Savcılık soruÅŸturmasında hayali ihracat tutuklusunun daha önce çeÅŸitli firmalara verilen cezalarla ilgili olarak Danıştay BaÅŸkanı Karakullukçu ile görüÅŸtüÄŸü saptandı
Ä°STANBUL Büyükçekmece Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’nca yürütülün hayali ihracat soruÅŸturmasında, suç örgütü üyesi olarak dosyada yeralan Yalçın Bayrak’ın, örgütün lideri olarak tutuklanan Barbaros Hayrettin Aksoy’un çeÅŸitli firmalarının cezaları ile ilgili olarak Danıştay’da temaslarda bulunduÄŸu iddiasına iliÅŸkin yapılan araÅŸtırmada, Bayrak’ın Danıştay BaÅŸkanı Hüseyin Karakullukçu’yla görüÅŸtüÄŸü saptandı. Bayrak’ın deÄŸiÅŸik tarihlerde Karakullukçu ile görüÅŸmeler yapmak üzere sekreterinden randevu aldığı ve bu randevuların bir bölümünde görüÅŸmelerin gerçekleÅŸtiÄŸi saptandı. Bu saptamalar, soruÅŸturma dosyasında yer aldı.
Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Gül’ün yürüttüÄŸü ve son yılların en büyük hayali ihracat soruÅŸturması olarak nitelenen soruÅŸturmaya Danıştay BaÅŸkanı Hüseyin Karakullukçu’nun adı karıştı. Ä°stanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü’ne 16 Haziran 2011 günü gelen bir telefon ihbarı sonrasında baÅŸlatılan ve yaklaşık 100 milyon liralık usulsüzlük gerçekleÅŸtirildiÄŸi iddiasıyla düÄŸmeye basılan soruÅŸturma çerçevesinde hayali ihracat gerçekleÅŸtirmek amacıyla kurulan organize suç örgütünün tüm faaliyetleri, yaklaşık bir yıl boyunca adım adım izlendi.
Kontak noktası Yalçın Bayrak
Polisin, iki ayrı lideri olduÄŸu belirlediÄŸi suç örgütünün yöneticilerinden olan ve halen soruÅŸturma çerçevesinde tutuklu bulunan Barbaros Hayrettin Aksoy adlı iÅŸadamının faaliyetlerinin izlenmesi sırasında, Aksoy’un, yine suç örgütünün üyesi olarak dosyada adı bulunan Yalçın Bayrak aracılığıyla Danıştay BaÅŸkanı Hüseyin Karakullukçu’dan destek istediÄŸi iddasını araÅŸtırdığı anlaşıldı.
Dahilde iÅŸleme rejimi uygulaması çerçevesinde Çin’den ithal edilen kumaÅŸların Almanya üzerinden Türkiye’ye getirilerek ticari mala dönüÅŸtürülerek ihraç edilmesi gerekirken, bunun yerine iç piyasaya sunulması, buna karşın ticari malların ihraç edilmiÅŸ gibi gösterilerek KDV iadesi alınması yoluyla gerçekleÅŸtirilen hayali ihracata iliÅŸkin soruÅŸturmada adı yeralan Yalçın Bayrak’ın önemli çalışmaları saptandı.
Hemen Aksoy’u aradı
Resmi yazışmayla yapılan bu talep doÄŸrultusunda Ankara polisi, Bayrak’ı adım adım izledi. 15 Åžubat günü Ankara’ya gelen Bayrak, Çankaya’da bir otelde buluÅŸtuÄŸu bir kiÅŸiyle birlikte aynı gün saat 16.30’da Danıştay’ın Sıhhıye’deki eski binasına geldi. Ellerinde dosya olduÄŸu anlaşılan evraklarla birlikte binaya giren Bayrak ve yanındaki kiÅŸinin saat 17.40’ta Danıştay’dan çıkarak bina önünde park halinde bekleyen 20 H 5948 plakalı aracın önüne telefon görüÅŸmesi yaptığı belirlendi.
Bayrak, beraberindeki kiÅŸinin aracına binerek ayrıldı. Bayrak’ın 15 Åžubat’ta yaptığı bu ziyaretle ilgili Aksoy’u arayıp, görüÅŸmeyle ilgili bilgi verdiÄŸi de saptandı. Bayrak’ı izleyemeye devam eden polis, iÅŸ takipçiliÄŸi yapan ÅŸüphelinin 26 Åžubat’ta yeniden Ankara’ya gittiÄŸini ve Danıştay BaÅŸkanı Karakullukçu ile görüÅŸme yaptığını ve buluÅŸma istediÄŸinde bulunduÄŸunu belirledi. Takibe devam eden polis, Bayrak ile Karakullukçu’nun 12 Mart 2012 günü “bir araçta görüÅŸtüklerini” saptadı.
Hayali banka kurup hayali ithalat yaptılar
Kamuoyuna Milliyet’in duyurduÄŸu, son yılların en ilginç hayali ithalat olayı, Halkalı GümrüÄŸü’nde iÅŸ takibi yapan bir gümrük müÅŸavirinin ihbarı ile ortaya çıkarıldı. Adı gizli tutulan müÅŸavir, takip ettiÄŸi bazı ithalat ve ihracat iÅŸlemlerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle, üç firmayla ilgili olarak Büyükçekmece Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’na dilekçeyle ÅŸikayette bulundu. Bunun üzerine devreye giren Halkalı Gümrük MüdürlüÄŸü, iddialarla ilgili olarak ithalat ve ihracat iÅŸlemlerinde iÅŸadamlarına yardımcı olan bir bankayla yazışma yaptı.
Hayali banka genel merkezi
Söz konusu banka, iÅŸlemlerden birinin kendilerince yapıldığını, üçünün ise kendilerine ait olmadığını bildirdi. Bu geliÅŸme üzerine Halkalı Gümrük MüdürlüÄŸü kayıtlarında geriye doÄŸru yapılan incelemede, yine iÅŸadamlarına geniÅŸ olanaklarla finans saÄŸlayan baÅŸka bir bankanın adı kullanılarak sahte adreslerde faaliyette bulunulduÄŸu saptandı. Yapılan incelemede, Ä°zmir’de ticari faaliyetler yürüten C.D. adlı iÅŸadamının organizasyonunda, söz konusu bankanın merkezi ve ÅŸubesi gibi gösterilerek Ä°stanbul AtaÅŸehir’de iki daire tutulduÄŸu saptandı. Dairelerden birinin söz konusu bankanın hayali genel merkezi, diÄŸerinin de hayali ÅŸubesi yapıldığı belirlendi.
SoruÅŸturmanın ilerleyen aÅŸamalarında, zanlıların Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda görevli bazı üst düzey görevlileri devreye soktuÄŸu belirlendi. Bu tespitler üzerine savcılık, aralarında müsteÅŸar ve müsteÅŸar yardımcısı düzeyindeki bürokratların da yeraldığı bakanlık görevlilerinin ifadelerini aldı.
Tolga Åžardan/Milliyet