Sigortası olup prim yatırmayanlar hastaneye gittiÄŸinde "Tedavinizi devlet karşılamayacak, cebinizden ödemeniz gerekiyor." cevabıyla karşılaÅŸtı. Vatandaşın yeterince bilgi sahibi olmadığı sistem, isteÄŸe baÄŸlı sigorta, BaÄŸ-Kur ve Genel SaÄŸlık Sigortası primi yatıranları ilgilendiriyor.
SSK, BaÄŸ-Kur ve Emekli Sandığı yazılımlarının birleÅŸtirilmesiyle aktivasyon otomatik olarak yapılıyor. Bebekler ve iÅŸe girenlerin sosyal güvenlik merkezlerine gitmeden kaydını yapan sistem, mükerrer saÄŸlık hizmeti alma uygulamalarına da geçit vermiyor. Yeni dönemde isteÄŸe baÄŸlı sigorta, tarım BaÄŸ-Kur, tarım SSK, yeni yılda uygulamaya geçen Genel SaÄŸlık Sigortası primi yatıranlar anne babası ya da eÅŸleri üzerinden saÄŸlık hizmeti alamıyor. Eskiden borcu olsa da yükümlü olunan kiÅŸinin sigortasından (eÅŸ, anne-baba, çocuk) hastanelerde tedavi olabilen, eczanelerden ilaç alabilenler, 'sigorta borcunuz var' sözüyle karşılaşıyor. Bu durumda 'Ben yıllardır borcum olsa da eÅŸimin üzerinden saÄŸlık hizmeti alıyordum' tepkisi veren vatandaÅŸlar, kafa karışıklığı ile evlerine dönüyor.
SaÄŸlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi, ölen sigortalıdan usulsüz yardım alanları da yakalıyor. SGK yetkilileri, baÅŸlardaki kafa karışıklığının ilerleyen günlerde düzeleceÄŸini belirterek, ekonomiye 475 milyon lira katkı saÄŸlayacağını dile getirdi. Bir hafta öncesine kadar BaÄŸ-Kur, isteÄŸe baÄŸlı sigorta ve diÄŸer sigorta kollarında prim yatıranların aynı zamanda eÅŸi, anne babası ya da çocuÄŸu üzerinden saÄŸlık hizmeti alabildiÄŸini kaydeden yetkililer, "SPAS ile saÄŸlık sigortasına çekidüzen getirildi. Sigortası olan birisi o sigorta üzerinden tedavi ve ilaç hizmeti almak zorunda. Sigortası olup primini yatırmayanlar eskiden bakmakla yükümlü olunan kiÅŸinin üzerinden tedavi olabiliyordu. Ancak sistem artık bireyin kendi sigorta kaydının olup olmadığına ve prim borcuna bakıyor. Borcu olanlar bakmakla yükümlü olunan kiÅŸinin sigortası üzerinden saÄŸlık hizmeti alamıyor." diye konuÅŸtu.