Barclays dün 6.6 milyar dolarlık rekor yarıyıl kârı açıkladı. Banka çalışanlarının altı aylık primi beÅŸ kat artışla 847 milyon dolar oldu. Hissedarlar rekor temettü alacak. Türkiye dahil dünyayı dolandırmakla suçlanan Barclays, sadece 453 milyon dolar ceza ödeyecek
Bir grup bankayla, küresel Libor faizini anlaÅŸmalı ÅŸekilde belirleyip, dünyanın her yerindeki milyonlarca tüketici ve devletlerin parasını çalan, suçunu Ä°ngiliz ve ABD'li savcılar karşısında kabul eden Barclays Bank, "Bu kadarına da pes" dedirtecek bir piÅŸkinliÄŸe imza attı. VatandaÅŸların ve devletlerin dövizini kendi belirledikleri düÅŸük faizden ucuza toplayan, buna karşın kamuya ve tüketicilere verdiÄŸi kredilere fahiÅŸ faiz isteyen Ä°ngilizler'in dev bankası dün, ilk yarı yılda kârını yüzde 13 artırarak 6.6 milyar dolara çıkardığını açıkladı. Dudakları uçuklatacak skandal ise bankanın elde ettiÄŸi kâr deÄŸil, bu kârdan bankacıların ve ortaklarının aldığı paylar oldu.
PRÄ°MLERÄ° 5 KAT ARTTI
Modern hırsızlık yani manipülasyon yaptığını kabul edip devlet kurumlarına 'davayı büyütmeyin' diye 453 milyon dolar teklif eden Barclays yılın ilk altı ayında 139 bin çalışanına elde edilen kârdan 847 milyon dolar prim ödeyeceÄŸini duyurdu. Bu para cezanın yaklaşık iki katını buluyor. Çalışanlara verilen prim bir önceki altı aya göre 5 kat arttı. Barclays çalışanları geçen yılın son altı ayında da 155 milyon dolar prim kazanmıştı. Dünya ekonomi tarihinin en büyük skandallarından Libor faizini belirlemede baÅŸrol oyuncusu olarak sorgulanan Barclays'in BaÅŸkanı Marcus Agius, kâr açıklarken de daha önce olduÄŸu gibi özür diledi. Agius, "Olanlardan dolayı üzgünüz" diyerek ÅŸöyle konuÅŸtu: "Ancak yönetimimiz, finansal performans hedeflerinin tutturulması konusuna odaklanmayı sürdürüyor."
ABD'DE Ä°KÄ°NCÄ° DAVA AÇILDI
Barclays'e kâr açıkladığı gün ABD'den de kötü bir haber geldi. Banka Ä°ngiltere'de suçlu bulunduÄŸu soruÅŸturmanın ardından dün de ABD'de yargılanmaya baÅŸlandı. Dolar Libor faizini belirleyen panelde yer alan Barclays ÅŸimdi de Yen Libor belirlemedeki hareketlerinden yargılanacak.
RABOBANK LÄ°BOR SKANDALINDA 4 ELEMANI Ä°ÅžTEN ÇIKARDI
Libor skandalında adı geçen bankalar birer birer iç denetimlerini yaparak temizliÄŸe baÅŸladı. Hollandalı Rabobank 2008 ve 2011 ararsında manipülasyona adı karışan dört elemanını iÅŸten çıkardı. Libor faizinde manipülasyona imza atan bankalar listesinde yer alan Rabobank'ın, 2016 yılına kadar harcamalarını kısmayı planladığı ve bu tasarruf planı içerisinde bin 500 ile 3 bin çalışanının iÅŸine son vereceÄŸi belirtiliyor. Zorla iÅŸten çıkarma yöntemine baÅŸvurmak istemediÄŸini belirten Rabobank yönetimi, denetimin öngördüÄŸü ve özellikle sermaye pozisyonu ile ilgili ÅŸartların, yerine getirilmek zorunda olduÄŸuna da dikkat çekiyor. Bankanın açıklamasında, son dönemlerde internet bankacılığının daha yaygın kullanılmaya baÅŸlandığı ve fazla personele ihtiyaç kalmadığı vurgulandı.
sabah