Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  29 Nisan 2024 Pazartesi  
 
   
   
 
29 Haziran 2012 Cuma - 12:12

Bireysel emeklilik sil baÅŸtan

Bireysel emeklilik sistemindeki değişiklik yürürlüğe girdi. Yeni sistemde neler var?

Bireysel emeklilik sil baÅŸtan

Bireysel emeklilik sistemindeki deÄŸiÅŸiklik yürürlüÄŸe girdi. Yeni sistemde devlet, konulan paraya yüzde 25 katkı saÄŸlayacak. Sistemden 3 yıl içinde çıkanlar devlet katkısını alamayacak. EmekliliÄŸe hak kazananlar katkı payı ve gelirin tamamına sahip olacak.

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kanun, vergi indirimi sistemi yerine devlet katkısı getiriyor. Katılımcıların, bireysel emeklilik hesaplarına ödenecek devlet katkısı nedeniyle vergi yükümlüÄŸü doÄŸmamasını amaçlayan kanuna göre, bireysel emeklilik hesabına yapılan devlet katkılarının hak kazanılan kısımları, Veraset ve Ä°ntikal Vergisi'nden muaf olacak.

Tek primli yıllık gelir sigortalarından yapılan ödemelerin tamamı, Gelir Vergisi'nden ayrı tutulacak.

Ä°ÅŸverenler tarafından bireysel emeklilik sistemine ödenen ve ücretle iliÅŸkilendirilmeksizin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılacak katkı paylarının toplamı, ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin yüzde 15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aÅŸamayacak.

Bakanlar Kurulu, bu oranı yarısına kadar indirmeye, 2 katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi asgari ücretin yıllık tutarının 2 katını geçmemek üzere belirlemeye yetkili olacak.

Bireysel katılım yatırımcıları, Hazine MüsteÅŸarlığı ve Maliye Bakanlığı'nca belirlenen esaslar dahilinde ÅŸirketlere koydukları sermaye miktarının yüzde 75'ini, Gelir Vergisi matrahından gider olarak indirebilecek. Bunun için anonim ÅŸirketlere ait iÅŸtirak hisselerinin en az 2 tam yıl elde tutma ÅŸartı aranacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBÄ°TAK ile KOSGEB tarafından belirlenen araÅŸtırma, geliÅŸtirme ve yenilikçilik programları kapsamında son 5 yıl içinde projesi desteklenen kurumlara iÅŸtirak saÄŸlayan bireysel katılım yatırımcıları için bu oran, yüzde 100 olarak uygulanacak.

Yıllık indirim tutarı, 1 milyon lirayı aşamayacak.

Sigorta Tahkim Komisyonu'nun, uyuÅŸmazlıkların çözümüne iliÅŸkin verdiÄŸi hizmetler, KDV'den istisna olacak.

Üyelerine veya çalışanlarına emekliliÄŸe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, tüzel kiÅŸiliÄŸi haiz meslek kuruluÅŸu veya ticaret ÅŸirketi, bu taahhütleri kapsamında bireysel emeklilik sistemine aktarım amacıyla yapacakları taşınmaz veya iÅŸtirak hissesi satışı da KDV'den muaf tutulacak.

BÄ°REYSEL KATILIM YATIRIMCILARI

Kanun, ''bireysel katılım sermayesine'' iliÅŸkin de düzenlemeler içeriyor; bireysel katılım yatırımlarının cazip hale getirilmesini, kurumsallaÅŸmanın saÄŸlanmasını amaçlıyor.

Bireysel katılım yatırımcılarının finansmana eriÅŸiminde sıkıntı yaÅŸayan erken aÅŸama ÅŸirketlere yatırım yapmalarının devlet tarafından desteklenmesi öngörülüyor.

Hazine MüsteÅŸarlığı, devlet desteklerinden yararlanacak bireysel katılım yatırımcılarına lisans verecek, lisans koÅŸullarının ihlali durumunda bunu iptal edebilecek.

Hazine MüsteÅŸarlığı, finansmana eriÅŸimde sıkıntı yaÅŸayan, özellikle küçük ölçekli giriÅŸimlerin desteklenmesini teÅŸvik amacıyla giriÅŸim başına yapılan yatırım tutarını belirlemeye yetkili olacak.

Bireysel katılım yatırımcılarının yatırım yapacağı şirketlerin, anonim şirket olması gerekecek.

BÄ°REYSEL EMEKLÄ°LÄ°K ARACILARI

Kanun, emeklilik sözleÅŸmesinin tanımını yeniden yapıyor; sözleÅŸmenin bireysel ve grup emeklilik sözleÅŸmesi olarak yapılmasını düzenliyor.

Emeklilik sözleÅŸmesinde belirtilen esaslar dahilinde, ÅŸirket nezdinde katılımcı adına açılan bireysel emeklilik hesabına katkı yapılacak. Katılımcı, emeklilik sözleÅŸmesinde yer alan ÅŸartlar çerçevesinde, katkı payını birden fazla fon arasında paylaÅŸtırabilecek. Bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerinin baÅŸka bir emeklilik ÅŸirketine aktarılmasını talep edebilecek. Åžirket, aktarıma iliÅŸkin bildirimin ulaÅŸmasından itibaren en geç 10 iÅŸ günü içinde talebi yerine getirecek.

Yükümlülüklerini belirlenen süreler içinde yerine getirmeyen ÅŸirket, katılımcının birikiminde oluÅŸan parasal kaybı ödeyecek.

Katılımcıya emeklilik döneminde sunulabilecek seçenekler arasında programlı geri ödeme seçeneÄŸi de yer alacak.

Emekli ÅŸirketlerinin kurucuları, ortakları, yönetim kurulu üyeleri, genel müdür, genel müdür yardımcıları ve imza yetkililerinin, ''terörün finansmanı'' suçundan hüküm giymemiÅŸ olması gerekecek.

Bireysel emeklilik aracıları, Hazine MüsteÅŸarlığı'nca belirlenen esaslar dahilinde, emeklilik gözetim merkezince tutulan Bireysel Emeklilik Aracıları Sicili'ne kayıt olacak.

Bireysel emeklilik aracıları; katılımcının yaşı ve beklentilerine göre uygun tavsiyede bulunmakla sorumlu tutulacak. Hazine MüsteÅŸarlığı, kanuna aykırı hareket ettiÄŸi belirlenen bireysel emeklilik aracısının, iÅŸlenen fiilin ağırlığına göre satış yetkisini geçici süreyle durdurabilecek veya lisansı iptal edecek.

Bakan, ÅŸirketin katılımcıların hak ve menfaatlerini tehlikeye sokabilecek uygulamalar yaptığının, sözleÅŸmelerden doÄŸan yükümlülüklerini yerine getiremediÄŸinin tespiti halinde, ÅŸirketten bazı önlemler almasını talep edebilecek.

Tasarruflarını doÄŸrudan kıymetli madenlerde veya alternatif yatırım araçlarında deÄŸerlendirmek isteyenler, emeklilik yatırım fonları kapsamında bu tür yatırımlar yapabilecek.

YÜZDE 25'LÄ°K DEVLET KATKISI

Ä°ÅŸveren tarafından ödenenler hariç, katılımcı adına bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının yüzde 25'ine karşılık gelen tutar, devlet katkısı olarak hesaplanacak, MüsteÅŸarlık bütçesine konulan ödenekten ilgili hesaba ödenecek.

Bir katılımcı için bir takvim yılında ödenen ve devlet katkısı tutarının hesaplanmasına esas oluÅŸturan katkı paylarının toplamı, hesaplamaya iliÅŸkin dönemin sona erdiÄŸi tarihte geçerli brüt asgari ücretin hesaplama dönemine isabet eden toplam tutarını aÅŸamayacak.

Devlet katkısı, katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip edilecek ve MüsteÅŸarlıkça belirlenen yatırım araçlarında yatırıma yönlendirilecek.

Katılımcılardan; en az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin yüzde 15'ine, en az 6 yıl kalanlar yüzde 35'ine, en az 10 yıl kalanlar yüzde 60'ına hak kazanacak.

Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat veya maluliyet nedeniyle ayrılanlar, devlet katkısı ve getirilerinin tamamına hak kazanacak.

Devlet katkısı ve getirilerinden hak kazanılan tutarlar sistemden ayrılma veya emeklilik durumunda katılımcıya ödenecek. Hak kazanılmayan tutarlar genel bütçeye gelir kaydedilecek.

Risk deÄŸerlendirmesine esas bilgileri toplamak ve bu bilgilerin emeklilik ÅŸirketleri ile Hazine MüsteÅŸarlığı tarafından belirlenecek kiÅŸilerle paylaşılmasını saÄŸlamak amacıyla Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi kurulacak.

Kanuna göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri tarafından yap-iÅŸlet-devret modeli, saÄŸlık ve eÄŸitimde yap-kirala-devret modeli ile gerçekleÅŸtirilen ve tutarı asgari 1 milyar lira olan yatırım ve hizmetlere iliÅŸkin sözleÅŸmelerde, sözleÅŸmelerin süresinden önce feshedilerek tesisin ilgili idareler tarafından devralınması hükmünün bulunması halinde, söz konusu yatırım ve hizmetler için saÄŸlanan dış finansmanın Hazine MüsteÅŸarlığı tarafından üstlenilmesine karar vermeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki halka açık olmayan kurum ve kuruluÅŸlara ait taşınır ve taşınmazlar ile kullanma, yararlanma, iÅŸletme ve sair haklar gibi maddi olmayan varlıklara iliÅŸkin alım, satım, geri alım, kiraya verme, geri kiralama, bedelli veya bedelsiz devir ve benzeri iÅŸlemleri tesis etmeye ve bu iÅŸlemleri aynı usule tabi olarak yapmak üzere kuruluÅŸ, tescil, tasfiye ve iÅŸleyiÅŸe iliÅŸkin varlık kiralama ÅŸirketleri kurmaya veya kamu sermayeli kurumları görevlendirmeye, Hazine'den sorumlu bakan yetkilendirildi.

Bu ÅŸirketler söz konusu taşınır ve taşınmazlar ile maddi olmayan varlıklara dayalı olarak, hasılatı MüsteÅŸarlığa aktarılmak üzere yurt içi ve yurt dışı piyasalarda kira sertifikası ihraç edebilecek.

Bu ihraçlara konu olan varlıklar üzerinde, ihracın vadesi süresince ihraç koÅŸullarına aykırı herhangi bir hukuki iÅŸlem tesis edilemeyecek.

Bu fıkra kapsamındaki iÅŸlemlere konu olan kamu varlıklarının kullanımıyla ilgili bakım, onarım, iÅŸletme, inÅŸaat ve benzeri iÅŸ ve iÅŸlemler ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸları tarafından yapılacak ve buna iliÅŸkin harcamalar kendi bütçelerinden karşılanacak. Bununla ilgili iÅŸ ve iÅŸlemler ile devlet iç borcu, devlet dış borcu ve nakit yönetimi kapsamında yapılan her türlü iÅŸ ve iÅŸlemler, Devlet Ä°hale Kanunu ile Kamu Ä°hale Kanunu hükümlerine tabi olmayacak.

Kanunda, Tarım Sigortaları Havuzu'nun tüzel kiÅŸiliÄŸi haiz olduÄŸu; tarım sigortacılığında ekspertiz faaliyetlerinin, konusuna göre hangi kiÅŸiler tarafından yapılabileceÄŸi ayrıntılı biçimde düzenleniyor.

Tarım Sigortaları Havuzu'nun sigorta ÅŸirketleri ile müÅŸtereken de teminat verebilmesine imkan tanınıyor.

BES'TEN 10 YILDAN ÖNCE AYRILANLAR
BES'ten emekli olmadan, 10 yıldan önce ayrılanlar, yüzde 15'lik stopaj kesintisini dava konusu yapılmamak ÅŸartıyla vergi dairesinden alabilecek.

29 Mayıs 2012 tarihi itibariyle bireysel emeklilik sistemine dahil olup, kanunun yürürlüÄŸe gireceÄŸi tarihinden itibaren 2 yıl içinde bir emeklilik sözleÅŸmesi birikimlerini alarak sonlandıran katılımcıların, 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödeyeceÄŸi katkı payları için devlet katkısı ödenmeyecek.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
BES’ten ayrılanlara vergi müjdesi
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yüzde 25 devlet katkısı getiren tasarının ...
Ä°ÅŸyerine zorunlu sigorta geliyor
Babacan, Tasarruf Teşvik Paketi çerçevesinde bireysel emeklilik sisteminin ...
Kârsızlık kader oldu
Geçen yıl yüzde 22 büyüyen sektör 17.1 milyar liralık prim topladı, 15.4 milyon lira zarar açıkladı
 
BES altın fonuna kavuşuyor
Bireysel emeklilik sistemine (BES) ilişkin yasal düzenleme yılan hikayesine döndü.
Çalık mevzuata takılmıyor
Çalık Grubu'nun bankası Aktif Bank, sigortacı şirket değil ve 10 şirkete acentelik hizmeti veriyor
Ergo: Uçağın burnu havaya kalktı
Alman sigorta şirketi Ergo’nun Türkiye CEO’su Akın Kozanoğlu, “Yeniden ...
 
Sigortaya nur yağdı
81 yabancı yatırımcı, banka ve sigortacılık sektöründe toplam 916 milyon ...
Poliçe oyunları
Sigortacıları mercek altına alan yayınlarımıza tepkiler sel gibi oldu.
Yoksa SGK daha mı iyi?
Özel sağlık sigortasında yaşanan sorunlar gözleri SGK'ya çevirdi.
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,4094   34,8020  
       
  9.948,000   2.435,3100  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   Almanya | Barclays | komisyon | Avrupa Merkez Bankası | BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan | Fi Yapı | Ali AÄŸaoÄŸlu | Fikret Ä°nan
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle