Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla tanıtılan TL simgesi, bu zorlu maratonun nihai etabı oldu.
Dün Merkez Bankası salonunda toplantıyı izlerken, bu sürece yakından tanıklık etmiÅŸ pek çok arkadaşımla birlikte gözlerimiz eski baÅŸkanları da aradı.
Aslında sadece Yılmaz ile Serdengeçti de deÄŸil, keÅŸke yaÅŸayan bütün eski baÅŸkanları salonda görebilseydik. Yerinde bir jest, emeÄŸi kıymetlendiren vefalı bir fotoÄŸraf olurdu.
DurmuÅŸ Bey, toplantıyı evde eÅŸiyle televizyondan izlemiÅŸ. Daha doÄŸrusu, bu toplantıyı izleyebilmek, için evden geç çıkmış. DeÄŸerlendirmesini sorduÄŸumda 'estetik ve iletiÅŸim açısından herkes bir yorum yapabilir. Ben iÅŸin o tarafında deÄŸilim' dedi. Israrlarıma raÄŸmen kendi fikrini söylemedi ama eÅŸi Duriye Hanım'ın TL simgesi ekranda görünür görünmez yaptığı yorumu paylaÅŸtı.
DURÄ°YE HANIM TIRPANA BENZETTÄ°
Duriye Hanım -t harfinin yukarıya doğru kıvrılan kısmını kastederek- simgeyi tırpana benzetmiş.
'Bilir misiniz tırpanı?' dedi. 'Bilirim elbet' dedim.
'Yalnız' demiÅŸ Duriye Hanım, 'Bu tırpanın çift sapı var'
'Yani?' dedim. DurmuÅŸ Bey güldü: 'Yanisi, ÅŸimdi hasat ve verimlilik zamanı diyoruz' dedi. Ardından ekledi:
'Ekonomimizi iyi yönettiÄŸimiz, enflasyonu koruduÄŸumuz sürece bu simgenin önce ülkemizde, sonra bölgemizde en sonunda da tüm dünyada yerleÅŸeceÄŸine inanıyorum. Bunu da canı gönülden diliyorum. Bu paranın itibarını bütün dünyaya gösterelim' dedi.
-Almamız gereken mesafe var mı?
YÜZDE 10 FAÄ°Z YÜKSEK
-Var tabii. Yüzde 10 faiz yüksek. Buna paralel olarak faizlerimiz yüksek. Enflasyonu faiz belasından kurtarmak lazım. Birinci nesil ekonominin onarım ve tamir dönemi bitti. Biz birinci bozulma dönemini tamir ettik. Åžimdi verimlilik zamanı. Paranın alım gücünü korumamız, yeni sıfır eklemeye meydan verecek ÅŸeylerden kaçınmamız lazım. Hedefimiz cari açığı kontrol etmek, yüzde 9'luk büyümeyi sürdürülebilir büyümenin yollarını aramamız lazım.
-Bunun için ne gerekiyor?
-Vergi sisteminin gözden geçirilmesi, ürettiÄŸimizden çok tükettiÄŸimiz alanlara çok dikkatli bakmak ve tabii ki eÄŸitimin kalitesi de ekonomi için çok önemli.
-Meclis'teki yasa, bu hedefe ulaşmaya yardımcı olur mu?
-12 yıllık zorunlu eÄŸitim ülke için faydalı. Seçim hakkı vermeyi doÄŸru görüyorum. Ama bu hak verilirken, toplam kaliteyi artıracak geliÅŸmelerden kesinlikle taviz verilmemeli.
-Toplam kaliteden kastınız?
MESLEKİ EĞİTİMİ, İMAM HATİP NARINA YAKTIK
-Özellikle ara eleman yetiÅŸtirilmesi açısından bu ÅŸart. Biz geçmiÅŸte mesleki eÄŸitim gibi hayati bir konuyu, imam hatip okullarının narına yaktık. Bunun ceremesini çekiyoruz, öbür taraf da çekti. Bence ÅŸimdi bunun telafi edilmesi lazım. Mesleki eÄŸitimdeki açığın kapatılması için, bu bir fırsat olabilir.
TL simgesiyle baÅŸlayıp, mesleki eÄŸitime uzanan bu kısa ama verimli sohbet, CumhurbaÅŸkanı BaÅŸ Ekonomi Danışmanı'nın ekonomi ile eÄŸitim iliÅŸkisi arasındaki görüÅŸlerini öÄŸrenmeye vesile oldu.
Üreten bir ekonominin, nitelikli iÅŸgücüne ihtiyacı ne kadar gerçekse, bütün bir ömrü kuÅŸatacak meslek seçimi için 13-14 yaşın çok erken olduÄŸu da o kadar gerçek. Oldubittiye getirilemeyecek kadar da yaÅŸamsal.
ÇiÄŸdem Toker/AkÅŸam