Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  19 Nisan 2024 Cuma  
 
   
   
 
28 AÄŸustos 2012 Salı - 08:26

Konutta son yılların en büyük şirket krizi

Son yıllarda özellikle ucuz konut projeleri ile adından sıkça söz ettiren Fi Yapı zor günler geçiriyor.

Konutta son yılların en büyük şirket krizi

Dört bini aÅŸkın dairenin inÅŸaatı yarım kalırken, ÅŸirket aleyhindeki icra takiplerinin sayısı 90’ı buldu. Bu dosyaların parasal tutarı ise 20 milyon liraya ulaÅŸtı. Hacizli yerler arasında Fi Yapı'nın üç yıl önce aldığı Ä°zmir’deki Garip Ada da bulunuyor. Konu ile ilgili konuÅŸan Fi Yapı'nın sahibi Fikret Ä°nan ise hiçbir finansal sıkıntılarının olmadığı öne sürdü.

Fi Yapı, gayrimenkul sektöründe yaÅŸanan büyümeye paralel olarak son 4-5 yılda önemli bir çıkış yaptı. Piyasaya göre daha ucuz lansman fiyatları ile dikkat çeken ve bu sayede binlerce konut satan ÅŸirketin projelendirdiÄŸi konut sayısı 10 bin dolayında.

20 MÄ°LYON LÄ°RALIK Ä°CRA TAKÄ°BÄ°

Ä°cra müdürlüklerindeki dosyalara göre son iki yılda ciddi bir darboÄŸaza giren ve çıkmayı baÅŸaramayan Fi Yapı adına baÅŸlatılan icra takibi sayısı 90 dolayında. 20 milyon TL dolayındaki borcu içeren icra takiplerini vergi daireleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, tedarikçi firmalar ve finans kurumları baÅŸlattı. Kurum ve ÅŸirketlerin yanı sıra Fi Yapı’dan konut alan, ancak konutları teslim edilemeyen onlarca kiÅŸi de icra yoluna gitti.

AYLARDIR ÇEKÄ°Ç SESLERÄ° DUYULMUYOR

Fi Yapı’nın devam eden projelerinin en büyüÄŸü Esenyurt’ta bulunuyor. Bölgenin de en büyük projesi konumundaki 3 bin 150 dairelik ‘Fi Side’ isimli projede altı ayı aÅŸkın bir süreden beri hiçbir faaliyet yok. Fi Yapı daha önce yaptığı açıklamada söz konusu projedeki dairelerin Mayıs 2012’de teslim edileceÄŸini açıklamıştı. Ancak inÅŸaatın sürdüÄŸü dönemde 850 kadar kiÅŸinin çalıştığı devasa ÅŸantiyede ÅŸu anda bir kaç güvenlik görevlisi dışında bir muhatap bulmak söz konusu deÄŸil.

Åžirketin aynı bölgede bulunan 1048 konutluk ‘Fi Life’ isimli projesinde ise bir yılı aÅŸkın bir süreden bu yana çalışma yapılmıyor. Fi Yapı tarafı söz konusu projede sorunun belediyeden kaynaklandığını açıklamıştı. Öte yandan ÅŸirketin Beylikdüzü'ndeki Fi Tower isimli projesinde de teslim edilemeyen konutlar bulunurken, Gebze ve Tuzla’daki projelerde de sıkıntılar devam ediyor.

LÜKS OTOMOBÄ°LLERDE ONLARCA HACÄ°Z

Fi Yapı’ya ait yüze yakın araç üzerinde onlarca haczin olduÄŸu tespit edildi. Söz konusu haciz kararları Ä°stanbul, Kadıköy ve Antalya’daki icra müdürlüklerinden alındı. Bu araçlar arasında Fi Yapı’nın sahibi Fikret Ä°nan’ın kullandığı lüks araçlar da bulunuyor. Ä°ki adet 2010 model Porsche, 2009 model Mercedes-Benz, 2010 model gri rek JEEP hacizli araçlar arasında. Araçların tamamına yakını hakkında yakalama kararı bulunuyor.

DEV PROJE BAÅžLAMADAN...

Ä°stanbul’daki devam eden projelerde sorun yaÅŸayan Fi Yapı geçtiÄŸimiz Mayıs ayı başında yeni bir projenin tanıtımını yaptı. Basın toplantısı ile tanıtımı yapılan projenin adresi Sakarya olarak açıklandı. Fi Yapı’nın sahibi Fikret Ä°nan’ın katılımı ile yapılan toplantıda Sakarya’daki projenin yatırım tutarı 500 milyon TL olarak açıklandı.

