SPK, piyasa suçlarından, bağımsız denetime kadar geniÅŸ bir yelpazede paranın yeni kurallarını belirledi. Sermaye Piyasası Yasa taslağı ile piyasa bozucu suçlara altı yıla kadar hapis cezası geliyor
SPK, iki yıldır üzerinde çalışılan Sermaye Piyasası Yasa Taslağı'nı cuma günü görüÅŸe açtı. Taslak, temmuz ayında yürürlüÄŸe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu ve AB müktesebatına uyumlu bir ÅŸekilde hazırlandı. Sermaye piyasası araçları, bağımsız denetim, derecelendirme, kurumsal yatırımcı, piyasa suçları gibi birçok düzenlemeyi içeren taslakta ekonomik suçlara karşı caydırıcı cezalar öngörülüyor. Ä°ÅŸte, 31 Mart'a kadar görüÅŸe açık kalacak olan taslaktan ön plana çıkan bazı baÅŸlıklar:
Piyasa bozucu eylemler idari para cezasına tabii fiiller olarak ilk defa mevzuata giriyor.
Piyasa dolandırıcılığı suçları teknolojik geliÅŸmeler de dikkate alınarak yeniden düzenleniyor. Hangi tür fiillerin bu suçları kapsayacağı detaylı olarak belirtiliyor.
Halka arzda kayda alma sisteminden "izahname" onay sistemine geçiliyor. "Ä°zahname geçerlilik süresi" kavramı da ilk kez mevzuata giriyor.
Kamuyu aydınlatma belgeleri ayrı bir kavram olarak ilk kez düzenleniyor.
Mevcut yasada 250 ortak olan halka arz olunmuÅŸ sayılma kriteri 500'e çıkarılıyor. Ortakların halka açık ortaklık statüsüne kavuÅŸtuktan sonra en geç iki yıl içinde iÅŸlem görmek için borsaya baÅŸvurma zorunluluÄŸu getiriliyor.
Kira sertifikası, varlık kiralama şirketleri kavramları ile temel esaslara yasada yer veriliyor.
Usulsüzlük yapanlara altı yıla kadar hapis
TaslaÄŸa göre örtülü kazanç aktarımı fiiline iÅŸtirak edenler üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası, 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Muhasebe kayıtlarında usulsüzlük gibi iÅŸlemler için de üç yıla kadar hapis, yanlış-yanıltıcı bağımsız denetim, derecelendirme raporu düzenleyenler için de üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası öngörülüyor.
Borçlanma aracı niteliÄŸinde sermaye piyasası aracı ihraçlarına iliÅŸkin limit belirleme yetkisi, halka açık ortaklıklar için Kurul'a, halka açık ortaklıklar dışındakiler için ise ilgili Bakan'a veriliyor.
Hazal AteÅŸ/Sabah