Elektrik özelleÅŸtirmeleri, tahsilatları hızlandırdı. EPDK BaÅŸkanı Hasan KöktaÅŸ, özel ÅŸirketlere verilen hedefler doÄŸrultusunda 2015 yılına kadar özelleÅŸtirilen bölgelerde sadece kayıp-kaçaktan 10 milyar lira tasarruf saÄŸlanacağını söyledi. KöktaÅŸ, özelleÅŸtirmeyle birlikte elektrik tahsilatındaki artışı "tüketici bilincinin artmasına" baÄŸladı.
Elektrik dağıtımının yüzde 52'si özel ÅŸirketlere devredildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) ÅŸirketlere verdiÄŸi yüzde 10 kayıp-kaçak hedefiyle 2015 yılına kadar 10 milyar lira tasarruf saÄŸlanacak. Bolu Abant'ta gazetecilerle sohbet eden EPDK BaÅŸkanı Hasan KöktaÅŸ, özelleÅŸtirme öncesi kayıp-kaçak oranının ülke genelinde yüzde 20 civarında olduÄŸunu hatırlatarak, "Bu rakam ÅŸimdi yüzde 16'ya indi ve 2015'e kadar da yüzde 10'a inecek. DüÅŸüÅŸle birlikte kamunun tasarrufu 10 milyar TL'yi aÅŸacak." dedi.
ÖzelleÅŸtirme ile bugüne kadar devletin tahsil edemediÄŸi elektrik faturalarında önemli ilerleme kaydedildiÄŸini vurgulayan EPDK BaÅŸkanı KöktaÅŸ, ilginç bir örnek verdi: "Bir bölgede tarımsal sulamada özelleÅŸtirme öncesi yüzde 18 olan tahsilat oranı ÅŸimdi yüzde 84'e çıktı. Bu, devlete özelleÅŸtirme gelirinden daha büyük fayda saÄŸladı." ÖzelleÅŸtirmeyle fatura tahsilatlarında da iyileÅŸme saÄŸlandığına vurgu yapan KöktaÅŸ, "Tahsilatların bu denli artmasındaki sır nedir?" sorusunu ise ÅŸöyle cevapladı: "Ä°nsanımız aldığı hizmetin bedelini ödemekten imtina etmez. Kabahat kamudaydı. Kamu kesimi tahsilat rejimi arkasında saÄŸlıklı duramadı. Bugün özel sektör aldığı elektriÄŸin bedelini 35 günde üretim ÅŸirketine ödüyor." KöktaÅŸ, 2011-2015 yıllarında elektrik dağıtım altyapısına 8,5 milyar TL yatırım yapılacağını da aktardı. Åžirketlerin yaptıkları yatırımı 10 yılda geri aldığını bildiren KöktaÅŸ, kamu ÅŸirketlerinden dert yandı: "Özel sektör patronları elini taşın altına koyup cebinden yatırım yapıyor. Kamu ÅŸirketleri ise üzerine düÅŸen yatırımları yapmıyor. Bizim verdiÄŸimiz yatırım zorunluluÄŸuna karşı, DPT ancak bunun yarısı kadar onay veriyor."
Elektrik fiyatında bütün maliyet unsurlarının dikkate alındığını dile getiren KöktaÅŸ, "Bu ülkede ulusal tarife var. Üretilen enerjinin tüm maliyet unsurlarının toplanması ve kilovatsaat olarak bir enerji bedelinin belirlenmesi anlamına geliyor. Bu ÅŸekilde ülkenin neresinde satılırsa elektriÄŸin üzerindeki tüm maliyet unsurlarını abone gruplarına yayarsınız. Ä°nsanımız tek rakam görünce rahat ediyor. Ä°çeriÄŸi görünce söyleniyor." diye konuÅŸtu. KöktaÅŸ, kaçak elektrik oranının indirilmesiyle bölgelerin kendi içinde elektrik maliyetini belirleyeceÄŸini kaydetti.
Artan tahsilat, yılda bir BoÄŸaz Köprüsü kadar katkı saÄŸlıyor
EPDK BaÅŸkanı KöktaÅŸ, üç yılda özel sektöre devredilen bölgelerde hizmet kalitesi, yatırımlar gibi konularda önceki dönemlere göre daha iyi duruma gelindiÄŸi, belirtti. KöktaÅŸ, "Devir öncesi kamu kurumları devlete elektrik faturalarını gecikerek veya kısmen öderken özel ÅŸirketler tüm ödemeleri zamanında ve eksiksiz yapıyor. Bu durum kamu bütçe dengesine her yıl milyarlarca lira katkı saÄŸlıyor ve her sene bir adet BoÄŸaz Köprüsü finansmanı anlamına geliyor." dedi. Tahsilat artışlarının devlet bütçesine katkısının 5 milyar TL'yi aÅŸtığını vurguladı. ÖzelleÅŸtirmelerin malî açıdan ziyade, hizmet kalitesinde de artış getirdiÄŸini vurgulayan KöktaÅŸ, tüketici bilincinin arttığını kaydetti. KöktaÅŸ, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Tüketicinin bilinçlenmesi bizim için otokontrol sisteminin kurulması demek. Her tüketici bir enerji uzmanı gibi. ElektriÄŸin açık yanlarını bulmaya çalışan birer uzman gibi. Zaman zaman eksik bilgilerden kaynaklanan fevri çıkış olduÄŸunu görüyoruz. Åžu anda aÅŸağı yukarı özelleÅŸen bölgelerin tamamının 'Call Center'ı yenilendi. Artık müÅŸteri hizmetlerini aradığınız zaman meÅŸgul çalıp durmuyor. Artık arıza bildirildiÄŸinde sistem otomatik talimat yapıyor. Sistem görev onayı yazıp hemen arızaya gidiyor."
Ä°smail Altunsoy/Zaman