4 bin konutu da içinde bulunduran projenin hayata geçirilip geçirilemeyeceÄŸi henüz net deÄŸilken, anılan projenin arsasının icradan satışı için kıymet takdirinin yapıldığı ortaya çıktı.

Kıymet takdiri yaptıran firma, Fi Yapı’dan 4.1 milyon lira alacağı bulunan Destebaşı Grup Ä°nÅŸaat A.Åž. isimli beton firması. Sakarya 1. Ä°cra ve Ä°flas MüdürlüÄŸü eli ile kıymet takdiri yaptıran alacaklı ÅŸirketin söz konusu arsayı satışa çıkarması gündeme gelebilir. BilirkiÅŸi marifeti ile yapılan kıymet takdirine göre Sakarya’daki arsaların deÄŸeri 4 milyon 850 bin TL olarak belirlendi.

VAN’A KONUT SÖZÜNÜ TUTMADI

Van’da yaÅŸanan deprem sonrası televizyon kanalları aracılığı ile baÅŸlatılan yardım kampanyalarına Fi Yapı da 500 konut sözü ile destekte bulunmuÅŸtu.

Fi Yapı’nın sahibi Fikret Ä°nan’ın katıldığı televizyon programında Van ErciÅŸ’e yatırım deÄŸeri 35 milyon TL olan 500 konutu depremzedelere hibe edeceklerini açıklamıştı.

Söz konusu proje için TOKÄ° tarafından arsa tahsisi de yapılmıştı. Åžirket açıklamasına göre inÅŸaata bu yılın Nisan ayında baÅŸlanacağı ve AÄŸustos 2013’te teslimatların yapılacağını açıklamıştı. ErciÅŸ Belediyesi yetkilileri konu ile ilgili hurriyet.com.tr’ye “arsa tahsisi için geldiler ancak daha sonra gelen olmadı. Ä°nÅŸaata da baÅŸlanmış deÄŸil” bilgisini verdi.

‘BÄ°NLERCE MAÄžDUR VAR’

Kendisinin de Fi Yapı maÄŸduru olduÄŸunu söyleyen Avukat Orhan Boran, binlerce ailenin maÄŸdur durumda olduÄŸunu öne sürdü. Ailelerin sosyal medya üzerinden bir araya gelmeye baÅŸladığına iÅŸaret eden Avukat Boran ÅŸunları ifade etti:

"MaÄŸduriyetin boyutları tahmin edilenden de fazla. Bütün Fi Yapı projelerinde binlerce konut vaadi mevcut. Daire sahibi olmak isteyenlerin aile bireylerini de düÅŸünürsek yaklaşık 30-40 bin kiÅŸilik bir maÄŸdur sayısına ulaşılmış durumda. EÅŸinin altınlarını bozdurarak projeye girenler, babasının emekli maaşını kullananlar, saÄŸdan soldan borç alıp daireye girenler… Bütün birikimini bu projeye yatırdığı için kalbi delik olan oÄŸlunun hastane masraflarını dahi karşılayamayacak duruma gelenler, kredi çekenler, eÅŸinden habersiz projeye girenler ve daha sayısız acılı hayat hikayesi mevcut. Geçenlerde Avusturya'dan bir gurbetçimizle telefonda görüÅŸtüm. Bütün birikimini daireye yatırmış ve ÅŸimdi ne yapacağız diye aÄŸlıyor.”

Av. Boran, sorununun çözümü ile ilgili ÅŸirket tarafından kendilerine bir bilgi verilmediÄŸini öne sürerek yaÅŸadıkları sorunu “Son yılların en büyük vurgunu” sözleri ile özetledi. Av. Boran kimi daire sahiplerinin ödeme karşılığında çek veya senet verdiklerini, ancak daireleri teslim edilmediÄŸi gibi verdikleri çek ve senetlerin de üçüncü kiÅŸilere verilmesi nedeni ile icra takipleri ile yüz yüze kaldıklarını söyledi.

FÄ°NANSAL SIKINTIMIZ YOK

Konu ile ilgili Fi Yapı Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Fikret Ä°nan’ın açıklaması ÅŸöyle: “Piyasaya olan toplam borcumuz 16 milyon lira. Bu bizim için darboÄŸaz denecek bir rakam deÄŸil.

Fi Side, Fi Life ve Fi Tower projeleri de bizden kaynaklı deÄŸil Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi ve Esenyurt Belediyesi tarafından durduruldu. Bize vermiÅŸ oldukları ruhsatlara göre FiLife projesini 90 günde, FiTower projesini yine 90 günde, FiSide projesini de 270 günde teslim edebiliriz.

