Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  22 Aralık 2024 Pazar  
 
   
   
 
29 Haziran 2012 Cuma - 12:14

Hakan Binbaşgil: Kârlılık geçen yıla düşebilir

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil bankacılık sektöründe karlılıığın geçen seneye oranla biraz daha yavaşlayabileceğini belirtti.

Hakan Binbaşgil: Kârlılık geçen yıla düşebilir

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil bankacılık sektöründe karlılıığın geçen seneye oranla biraz daha yavaşlayabileceğini belirtti.

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Türkiye ekonomisinin yurt dışıyla kıyaslanmayacak derecede iyi olduğunu vurgulayarak, “Ama bizim de kendi içimizde daha iyileştirmemiz gereken alanlar var. Özellikle cari açık konusu... Bunu düzeltmeye çalışıyoruz” dedi.

Avrupa'daki kriz, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörüne ilişkin Binbaşgil, bu yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 4 civarında büyümesini tahmin ettiklerini, bunun, dünyada olup bitenlere bakıldığında herkesin sevinmesi gereken bir büyüme oranı olduğunu vurguladı.

Türkiye'de özellikle ekonomi yönetiminin doğru bir politika izleyerek sürdürülebilir büyümeye çok dikkat ettiğini ve ülke ekonomisinin yurt dışıyla kıyaslanmayacak derecede iyi olduğunu ifade eden Binbaşgil, “Ama bizim de kendi içimizde daha iyileştirmemiz gereken alanlar var. Özellikle cari açık konusu... Bunu düzeltmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Cari açıkla ilgili Türkiye'de birçok tedbir alındığına değinen Binbaşgil, bu seneki rakamların geçen yıla oranla daha da iyileşeceğini, milli gelire oranla yüzde 2'lik bir iyileşmenin sağlanmasının beklendiğini, cari açığın iyileşme trendine girmesinin çok olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti.

Binbaşgil, cari açığın bu yıl milli gelire oranının yüzde 8'ler civarında olacağını tahmin ettiklerini, alınan tedbirlerle bir iki puan daha iyileşmenin gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu ve çok hızlı büyüdüğünde ithalatının arttığını, buna paralel olarak cari açığının büyüdüğünü hatırlatan Binbaşgil, “Dolayısıyla yüzde 4'ler civarında büyümemiz, özellikle 2012 için doğru bir politikadır. Ben, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili çok iyimserim. Tabii sadece iyimser olmak yetmiyor. Tedbirli olmak da gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Bankacılık sektörü dünyada parmakla gösterilen birkaç ülke arasındayız”

Sağlıklı bir bankacılık sektörünün Türkiye'nin büyük bir şansı olduğunu vurgulayan Binbaşgil, “Bugün Türk bankaları, bankacılık sektörü dünyada parmakla gösterilen birkaç ülke arasındayız. Gerek sermaye yeterliliği gerek aktif kalitesi gerek likidite açısından çok iyi bir noktadayız. Birçok ülke, tekrar büyümeye geçmek için ilk önce bankacılık sektörünü düzeltecek, ondan sonra büyümeye geçecek. Bizde böyle birşey yapmaya gerek yok. Zaten büyümeyi destekleyen bir sektör var” dedi.

Ekonomiyi hep denge içinde yönetmek gerektiğinin altını çizen Binbaşgil, “Bu işler hiçbir zaman siyah beyaz değil. Belli bir dengede götürmek lazım. Ülkenin büyümesi, belli ölçülerde harcama olması da lazım. Ama bu yapılan harcamaların cari açığa çok olumsuz katkı yapmaması da gerekiyor. Bu, birçok yönü olan bir denklem” yorumunu yaptı.

Türk bankacılık sektöründe geçtiğimiz yıllarda daha hızlı büyüyen dönemlerin olduğunu anımsatan Binbaşgil, son yıllara bakıldığında kredilerin yaklaşık her yıl yüzde 25'lerde, mevduatın yüzde 20 civarında büyüdüğünü, bu yıl kredi büyüme oranının sektörde biraz daha düşük, yüzde 15'lerde olmasını, mevduatta yaklaşık yüzde 12 gibi bir büyüme görülmesini tahmin ettiklerini söyledi.

“Yabana atılacak rakamlar değil”

Binbaşgil, “Özellikle uluslararası standartlara baktığımızda, kredilerde yüzde 15, mevduatta yüzde 12 büyüme yabana atılacak rakamlar değildir” dedi.

Kredilerdeki büyüme hızının eski büyüme hızında olmadığına değinen Binbaşgil, kredilerin bu yıl ilk 5 ayda yüzde 6 civarında büyüdüğünü, bunun Türkiye standartlarında çok düşük bir büyüme oranı olduğunu kaydetti.

Binbaşgil, “Dolayısıyla ekonomi yönetiminin aldığı tedbirler yerinde tedbirlerdir ve tutmuştur. Özellikle tüketici kredilerine yönelik ek önlemler söz konusuydu. Tüketici kredileri ilk 5 ayda daha da az, yüzde 5 civarında büyümüştür. Yani tedbirler yerini bulmuştur” şeklinde konuştu.

“Karlılık geçen seneye oranla biraz daha yavaşlayabilir “

Bankacılıkta marjların daraldığına, büyüme hızının da eskiye oranla biraz daha aşağılarda seyretmesi nedeniyle bunun ister istemez bankaların karlılığını etkilediğine dikkati çeken Binbaşgil, “Bundan dolayı bu sene sektörün karlılığı, geçtiğimiz seneye oranla biraz daha yavaşlayabilir diye düşünebiliriz. Bir de bankaların zaman içinde maliyetlerinde de artış söz konusu. Bütün bunları yan yana koyduğumuzda, karlılık anlamında bu seneyi bankalar geçen yıla oranla biraz daha aşağıda kapatacaktır” öngörüsünde bulundu.

Sektörün kaynak maliyetini düşürmesi ve kaynağı daha uzun vadede toplayabilmesi gerektiğini kaydeden Binbaşgil, bu durumda ülke büyümesine daha sağlıklı ve uzun vadede katkıda bulunulabileceğini söyledi.

Risklerin iyi yönetilebilmesi için bankacılıkta kaynaklarla kredilerin vadelerinin mümkün olduğu kadar birbirine yakın hale gelmesi gerektiğine dikkati çeken Binbaşgil, Türkiye'de bu konuda hala yapısal sorun bulunduğunu ve mevduatların kısa vadeli olduğunu, bunun farkında olan ekonomi yönetiminin de kararlar aldığını anlattı.

“Sektörün karlılık içinde büyümesi çok önemli konu”

Binbaşgil, Türk bankacılık sektörünü önümüzdeki dönemde zorlayacak unsurlara ilişkin de şunları kaydetti:

“Sektörümüzün karlılığını koruması ve büyüyecekse de bunu karlılık içinde yapması çok önemli bir konu. Marjların daraldığı ve büyüme oranlarının yavaşladığı bir ortamda sektörün karlılığını korumak giderek zorlaşıyor. Burada bir iki konu çok önemli hale geliyor. Bizim verimli çalışmamız çok önemli. Bankalar, karlılıklarını korumak durumunda. Riski doğru yönetmek çok önemli. Kredi riskini, likidite riskini çok iyi yönetmemiz gerekiyor. Bankaların müşteriyi doğru seçmesi lazım.”

Türkiye'de tasarruf oranı ile vadesinin artırılması gerektiğinin altını çizen Binbaşgil, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin bu anlamda hem vadeyi uzatmak hem tasarruf oranını arttırmak adına çok önemli bir konu olduğunu, bunun mutlaka gelişmesi gerektiğini vurguladı.

Zorunlu karşılıklar...

Diğer bir konunun da mevduatların vade yapısıyla ilgili olduğuna işaret eden Binbaşgil, “Orada bizim zorunlu karşılıklarımız var. Zannediyorum burada müşterilerimizi uzun vadeye kaydırmak adına bir ayarlama yapılacaktır. Bu yapıldığı takdirde, bankalar da uzun vadedeki maliyet iyileştirmesini müşterilerine yansıtacaktır diye tahmin ediyorum. Çünkü bankalar da kaynaklarının uzun vadeli olmasını istiyor” diye konuştu.

Tasarrufları artırmak için BES ve mevduatın vadesinin uzatılmasının yanı sıra, üçüncü önemli unsurun şu anda bankacılık sistemi içinde yer almayan halkın yatırımları olduğunu, bunların daha çok altına yapılan yatırımlardan oluştuğunu belirten Binbaşgil, bunun sektörün içine dahil olmasının hem Türkiye'nin geleceği açısından, hem bankaların ekonominin bundan sonraki gidişatını ve büyümeyi desteklemesi adına önemli bir adım olduğunu vurguladı.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Balina’ 9 milyar doları yedi!
ABD’nin en büyük bankası JP Morgan’ın devasa bir al - sat işleminden dolayı ...
İşte Fitch'in bakanı ters köşe eden açıklaması
Fitch’in ”Euro Bölgesi krizi gelişmekte olan Avrupa’yı gölgeliyor” başlıklı ...
Faiz lobisi mahkemede ispatlandı
ABD ve İngiliz savcıları küresel faiz çetesinin varlığını ispatladı.
 
Başçı: Aşırı borç yükü büyümeye zarar veriyor
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Aşırı borç yükü belli bir eşiği geçtiği ...
Yapı Kredi’den ilk JES finansmanı
YAPI KREDİ ve Yapı Kredi Leasing, Gümüşköy Jeotermal Enerji Santrali Projesi’ne ...
SPK: Portföyü olmayan gazeteci korkmasın
SPK, TBMM’ye sunulan Sermaye Piyasası Yasa Tasarısı’nda yer alan, ‘halka ...
 
Öztekin’i masasında bekleyen 5 kritik dosya
TMSF Fon Kurulu üyeliğinden BDDK Başkanlığı’na atanan Mukim Öztekin’i zorlu bir dönem bekliyor.
Ünlü yatırımcı Mobius: Fiyatlar çok cazip
Ünlü yatırımcı Mark Mobius, “ Avrupa bu krizden çıktığında eskisinden daha güçlü olacak.” dedi
Portföycü gazetecileri korkutan yasa
Yalan bilgi verip, söylenti çıkararak yatırımcının kararlarını etkileyen ...
 
 
   PİYASALAR     
       
  35,1981   36,7471  
       
  9.725,000   2.968,7300  
   GÜNÜN MANŞETLERİ     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • Eğitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk Eğitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eğitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel Yöneticiliği Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliğine sahip Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel Yöneticiliği...
   İŞTE KULİS     
   YAZARLAR     
Ali Ağaoğlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“İspanya yardım için ne zaman başvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LİSTESİ     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonular gster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | İş dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERİ   Finans | Yaşam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VİDEO GALERİ   Finans | Gündem | Borsa | Yaşam | Yatırım | Ekonomi
ETİKETLER   İş Bankası | VakıfBank | Başbakan Yardımcısı Ali Babacan | Fikret İnan | Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu | Hüsnü Özyeğin | Mario Draghi | Piyasalar
İŞTE FİNANS   Tüm Haberler | Gazeteler | Giriş sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | İletişim | Reklam | Sitene ekle