Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  23 Aralık 2024 Pazartesi  
 
   
   
 
29 Haziran 2012 Cuma - 06:17

Faiz lobisi mahkemede ispatlandı

ABD ve İngiliz savcıları küresel faiz çetesinin varlığını ispatladı.

Faiz lobisi mahkemede ispatlandı

Libor piyasasındaki faizleri kendi aralarında anlaşarak belirleyen lobinin soygunu ortaya çıkınca Barclays'e rekor ceza kesildi. Soruşturmada Citi, UBS, HSBC, JP Morgan Chase, RBS gibi bankaların da adı geçiyor

Türkiye' de 'var mı, yok mu?' tartışmaları sürerken, ABD ve İngiliz mahkemeleri 'küresel faiz lobisi'nin gerçekliğine ilişkin tarihi bir karar aldı. 2007'de başlayan küresel krizin ardından finansal piyasalarda yaşananları mercek altına alan ABD ve İngiliz savcıları iki yıllık araştırmanın ardından tüm dünyada (Türkiye de dahil) tüketici ve devletleri soyan bir faiz çetesinin varlığını ispatladı.

Savcıların ulaştığı belgelerin ardından faiz manipülasyonuyla 'dünyayı soymak'la suçlanan davalılar arasında yer alan İngilizler'in dev bankası Barclays suçunu kabul etti. Barclays konunun mahkemeye götürülüp büyümemesi için savcılarla anlaşmaya gitti ve 453 milyon dolar (290 milyon sterlin) vermeyi kabul etti. Barclays'in bu tutumu aynı zamanda, davada 'birlikte hareket etmekle' suçlanan diğer küresel mali kuruluşların da suçlamayı dolaylı olarak kabulü anlamına geliyor. Böylece Barclays'in yanı sıra 'faiz çetesi' kurup toplumu soymakla suçlanan Amerika, Avrupa ve Asya'daki 20'ye yakın banka çeşitli cezalara çarptırılacak.

Soruşturmadan sızan bilgilere göre suçlanan bankalar arasında Deutsche Bank, UBS, HSBC, Citigroup, JP Morgan Chase, Royal Bank of Scotland gibi tüm dünyaca tanınan isimler var. Doğrudan karışma imkânı bulunmamakla birlikte, soruşturmanın dolaylı olarak herhangi bir Türk bankasına uzanıp uzanmadığı ise bilinmiyor.

Devleri korkutan soruşturma - 1

Trilyon dolarlık finans kuruluşlarını 'toplumu dolandırmak' amacıyla faiz çetesi oluşturmakla suçlayan soruşturmanın temeli 2007 yılına dayanıyor. Küresel krizin başladığı yıl, bazı büyük finans kuruluşlarının, şirket kredilerinden tüketici faizlerine kadar tüm dünyadaki borçlanma oranlarının belirlenmesinde kullanılan, 360 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip Libor piyasasındaki faizleri ortak hareket ederek belirledikleri gündeme geldi. 2008 yılında Wall Street Journal'de yapılan haberler konunun kamuoyu tarafından duyulmasına neden oldu.

Bu tarihten sonra yapılan araştırmalar, soruşturmanın ABD'den, İngiltere, İsviçre, Singapur ve ardından birçok devlete sıçramasına sebebiyet verdi. Bu nedenle konu için özel olarak ABD, Avrupa ve Asya'nın birçok ülkesinden müfettişler görevlendirildi. Savcılar bir dava serisinin ilk ayağı olarak, dünyanın en büyükleri arasında ilk sıralarda yer alan 10 büyük banka ve finans şirketi üzerine yoğunlaştı. Dava açılan bankalardan Barclays'in son beş yıldaki manipülatif işlemlere ilişkin suçlamaları kabul edip, davayı kendi adına kapatmak için 453 milyon doları ödemeyi kabul ettiği çarşamba akşamı resmen açıklandı. Böylece konuyla ilgili yeni bir aşamaya geçildi.

Dünyayı nasıl soydular - 2

Savcıların iddialarına göre, bankalar sadece kendilerinin işlem yapma yetkisi olduğu Libor piyasasında faiz oranlarını piyasa şartlarına göre çok düşük seviyede belirledi. Söz konusu kuruluşlar böylece hem birbirlerinden hem de -ve de daha önemlisi- dünyanın geri kalanından piyasaya akan dövizlere çok düşük fiyat ödeyip borçlandı. Ancak bu ucuz kaynakları, küresel krizin başladığı dönemde tüketicilere, şirketlere, devletlere, kısacası tüm kredi çekenlere olağan koşullara göre fahiş fiyattan sattı.

'Ucuza borçlan, çok pahalıya sat' olarak tanımlanacak bu işlem banka kârlarının daha önce görülmedik seviyelere çıkmasına neden oldu. Bankacılık altın bir dönem yaşadı. Fakat daha sonra bu oyunun da etkisiyle bankaların kredi kalitesinin bozulduğu ortaya çıktı. Dev finans kuruluşları devletler tarafından kurtarılırken, bu kez kamu bütçeleri bozuldu. Devletlerin aşırı borçlanma ihtiyacı nedeniyle küresel çapta vergiler ve işsizlik arttı.

Patronlar kurtuluyor yöneticiler suçlanıyor - 3

Dünyanın dev kuruluşlarıyla başlayan ve giderek daha çok ülke ile bankaya yayılan soruşturmada dikkat çekici unsur ise savcıların konunun tam olarak özüne inmemesi. Çünkü savcılar soruşturmada son beş yıllık işlemleri mercek altına alırken, olayın geçmişinin ne kadar eskiye dayandığı ise hâlâ bir soru işareti. Diğer taraftan davada suçlanılan kesim sadece söz konusu finans kuruluşlarının maaşla çalışan yöneticileri. Bu bankacılar faiz manipülasyonuyla banka kârlarını şişirip, sözleşmeleri gereği bankadan daha çok 'bonus' yani prim almak ve bunun için çeteleşmekle suçlanıyor. Buna karşın yöneticilerin o oyunlarıyla tarihi temettü, yani kâr payı gelirlerine ulaşan banka ortaklarına ise dava açılıp açılmadığı konusunda bir bilgi mevcut değil. Kuşkusuz burada tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'deki banka profesyonellerine de altın bir öğüt çıkıyor...

Failleri tanıdık isimler - 4

Belki rastlantısal ama, yine de ilginç bir not düşelim yazıya... Söz konusu banka ortakları, son dönemde Türkiye'ye karşı yapılan bir takım 'atak'ların ardındaki isimler. Bunlar, Başbakan Erdoğan'ın "Yahudi Lobisi", siyasi entelektüellerin de "neo-con" olarak tanımladığı kesimden oluşuyor... Söz konusu sermayedarlar bankacılık ve enerji başta olmak üzere ekonominin her alanında olduğu gibi, medya ve dolayısıyla siyaset üzerinde de etkililer.

Barclays hisseleri çöktü - 5

İngiltere'de bankacılık hisseleri, Maliye Bakanı George Osborne'un Libor incelemesi kapsamında cezalandırılan Barclays'de hangi yöneticilerin usulsüzlük hakkında bilgi sahibi olduğunun aydınlatılması gerektiği yönündeki açıklamalarının ardından kayıplarını artırdı. Libor piyasasını manipüle etmekten 453 milyon dolar ceza alan Barclays'in hisseleri yüzde 15 düştü. Şirketin hisseleri geçici olarak işleme kapatıldı. Royal Bank of Scotland'ın hisseleri yüzde 11.5, Lloyds'ın ise yüzde 6.5 düştü.

Oğuz Karamuk/Sabah

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başçı: Aşırı borç yükü büyümeye zarar veriyor
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Aşırı borç yükü belli bir eşiği geçtiği ...
Yapı Kredi’den ilk JES finansmanı
YAPI KREDİ ve Yapı Kredi Leasing, Gümüşköy Jeotermal Enerji Santrali Projesi’ne ...
SPK: Portföyü olmayan gazeteci korkmasın
SPK, TBMM’ye sunulan Sermaye Piyasası Yasa Tasarısı’nda yer alan, ‘halka ...
 
Öztekin’i masasında bekleyen 5 kritik dosya
TMSF Fon Kurulu üyeliğinden BDDK Başkanlığı’na atanan Mukim Öztekin’i zorlu bir dönem bekliyor.
Ünlü yatırımcı Mobius: Fiyatlar çok cazip
Ünlü yatırımcı Mark Mobius, “ Avrupa bu krizden çıktığında eskisinden daha güçlü olacak.” dedi
Portföycü gazetecileri korkutan yasa
Yalan bilgi verip, söylenti çıkararak yatırımcının kararlarını etkileyen ...
 
Batık kredi kartında 3 kat artış
Kredi kartı batağının yarıya yakınının Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı ...
'Hisse'ye fon gazı!
Zeki Şen, hisse fonlar ve borsa yatırım fonlarındaki stopajın sıfırlanmasının ...
Rahmi Koç: Para lazımdı sattık
Koç Holding’in Şeref Başkanı Rahmi Koç, satıştan çok memnun olduklarını söyledi
 
 
   PİYASALAR     
       
  35,1853   36,7053  
       
  9.725,000   2.967,3300  
   GÜNÜN MANŞETLERİ     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • Eğitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk Eğitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eğitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel Yöneticiliği Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliğine sahip Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel Yöneticiliği...
   İŞTE KULİS     
   YAZARLAR     
Ali Ağaoğlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“İspanya yardım için ne zaman başvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LİSTESİ     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonular gster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | İş dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERİ   Finans | Yaşam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VİDEO GALERİ   Finans | Gündem | Borsa | Yaşam | Yatırım | Ekonomi
ETİKETLER   Kredi kartı | Ziraat Bankası | Akbank | ABD | BDDK Başkanı Mukim Öztekin | bankacılık | SPK | Barclays
İŞTE FİNANS   Tüm Haberler | Gazeteler | Giriş sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | İletişim | Reklam | Sitene ekle