Bizim bunları teslim edebilmekle ilgili finansal anlamda hiçbir sıkıntımız yok. Ä°nÅŸaatlar durduÄŸu için müÅŸteriler senetlerini ödemiyor. Günü geçmiÅŸ senetler 55 milyon lira, günü geçmemiÅŸ senetlerin ise 45 milyon tl alacağımız mevcut.

Garip Ada'yı satışa çıkardığımı açıklamadım. Adanın talibi çıkarsa biz ticaretle uÄŸraşıyoruz, satabiliriz. Adanın fiyatı 200 milyon dolar, adanın üzerinde bulunan haciz de yine dava açtığımız kiÅŸilerle alakalı. Fiyaka Sakarya projesini yapmış olduÄŸumuz basın toplantısında anlatmış olduÄŸumuz ÅŸekilde baÅŸlatacağız.”

GARÄ°P ADA’YI Ä°STESE DE SATAMAZ

Fi Yapı’nın üç yıl önce 28 milyon dolara satın aldığı Ä°zmir Dikili’deki 358 bin 800 metrekarelik Garip Ada’nın üzerinde 15 milyon TL dolayında haciz kararı bulunuyor. Adanın tapusuna iÅŸlenen alacaklılar listesinde Kozyatağı Vergi Dairesi 3.8 milyon TL, beton firması Destebaşı Grup Ä°nÅŸaat 4.1 milyon TL, Küçükçekmece SGK 3.5 milyon TL, Sarıgazi Vergi Dairesi 696 bin TL, adanın satışını yapan Yücem Turizm A.Åž. 1 milyon TL’lik haciz ile öne çıkan alacaklılar.

Fi Yapı Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Fikret Ä°nan’ın bir süre önce basına yaptığı açıklamanın aksine adanın satışı da söz konusu deÄŸil. Zira adanın satışını yapan firma alacağının tamamını tahsil edemediÄŸi gerekçesi ile mahkemeden adanın üçüncü kiÅŸilere satışına yasak getirdi.

Ä°stanbul 44. Asliye Ticaret Mahkemesi anılan kararını geçtiÄŸimiz 6 Ocak 2012’de verdi. Fi Yapı’nın sahibi Fikret Ä°nan, Garip Ada üzerinde kendilerinin de proje geliÅŸtirebileceklere satabileceklerini de açıklamıştı. Ä°nan, ada ile ilgilenen istekli alıcıların olduÄŸunu belirterek adayı 200 milyon dolardan düÅŸük bir deÄŸere satmayacaklarını açıklamıştı.

Dinçer Gökçe/Hürriyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Terim’den Sarıyer sırtlarına Aslan Yuvası
Galatasaray Futbol Kulübü Teknik Direktörü Fatih Terim, Sarıyer’den Boğaz ...
Bankadan 52 Milyona satılık AVM
İstanbul Çengelköy Üsküdar Nato Yolu üzerindeki Maxi City AVM satışa çıktı
DATİ'nin 'Ataköy'ü' satma nedeni biriken borçlar
DATİ Yatırım Holding'in Ataköy'deki araziyi satma nedeninin altında 600 ...
 
Gül onayladı 183 ülkeye şartsız mülk
Gül’ün onayladığı Mütekabiliyet Yasası ile 183 ülke vatandaşı Türkiye’den ...
'1 ayda 3 bin ev satacağım'
Ali Ağaoğlu, yakında satışa sunacağı İstanbul Maslak'taki projesiyle ilgili ...
Korkmaz Yiğit'in arazisini kim aldı!
Korkmaz Yiğit Grubu'ndan TMSF'ye geçen Ispartakule’deki araziyi kim aldı?
 
15 bin aileden TOKİ’ye iade
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, TOKİ’den konut satın alan yaklaşık ...
Boğaz'ın 'kıymetlisi'ne Armani Versace değil, 'Ağa Otel'
Ali Ağaoğlu, İstanbul'un en gözde arazilerinden olan, Yeniköy'de Sait ...
‘661 bin kişi uyardık kira geliri vergisi 588 milyon TL arttı’
Şimşek, vergi dairesine uğramayan 661 kişinin uyarılmasının ardından gelir ...
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,5862   34,8456  
       
  9.648,000   2.497,2600  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   VakıfBank | George Soros | Ali AÄŸaoÄŸlu | bankacılar | Rekabet Kurulu | yüksek faiz | Babacan | internet bankacılığı
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle