Merkez Bankası’nın 2011 yılında 8.5 milyar TL kâr ettiÄŸi açıklandı. Merkez Bankası nasıl kâr etti?
* Merkez Bankası dolar ucuzken, (örneÄŸin 1.50 TL iken) daha fazla ucuzlamasın diyerek piyasadan yaklaşık 26 milyar dolar topladı. Daha sonra dolar pahalılanırken, daha fazla pahalılanmasın diyerek 1.75-1.80 TL’den yaklaşık 16 milyar dolar satış yaptı. Bu yoldan (ucuz aldığını pahalı satarak) vergi öncesi 6 milyar TL para kazandı.
* Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık oranları ile düzenlemeler yaparak bankalardan uzun dönemde yaklaşık 40 milyar TL para çekti. Bu parayı faizsiz olarak kasasına koydu. Buna karşılık bankalara kendi belirlediÄŸi faiz ile 38 milyar TL borç verdi. Bu iÅŸlemden de vergi öncesi 4 milyar TL para kazandı. Böylece vergi sonrası 8.5 milyar TL kâr ederek Merkez “Rekor kırdı. Åžampiyon” oldu.
Steve Hanke isminde Amerikalı bir profesör vardır. Bizde “ÅŸom ağızlı” olduÄŸu için pek sevilmez. Daha önce dolar 2.0 TL olacak demiÅŸti. Geçen nisan ayında Forum Ä°stanbul toplantısındaki konuÅŸmasında Merkez Bankası’nın döviz tanzim satışı ve faizsiz karşılık toplayarak, piyasaya faizli para akıtmasını eleÅŸtirmiÅŸti. Steve Hanke geçtiÄŸimiz günlerde Ä°stanbul’da Kültür Üniversitesi’nde konuÅŸtu. “Üzgünüm... Ama Merkez Bankanız baÅŸarılı olamadı. Cari açık milli gelirin yüzde 10’unu, enflasyon yüzde 10’u aÅŸtı...” dedi.
Bu yabancılar bizi anlamıyor... Tamam cari açık da enflasyon da yüzde 10’un üzerinde ama... Merkez Bankası rekor kâr rakamı elde etti... Yetmez mi?
Güngör Uras/Milliyet