1995 yılında Akmerkez'in bodrum katında üç giriÅŸimci tarafından kurulan Pronet'in çoÄŸunluk hisseleri daha sonra Turkven ve Hollanda Kalkınma Bankası'na satılmıştı.
Türkiye çapında 130 binin üzerinde ev ve iÅŸyeri abonesi bulunan Pronet'te yaklaşık 1.500 kiÅŸi çalışıyor.
300-350 MÄ°LYON EURO
Pronet'in çoÄŸunluk hisselerinin satış bedeli resmi olarak açıklanmasa da, Financial Times'a göre bu rakamın 300-350 milyon euro arasında olduÄŸu tahmin ediliyor.
Satın alma iÅŸlemi ile ilgili bilgi veren Cinven yöneticisi Yalın KaradoÄŸan, Türkiye’nin son dönemde yakaladığı güçlü ve hızlı büyüme dikkate alındığında önemli yatırım fırsatları sunduÄŸuna inandıklarını kaydetti. aradoÄŸan, "Buna ek olarak Pronet’in, DoÄŸu Avrupa, OrtadoÄŸu ve Asya gibi geliÅŸmekte olan pazarlara açılma fırsatlarını da deÄŸerlendirmek istiyoruz" dedi.
Pronet CEO’su Alex McNutt ise "Cinven ile gerçekleÅŸtireceÄŸimiz ortaklık bize büyük heyecan veriyor. Pronet’i Türkiye çapında ve bölgede büyütmeye yönelik planlarımızı hızlandırmamıza imkan verecek" dedi.
6 ALANDA YATIRIM
1977 yılında kurulan Cinven, bugüne kadar 67 milyar euronun üzerinde yatırım gerçekleÅŸtirdi.
Cinven Hizmet Sektörü, Finansal Hizmetler, Endüstri Ürünleri, Tüketici ve Teknoloji ile Medya ve Telekomünikasyon olmak üzere 6 ana alanda yatırım yapıyor.
YABANCILARIN GÖZÜ TÜRKÄ°YE'DE
GeçtiÄŸimiz 7 ayda yabancılara yapılan en büyük hisse satışları ÅŸöyle:
DENÄ°ZBANK RUSLARIN OLDU
Bir zamanlar Zorlu Grubu'na ait olan ancak 2006 yılında Fransız-Belçika ortaklığı Dexia'ya satılan Denizbank tekrar el deÄŸiÅŸtirdi. Rusya'nın en büyük bankası Sberbank Denizbank'ı 3.54 milyar dolara satın aldı.
TAV FRANSIZLARA
2012 yılı içerisinde yabancılara yapılan en büyük satış TAV'ın hisse satışı oldu.
Atatürk Havalimanı ile birlikte dünya çapında 10 havalimanı iÅŸleten halka açık TAV Havalimanları Holding'in yüzde 38'i ve halka açık olmayan TAV Yatırım Holding'in yüzde 49'u Fransız Aéroports de Paris Management ÅŸirketine 923 milyon dolar karşılığında satıldı.
MUSTAFA NEVZAT'A 700 MÄ°LYON DOLAR
Bu yıl içerisinde gerçekleÅŸen ikinci büyük satış ise ilaç sektöründe gerçekleÅŸti.
Tarihi Cumhuriyet’e dayanan 89 yıllık Mustafa Nevzat Ä°laç Sanayii’nin yüzde 95.6’lık hissesi, 700 milyon dolar karşılığında ABD’li Amgen'e satıldı.
KOTON'UN YARISI SATILDI
Türkiye’nin en büyük hazır giyim markalarından Koton'un yüzde 50’si geçtiÄŸimiz cuma günü özel giriÅŸim sermayesi Turkven’in sahibi olduÄŸu Hollanda merkezli Nemo Apparel BV’ye satıldı. Satış bedelinin yaklaşık 500 milyon dolar olduÄŸu tahmin ediliyor.
Koton’un 200’ü Türkiye’de, 84’ü yurtdışında olmak üzere 300’e yakın maÄŸazası bulunuyor.
GRANÄ°SER'E 75 MÄ°LYON DOLAR
Kazancı Ailesi'nin sahip olduÄŸu granit sektörünün en büyüklerinden Graniser de bu yıl yabancılara satılan firmalar arasında bulunuyor.
Graniser'in yüzde 75 hissesi 75 milyon dolar karşılığında Ä°ngiliz yatırım fonu Bancroft Private Equity LLP'ye satıldı. Aile elde edilecek gelir ile hazır iyimdeki markaları olan Rodi'ye yatırım yapacak.
Ä°DAÅž'A YABANCI ORTAK
Türkiye'nin yatak sektöründeki en büyük markalarından olan Ä°DAÅž'a da yabancı ortak geldi. New York merkezli Capital Partners, Ä°DAÅž’a 30 milyon lira ile ortak oldu.
YILIN Ä°LK ORTAKLIÄžINI SILK&CASHMERE YAPMIÅžTI
Bu yıl ilk yabancı ortaklığı haberi Silk&Cashmere'den gelmiÅŸti. 2 Ocak'ta yapılan duyuru ile Dubai merkezli Eastgate Capital Group'un Silk&Cashmere’in yüzde 45’ini satın aldığı ifade edilmiÅŸti.
Silk&Cashmere'in bu ortaklık ile büyüme planlarına hız vermesi bekleniyor.
POLÄ°MER KAUÇUK ABD'LÄ°LERÄ°N OLDU
1957'de kurulan Türk hidrolik ve endüstriyel hortum imalatçısı Polimer Kauçuk da yabancı ilgisinden nasibini alan ÅŸirketler arasına girdi.
150’den fazla ülkede faaliyet gösteren, 2011 yılı cirosu 16 milyar dolar olan ABD’li enerji yönetimi devi Eaton Corporation, 6 Haziran'da neticelenen anlaÅŸma ile Polimer Kauçuk Sanayi ve Pazarlama AÅž'yi satın aldı. Polimer, ürünlerini SEL Hortum adıyla tüm dünyada satışa sunuyor. 2 binden fazla kiÅŸiye iÅŸ olanağı tanıyan Polimer, 2011'de yaklaşık 335 milyon dolarlık bir satış cirosuna ulaÅŸtı.
12 MÄ°LYARLIK SATIÅž
Yıl başından bu yana yabancılara satılan Türkiye'deki doÄŸup büyüyen firmaların toplamının 12 milyar TL'ye yaklaÅŸtığı görülüyor.
Türk Lirası bazında bakıldığında Denizbank Ruslara 6.5 milyar TL, TAV Fransızlara 1 milyar 670 milyon TL, Mustafa Nevzat ABD'lilere 1 milyar 260 milyon TL, Koton 905 milyon TL, Graniser 135 milyon TL, Ä°daÅŸ da 30 milyon TL karşılığında hisse sattı.
Pronet'in Cinven'e satışının da 780 milyon TL karşılığında olduğu tahmin ediliyor.