Merkez Bankası Finansal Ä°stikrar Raporunu açıkladı.
Merkez Bankası Finansal Ä°stikrar Raporu'nda, ülke risk primindeki düÅŸüÅŸe ek olarak yurt içi yerleÅŸiklerin olumlu beklentilerinin ekonominin görünümünün iyileÅŸmesine neden olduÄŸunu belirtti.
Rapor'da, ''Dış ticaret dengesinde ve cari dengede geçtiÄŸimiz yılın son aylarında baÅŸlayan olumlu seyir, 2012 yılının ilk çeyreÄŸinde de devam etmiÅŸtir'' denildi.
Merkez Bankası Finansal Ä°stikrar Raporu'nda ''Hanehalkı yükümlülüklerinin artış hızının 2011 yılının ikinci yarısından itibaren yavaÅŸladığı, tahsili gecikmiÅŸ alacaklarda ve iÅŸsizlik oranlarında ise gerilemeler olduÄŸu gözlenmektedir'' denildi.
Raporu'nda, ''Hanehalkı yükümlülüklerinin faiz ve kur riski taşımaması da bir diÄŸer olumlu husus olarak göze çarpmaktadır'' denildi.
Raporda munzam karşılıklara iliÅŸkin yapılan açıklama ise ÅŸöyle:
2012 yılı Mayıs ayında yapılan son deÄŸiÅŸiklikle, Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına iliÅŸkin üst sınır yüzde 40’tan yüzde 45’e yükseltilmiÅŸtir. Ancak, Türk lirası zorunlu karşılıkların Türk lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların saÄŸlanan yeni imkânı likidite gereksinimleri çerçevesinde kullanmaları amacıyla, ilave edilen yüzde 5’lik imkân için zorunlu karşılığın 1,4 katsayısıyla çarpımına karşılık gelen tutarda döviz tesis edilmesi öngörülmüÅŸtür.
Uygun ÅŸartlar oluÅŸtuÄŸunda, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulması imkanına iliÅŸkin üst sınırın, giderek artan fazla bulundurma katsayılarıyla yüzde 45’den yüzde 60’a kademeli olarak yükseltilmesi mümkün olacaktır. Ayrıca, Türk lirası zorunlu karşılıkların standart altın olarak tesis edilmesi imkânının üst sınırı da benzer ÅŸekilde, kademeli olarak ve artan katsayılarla yüzde 20’den yüzde 30’a kadar yükseltilebilecektir. Gönüllülük esasına dayanan bu imkânlar sayesinde bankalar, ihtiyaçlarına göre TCMB’de tuttukları döviz varlıklarını ayarlayabilecektir. Böylece TCMB’nin piyasaya döviz alım veya satımı yönünde müdahale ihtiyacı azalacak ve zorunlu karşılıklar bir otomatik dengeleyici özelliÄŸi göstererek kurlardaki oynaklığın azaltılmasına katkıda bulunacaktır.