Ä°Åž Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, altına olan talebin artmasının altın bankacılığını da olumlu yönde etkilediÄŸini belirterek, 'Bankacılık sektöründe altına dayalı ürünlerin artıyor ve müÅŸteriler tarafından altın bankacılığı daha fazla takip ediliyor.
Kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüÄŸü hem bankamız hem de sektör genelinde ciddi artış gösterdi. Toplam altın mevduatı büyüklüÄŸü BDDK verilerine göre son 1 yılda 2,4 milyar TL'den 14,3 milyar TL'ye yükseldi' dedi.
Ä°ÅŸ Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, 2010 yılı sonunda binde 4 civarında olan altın mevduatının toplam mevduat içerisindeki payının, 2011 sonu itibarıyla yüzde 2'nin üzerine çıktığını ifade etti.
Türkiye'de altın bankacılığının son yıllarda çok ciddi ilerleme kaydettiÄŸini kaydeden Aral, '1995'te Ä°stanbul Altın Borsası'nın kurulması, Ä°AB üyesi bankaların altın alım satımına yönelmesi, 2004'te 32 sayılı karardaki deÄŸiÅŸiklikle bankalara kıymetli maden mevduatı açabilme yetkisinin verilmesiyle altın bankacılığı hızlı bir yükseliÅŸ trendine girdi' dedi.
ALTERNATÄ°F ÇOK
Aral, altına dayalı ürünleri ÅŸöyle özetledi: ' Altın Depo Hesabı, 'Yatırım Hesabı' aracılığıyla sunulan ve gr altına, tam cumhuriyet altınına ve yarım cumhuriyet altınına eÅŸdeÄŸer kayd” altın ürünlerimiz, B Tipi Altın Yatırım Fonu ve korumalı Altın Yatırım Fonlarımız bulunuyor.'
YÖN YUKARI DOÄžRU
Aral, altın fiyatlarının seyrine iliÅŸkin ise ÅŸu öngörülerde bulundu: 'Orta vadedeki beklentiyi ÅŸekillendirecek önemli faktörler parasal geniÅŸleme politikalarının yanı sıra küresel risk iÅŸtahı olmaya devam edecek. Orta vadede altında yön yukarı.'