Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  28 Mart 2024 PerÅŸembe  
 
   
   
 
30 Temmuz 2012 Pazartesi - 17:11

Bankalar neden KKTC'ye bavulla para taşıyor?

Bu bavulla para taşıma işi, faizlerin manipüle edilmesine neden oluyor...

Bankalar neden KKTC ye bavulla para taşıyor?

Ä°stanbul'daki banka ÅŸubesinden KKTC'deki banka ÅŸubesine götürmek üzere aldığı 6 milyon 300 bin lira ile kayıplara karışan bankanın ÅŸube müdürü Mahmut Karımış, Ä°stanbul'da yakalandı.

Ä°ÅŸte bu olay sonrası akıllara "bankaların neden KKTC'ye bavulla para taşıdığı" sorusu takıldı. Sorunun cevabını Sabah ekonomi yazarı Süleyman YaÅŸar bugün köÅŸesinden verdi.

Yaşar'ın "Babamın bavulu Kıbrıs'ta" başlıklı yazısı

Ä°ÇÄ° PARA DOLU BAVUL KIBRIS'A

Orhan Pamuk Nobel Edebiyat Ödülü'nü alırken yaptığı konuÅŸmada, babasının kendisine bıraktığı bavulu anlatmıştı. Bu bavulun hikâyesi kadar ilginç baÅŸka bir bavul hikâyesi yaÅŸandı geçenlerde.

Orhan Pamuk'un babasının bavulu NiÅŸantaşı'ndaydı ve içi el yazması defterlerle doluydu. Bu bavul ise Kıbrıs'ta ve içi kâğıt paralarla dolu. Ä°stanbul'da içine paralar konup Kıbrıs'a uçurulmuÅŸ bu bavul.
Hikâyeyi anlatalım.

NEDEN BAVULLA YURTDIÅžINA PARA ÇIKARILIR

Türkiye'nin en büyük özel bankalarından birinin LefkoÅŸa ÅŸube müdürü, içine 3 milyon lira ve 1.5 milyon euro (yaklaşık 6.5 milyon lira) doldurulup Kıbrıs'a götürmesi için kendine verilen bavulu alıp kaçtı. Aramalar sonucunda bankanın ÅŸube müdürü Ä°stanbul'da yakalandı. Gazetelerde çıkan haberlere göre, ÅŸube müdürü "Para beni aptal etti, bu kadar parayı bir arada görünce aptallaÅŸtım.
Kafam çok bulanık böyle yapmamalıydım" diyor.

Olayın gazetelere yansıyan yönü bu. Ama bu olayın baÅŸka bir önemli yönü var. Büyük bir özel bankanın bu elektronik çaÄŸda bavulla yurtdışına para taşıması ciddi bir olaya iÅŸaret ediyor. Bugünün dünyasında bavulla yurtdışına para niye taşınır?

"KARA PARAYA ENGEL OLMAK Ä°ÇÄ°N SINIR VAR"

Bankanın parasını bavulla taşımak ne anlama gelir? Türkiye'nin kambiyo mevzuatına göre, yurtdışına yolcu beraberinde ancak 5 bin ABD doları veya karşılığı Türk parası çıkarmak mümkün. (Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar madde 3/ii ve madde 4/f) EÄŸer yolcu beraberinde daha fazla nakit çıkarmak istiyorsanız, bildirimde bulunmanız ÅŸart.

Niye yolcu beraberinde nakit para çıkartmaya sınır konuyor peki? Kayıt dışı ekonomiyi engellemek ve kara para iÅŸlemlerine engel olmak için yolcu beraberinde nakit taşımaya sınır getiriliyor.
EÄŸer yurtdışına para gönderecekseniz bu mümkün zaten.

"BANKALAR ÜZERÄ°NDEN TRANSFERE SINIR YOK"

Kambiyo mevzuatına göre, bankalar üzerinden para transfer etmeye hiçbir sınırlama yok.
Paranızı istediÄŸiniz gibi transfer edebilirsiniz. Çünkü Türk parası, döviz, altın ithal ve ihracı serbestçe yapılabiliyor.

"TAÅžINAN PARANIN BÄ°LDÄ°RÄ°MÄ° YAPILMADI"

Ä°ÅŸte bu olay hakkında konuÅŸan KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar gazetecilere ÅŸunları söylüyor: "Åžube müdürünün taşıdığı paranın bildirimi yapılmadı.

Bu devirde bavulla para mı taşınır? Yazıklar olsun. Sonuçta 6.5 milyonla kaybolan adam bir memur. Ä°stanbul'daki patronların onayı olmadan bu iÅŸ olmaz. KKTC'yi adam yerine koysunlar."

TÜRKÄ°YE'YE GELÄ°R VERGÄ°SÄ° ÖDENMÄ°YOR

Tabii bu deÄŸerlendirme KKTC ile ilgili olarak yapılıyor. Ä°ÅŸin bir de Türkiye kısmı var. Peki bankalar baÅŸka bir yere deÄŸil de, niye KKTC'ye bavulla para taşıyor? Bizim bankalar, Türkiye'den bavulla Kıbrıs'a para transferi yapıyor.

Çünkü "KKTC'deki Türk bankaları kanalıyla Malta gibi vergi cennetlerinde hesap açıyorlar ve kayıt dışına çıkıyorlar." Bunu söyleyen KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar. Böylece elde edilen gelirden hem KKTC'de hem de Türkiye'de gelir vergisi ödenmiyor.

TÜRKÄ°YE'DEN 158 MÄ°LYON DOLAR

Gelelim iÅŸin vergi cennetleri yönüne... Geçen hafta vergi cenneti uzmanı James Henry tarafından hazırlanan rapor, Türkiye'den vergi cennetlerine giden parayı açıklamıştı. Rapora göre, vergi cennetlerinde bugüne dek Türkiye'den toplam 158 milyar dolar birikmiÅŸ. Ä°ÅŸte bu 158 milyar doların bir kısmı Türkiye'den ilginç yollarla çıkarılıyor. Sonuçta Türkiye, bu ülkede kazanılan paralardan oluÅŸan hem tasarruflarını hem de vergi gelirlerini kaybediyor.

CARÄ° AÇIK BU SÜRECÄ°N SONUCU

Anlayacağınız Türkiye'de cari açığın bir kısmı bu süreç sonunda ortaya çıkıyor.

Ayrıca vergi cennetlerinde tutulan bu paralar, Türkiye'ye tekrar yüksek faizle kredi olarak veriliyor. Ä°ÅŸ sadece gelir vergisini kaybetmekle kalmıyor, kurumlar vergisi hasılatını da etkiliyor.

BACK TO BACK SÄ°STEMÄ°

Çünkü ÅŸirket paraları ÅŸirketten çekilerek vergi cennetine gönderilip ÅŸirkete tekrar borç olarak verildiÄŸi için ve bu süreçte ÅŸirket borçlu göründüÄŸünden, ÅŸirket, ödemesi gereken vergiyi ödemiyor. Ya da bilançosunda zarar gösteriyor. Anlayacağınız bir cepten diÄŸer cebe kredi (back to back) sistemi böyle iÅŸliyor.

SON ANDA DEĞİŞEN MADDELER

Hemen hatırlatalım; yeni TTK ÅŸirketten para çekme yasağı ve ÅŸirket bilançolarının web sitesinde yayınlanması zorunluluÄŸunu getirmiÅŸti. Bu maddeler son anda TOBB ve TÜSÄ°AD'ın gayretleriyle ve medyada çıkartılan gürültüyle deÄŸiÅŸtirildi. Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan, sermaye ÅŸirketinden para çekme uygulaması tekrar yürürlüÄŸe kondu ve ÅŸirket soygunları dönemine geri döndü. Ama tabii çağı deÄŸiÅŸtiremedi. ÇaÄŸ ÅŸeffaflık çağı ve bir gün her ÅŸey mutlaka ortaya çıkıyor.

PARA TAÅžIMA İŞİ FAÄ°ZLERÄ° MANÄ°PÜLE EDÄ°YOR

Gelelim tekrar bavula... Yurtdışına bavulla para taşıma iÅŸinin ortaya çıkması iyi oldu. En büyük özel bankaların bile bu yola baÅŸvuruyor olması cari açığın nasıl oluÅŸtuÄŸunu, vergilerin nasıl ödenmediÄŸinin ve bir cepten bir cebe kredilerin nasıl verildiÄŸinin kanıtını teÅŸkil ediyor. "Faiz lobisi var mı, yok mu bilemem" diyenlere duyurulur. Bu bavulla para taşıma iÅŸi, faizlerin manipüle edilmesine de neden oluyor.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
HSBC'den 700 Milyon Dolarlık özür
HSBC libor skandalı için hem özür diledi hemde 700 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti..
Kart aidatına standart geliyor: ‘Çıldırtan faiz’ olmayacak
Tüketicilerin bankalar nezdindeki hakları artıyor. Artık kredi kartı verilmesi ...
Yeni suçlular: RBS ve UBS
Barclays'in başrollerinde yer aldığı Libor skandalındaki sis perdesi yavaş yavaş kalkıyor.
 
Kart borcu olana Standard kolaylık
Standard Varlık, 124 milyon lirayı bulan tahsili gecikmiş bireysel kredi ...
Barclays'e Türk baklavacı soruşturması!
İngiltere'nin BDDK'sı Mehmet Bay ile gündeme gelen küçük şirketlere yeterince ...
PiÅŸkin piÅŸkin yiyoruz
Barclays dün 6.6 milyar dolarlık rekor yarıyıl kârı açıkladı. Banka çalışanlarının ...
 
Hırsız müdür ‘offshore’ skandalını patlattı
LEFKOŞA’da bir Türk bankasının şube müdürü Mahmut Karımış’ın 7.5 milyon ...
Kredileri ince eleyip sık dokuyacaklar
Önümüzdeki çeyrekte kredi almak daha da zorlaşacak.
7 Milyon TL ile kaçan müdür nerede yakalandı?
7 Milyon TL ile kaçan Garanti Bankası'nın Lefkoşa Şubesi'nin Müdürü Mahmut Karımış yakalandı.
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,3496   35,0999  
       
  9,080   2.307,7100  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   bankalar | altın | VakıfBank | Denizbank | Garanti Bankası | ABD | BaÅŸbakan ErdoÄŸan | Standard Chartered
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle