyla mevduatın hangi bankada olduÄŸuna dair de saÄŸlam bilgiye sahip. ÖÄŸrendiÄŸimiz kadarıyla Akkuyu’nun baÅŸlangıç sermayesi olan 700 milyon dolar Garanti Bankası’nın hesaplarında tutuluyor.
Garanti yöneticileri bunu doÄŸrularken, “Para Aralık’ta hesaplarımıza geçti. Kısa bir süre sonra da baÅŸka bir bankaya transfer edilecek” bilgisini verdi. Adının açıklanmasını istemeyen bir banka yetkilisi, “Ruslar bu mevduatı Akkuyu’nun finansmanı için gereken krediyi temin etmekte kullanmayı düÅŸünüyor. Dolayısıyla bir süre sonra baÅŸka bir bankaya taşınması kaçınılmaz” dedi.
Ruslar Garanti’yi kaçırdı Denizbank’ı kaptırmadı
Sberbank’ın Türkiye aÅŸkı aslında yeni deÄŸil. Ruslar, 2010’da General Electric’in satışa çıkardığı 20.85’lik Garanti hisselerini satın almak istemiÅŸler ancak daha sonra fiyat yüzünden masadan kalkmışlardı. Yine aynı dönemde TMSF’nin elinde bulunan Adabank’la ilgilenmiÅŸler ancak bu bankadan da ‘fazla küçük’ olduÄŸu gerekçesiyle vazgeçmiÅŸlerdi. O dönemde söyleÅŸi yaptığımız Sberbank CEO’su Herman Greff, “Türk bankacılık sektörü son derece güçlü ve Türk bankaları da ilginç ürün ve baÅŸarılı bir teknolojik altyapıya sahip. Bundan ötürü banka olarak Türkiye’ye olan ilgimiz hâlâ sürüyor. Bir banka almayı gerçekten çok istiyoruz” demiÅŸti. Ruslar, bu görüÅŸmeden tam 2 sene sonra Denizbank’ı satın almak için masaya oturdular. Yani Garanti’yi kaçıran Sberbank, Denizbank’ı kaptırmamış oldu...
Vatan