Prof. Dr. Korkmaz, “Banka faizleri yüksek olduÄŸu için insanlar tefecilerden para alıyor. Ä°nternet bankacılığındaki artışın nedeni bu” dedi
Finansmana ihtiyacı olan vatandaşın daha önce kontör bank ve kuyumculardan altın alarak borcunu çevirme yöntemine internetten borç verenler de eklendi.
Bankalar BirliÄŸi’nin internet bankacılığı verileri de durumu teyit etti. Ä°nternet Bankacılığı verilerine göre 2009 yılıHaziran ayında internetten yapılan baÅŸkasının kartına ait borç ödeme miktarı 506 milyon lira iken, bu rakam Haziran 2012’de yüzde 143 artışla 1 milyar 230 milyon liraya yükseldi.
Para transferi şahlandı
Aynı durumpara transferi kaleminde de yaÅŸandı. 2009’da üçüncü ÅŸahıslara yapılan para transferi adedi 6 milyon 946 binden 2012’de yüzde 146 artışla 17milyon 64 bine çıkarken, üçüncü ÅŸahıslara transfer edilen para miktarı yüzde 325 artışla 18 milyar 549 milyon liradan 78 milyar 840 milyon liraya ulaÅŸtı.
Piyasa uzmanları ve akademisyenlermevcut bankacılık sistemi içerisinde internet bankacılığının yüzde 10’larda olmasına karşın üçüncü ÅŸahısların kredi kartına ödenen paranın ve transfermiktarının yüksek olmasını tefecilerin sistemegirmesi ÅŸeklinde açıkladı.
Kullanıcı sayısı az arttı
BaÅŸkasının kartına borç ödeme miktarı ve üçüncü ÅŸahıslara yapılan para transferlerindeki artışlar yüzde 100’ün üzerinde geliÅŸim gösterirken aynı dönemde internet bankacılığını kullanan aktif kullanıcı sayısında yüzde 60’lık artış yaÅŸandı.
2009’da 5 milyon 592 bin 555 olan aktif kullanıcı sayısıHaziran 2012’de 8 milyon 923 bin 448 oldu.
Borç sarmalına dikkat
Akademisyenler verilerdeki artışın sadece eÅŸe dosta yardım ÅŸeklinde açıklanamayacağını belirterek tefecilerin insanların kredi kartı borçlarını internetten ödemeye baÅŸladığının göstergesi olduÄŸuna dikkat çekti. EkonomistUÄŸur Civelek, internet bankacılığı kanalı ile yapılan iÅŸlemlerin toplam bankacılık iÅŸlemleri arasında yüzde 10’luk dilimin üzerine çıkmadığını kaydetti.
Civelek, “Yine de üçüncü kiÅŸilere yapılan para ve borç ödeme transferlerinde artış olması yakından izlenmesi gereken önemli bir veri olarak dikkat çekiyor. Rakamlar bize internettekomÅŸununborcunuödemeye baÅŸladığımızı gösteriyor. Bu da borç sarmalının önlem alınmazsa giderek artabileceÄŸine iÅŸaret ediyor” yorumunda bulundu.
Emine Açar/Bugün