Ä°ngiliz Hükümeti'ne baÄŸlı Nitelikli Dolandırıcılık Ofisi, Libor skandalıyla dünyayı soyan, tüketiciyi maÄŸdur eden hırsız bankacılara hapis cezası gelebileceÄŸini bildirdi. Bankacılar suçlu bulunursa, 10 yıl hapis yatacak
Küresel çapta ABD, Ä°ngiltere ve Japonya'da 21 banka üzerinde yoÄŸunlaÅŸan daha sonra yerelleÅŸen Libor faizi manipülasyonuna adı karışan bankacılara hapis tartışması alevlendi. Avrupa Komisyonu'nun hapis cezasıyla ilgili yasal düzenlemeleri netleÅŸtirmesinden sonra Ä°ngiliz Hükümeti'ne baÄŸlı Nitelikli Dolandırıcılık Ofisi (SFO) de ceza miktarıyla ilgili ipucu verdi. SFO Direktörü David Green, mevcut kurallar ile Libor skandalında payı olan bankalara karşı cezai iÅŸlem yapılabileceÄŸini söyledi. Suçlu bulunan bankacılara 10 yıla kadar hapis cezası gelebileceÄŸi belirtiliyor.
BARCLAYS'E Ä°TALYA'DA POLÄ°S BASKINI
Bir grup bankayla, küresel Libor faizini anlaÅŸmalı ÅŸekilde belirleyip, dünyanın her yerindeki milyonlarca tüketici ve devletlerin parasını çalan, suçunu Ä°ngiliz ve ABD'li savcılar karşısında kabul eden Barclays Bank'a Ä°talyan polisi baskın düzenledi.
Operasyon Trani savcısı Michele Ruggiero'nun Euribor faizleri üzerine yürüttüÄŸü soruÅŸturma çerçevesinde gerçekleÅŸti. Ä°talyan Mali Polisi, Euribor borç verme faizlerinde manipülasyon yapıldığı ÅŸüphesiyle, Ä°ngiliz bankanın Milano'daki bürosunda bulunan belgelerine el koydu. El konulan belgeler arasında Londra ile yazışmaları içeren mailler de yer alıyor. Ä°talya'daki soruÅŸturma tüketici gruplarının ÅŸikayeti ve savcılığa baÅŸvurmasıyla baÅŸlamıştı. SoruÅŸturmada Barclays "ağır dolandırıcılık ve piyasaların manipülasyonu" ile suçlanıyor. Savcılık soruÅŸturma öncesinde özel bir uzman ekipten danışmanlık aldı.
HSBC UTANÇ DUYUYOR
ABD Senatosu tarafından Ä°ran, Suriye ve Güney Kore gibi ülkelerin parasını gizlice aklamak, El Kaide terör örgütüne para aktarmak, silah ve uyuÅŸturucu kaçakçılarının para transferlerini yapmakla suçlanan HSBC'nin CEO'su Stuart Gulliver'dan skandalla ilgili açıklama geldi. Gulliver, bankanın para aklamaya karşı önlemleri uygulamadaki kusurlarının ortaya çıkmasının banka için utanç verici olduÄŸunu belirterek, "Åžirketimiz belli ki bu alanda yolunu tamamen kaybetmiÅŸ ve bunun için özür dilemek mecburiyetindeyiz" dedi.
DEUTSCHE, SOYGUNU KABUL ETTÄ°
Deutsche Bank (DB) Libor manipülasyonu konusunda sessizliÄŸini bozdu. Alman banka sakandala karıştığını doÄŸrularken, yönetim kendini akladı. Banka yönetiminin yaptığı açıklamada, "Birkaç elemanımız skandala karıştı. Ancak skandala adı karışanlara hiçbir yönetici talimat vermedi. Kendi kararlarıyla iÅŸlem yaptılar. Bankada hemen iÅŸlem baÅŸlattık. Christian Bitar'ın iÅŸine son verdik. Skandalla ilgili iç soruÅŸturmamız devam ediyor" denildi. Banka 3 milyar euro maliyet tasarruf için bin 900 kiÅŸiyi iÅŸten çıkaracağını da açıkladı.
2.5 MÄ°LYON Ä°TALYAN MAÄžDUR
Ä°talyan tüketici dernekleri, Barclays'in yaptığı Euribor manipülasyonuyla 2.5 milyon Ä°talyan ailesine zarar verdiÄŸini söylüyor. Derneklerin hesabına göre, Euribor maÄŸdurları toplam 3 milyar euro zarara uÄŸradılar. Faizlerdeki düzenlemeler ev kredisi ödeyen vatandaÅŸların ortalama bin 200 euro zarar görmesine neden oldu. Tütetici dernekleri Ä°talyan ailelerin zararının tazmin edilmesini istiyor.
Sabah