Ä°stanbul’u uluslararası finans merkezi yapmaya hazırlanan hükümet iÅŸin güvenlik boyutunu da ihmal etmiyor. Ä°lk etapta Ä°stanbul’daki mali suçlarla mücadele birimi güçlendirilecek. Polis sayısı artırılırken, birimin ayrı bir binaya kavuÅŸması için de çalışmalara baÅŸlandı. Hedef Ä°ngiliz Scotland Yard gibi etkin bir suçla mücadele birimi oluÅŸturmak.
BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan ve ekonomi yönetiminin Ä°stanbul’u uluslararası finans merkezi yapma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. 2009 yılında açıklanan “Ä°stanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı” kapsamında baÅŸlatılan çalışmalara Ä°çiÅŸleri Bakanlığı da destek veriyor. Ä°çiÅŸleri Bakanı Ä°dris Naim Åžahin ve kurmayları bu konuda kapsamlı bir yol haritası hazırladı. Ä°stanbul Finans Merkezi (Ä°FM) Danışma Kuruluna sunulan 6 sayfalık raporda, Ä°stanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü’nün yeniden yapılandırılması ve güçlendirilmesi önerildi. Raporu deÄŸerlendiren Kurul, mali suçlarla mücadele edecek süper polis birimi için gereken çalışmaların yapılmasına ‘yeÅŸil ışık’ yaktı.
Buna göre Ä°stanbul’daki Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü önce ‘Kaçakçılık’ ve ‘mali suçlarla mücadele’ olmak üzere ikiye ayrıldı. Hemen ardından Mali Suçlarla Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü’nün personel açısından güçlendirilmesi için düÄŸmeye basıldı. Ä°stanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, ÅŸubenin personel sayısının arttırılması için gereken desteÄŸi saÄŸladı. Ä°kili yaklaşık 250 polisin görev yaptığı birimin personel sayısının 1300 kiÅŸiye çıkarılması için gereken desteÄŸi saÄŸladı. Buna ilaveten finansal suçlarla ilgilenecek polis biriminin farklı bir binaya taşınması da gündemde. Edinilen bilgilere göre, Ä°stanbul Ä°l Özel Ä°daresi’nin elinde bulunan binalardan birisinin kiralanması için görüÅŸmeler sürüyor.
Bankacılık havuzu önerisi
Finansal suçların son derece komplike iÅŸlemlerden oluÅŸması, sermaye hareketlerinin son derece hızlı gerçekleÅŸmesi ve kurumlar arasındaki koordinasyon sorunu suçla mücadeleyi zorlaÅŸtırıyor. Bu sorunun son derece ciddi problemler doÄŸurduÄŸuna dikkat çeken Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, finansal suçlarla etkin mücadele için finansal veri tabanlarına kontrollü eriÅŸim talep etti. Bakanlık, soruÅŸturmalarda adı geçen kiÅŸilerin haklarında daha önce baÅŸlatılan soruÅŸturmaların durumunu öÄŸrenmek için UYAP veri tabanına eriÅŸim saÄŸlanmasını talep etti. Ayrıca soruÅŸturmalarda büyük sorun yaratan ve aylarca yazışma trafiÄŸinin yaÅŸanmasına neden olan kayıpların önüne geçmek için Merkez Bankası veya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bünyesinde banka hesaplarının sürekli olarak güncellendiÄŸi Merkezi Kayıt KuruluÅŸu benzeri bir veri tabanı oluÅŸturulması önerdi. Bu sayede Emniyet birimleri mevduat toplayan tüm bankalara yazı yazmak ve oradan gelen bilgileri beklemek zorunda da kalmayacak.
GeliÅŸmeleri yorumlayan bir Ä°çiÅŸleri Bakanlığı yetkilisi, “Finansal suçlarla mücadele birçok ülkede ulusal güvenlik kapsamında deÄŸerlendiriliyor. Ä°ngiltere’de iç istihbarat birimi MI-5, ABD’de de FBI ve Rusya’da FSB ekonomik güvenliÄŸi saÄŸlamakla görevlendirilmiÅŸtir. Ä°talya’da ise sadece mali suçlara bakan özel bir birim var. Bizim modelimiz daha çok Scotland Yard gibi suç önleyici birim gibi çalışacak” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Kurumlarla iÅŸbirliÄŸi güçleniyor
Yeniden yapılandırma kapsamında finansal sorunları daha iyi anlamak için ilgili kurumlarla güçlü bir iÅŸbirliÄŸine gidilecek. Merkez Bankası, SPK, BDDK, MASAK gibi kurumlarla sık sık bir araya gelinecek. Yetkililer personelin eÄŸitilmesi noktasında ilgili kurumlardan ciddi anlamda destek alacak.
Vatan