Çelik odalardaki altın rezervi 10 aÅŸamalı ÅŸifre zinciriyle korunuyor. Merkez Bankası, Türkiye'nin altın rezervlerini büyük bir güvenlik çemberi altında saklıyor. Güçlü bir teknoloji ile korunan kasalara ulaÅŸmak için, her birinde ayrı anahtar ve ÅŸifre olan en az 10 personel ÅŸart.
Merkez Bankası'nın, 'yastıkaltı'nı ekonomiye kazandırmak için attığı adımlar sürüyor. Bu durum, altınla ilgili konuların son dönemde daha çok tartışılmasına neden oluyor. Bugün, bankanın 'Kozmik Oda'sına girerek, Türkiye'nin altın zenginliÄŸini gözler önüne serdi:
11,5 milyar $'lık rezerv
Yangın ve bombaya karşı erimez çelikten depolarda bulunan 11,5 milyar dolarlık altınlara ulaÅŸmak için en az 10 personel gerekiyor. Her personelde ayrı ÅŸifre ve ayrı anahtar bulunduÄŸu için bir kiÅŸi eksik olursa altınların bulunduÄŸu kata inilemiyor.
Herkesin kilidi ayrı
Altınların olduÄŸu kata indikten sonra ise direksiyona benzer kolların bulunduÄŸu kasalara ulaşılıyor. Ä°lk olarak bir personel çevirmeli ÅŸifreyi giriyor. Ardından sırasıyla ellerinde kale kapılarının anahtarlarını andıran uzun ve ince anahtarlarla her personel kendi kilidini açıyor. Son olarak gelen 3 kiÅŸi 1 metreye yakın kalınlığı bulunan kapıyı açıyor. PeÅŸinden demir parmaklıklı kapıyı baÅŸka biri anahtarıyla açıyor.
13 kiloluk külçeler
Bir süre yürümenin ardından kafeslerdeki külçe altınların bulunduÄŸu odalara ulaşılıyor. Oranın kilidini de farklı bir personel açıyor. Kafeslerden alınan altınlar hassas terazide tartılıp tekrar yerlerine koyuluyor. Bir külçe altının ağırlığı 13 kilo 102 gram geliyor. Bütün bu iÅŸlemler ise tutanakla kayda alınıyor.
Kozmik Oda
Merkez Bankası'nın depolarında bulunan ve BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın da gördüÄŸü külçe altınlar 'Kozmik Oda' güvenliÄŸiyle korunuyor.
Yangın ve bombalı saldırılara karşı erimez çelikten depolarda bulunan 11,5 milyar dolar deÄŸerindeki rezerv altınlara ulaÅŸmak için en az 10 personel gerekiyor. Her personelde ayrı ÅŸifre ve ayrı anahtar bulunduÄŸu için bir kiÅŸi olmadan bile altınların bulunduÄŸu kata inilemiyor. Kata indikten sonra ise filmlerde görmeye alışık olduÄŸumuz direksiyona benzer kolların bulunduÄŸu kasalara ulaşılıyor.
Ä°lk olarak bir personel çevirmeli ÅŸifreyi giriyor. Ardından sırasıyla ellerinde kale kapılarının anahtarlarını andıran uzun ve ince anahtarlarla her personel kendi kilidini açıyor. Son olarak gelen 3 kiÅŸi 1 metreye yakın kalınlığı bulunan kapıyı açıyor. Sonra demir parmaklıklı kapıyı baÅŸka bir personel anahtarıyla açıyor. Bir süre yürümenin ardından kafeslerdeki külçe altınların bulunduÄŸu odalara ulaşılıyor. Oranın kilidini de farklı bir personel anahtarıyla açıyor.
Merkez Bankası'nın tarihi belgeselindeki görüntüde, kafeslerden alınan altınlar hassas terazide tartılıp tekrar yerlerine koyuluyor. Bir külçe altının ağırlığı 13 kilo 102 gram geliyor. Merkez Bankası'nın altın depolarında yapılan bütün bu iÅŸlemler tek tek tutanakla kayda geçiriliyor.