Google'ın, Motorola Mobility'i satın almasına ABD ve AB'den onay çıktı.
Ä°nternet arama motoru Google'ın, Motorola Mobility'i 12,5 milyar dolara satın alması anlaÅŸmasına ABD ve Avrupa BirliÄŸinden (AB) onay çıktı.
ABD ve AB antitröst kuruluÅŸlarının, Google'ın, Motorola Mobility'i satın alması anlaÅŸmasına onay vermesi, Google'ın 13 yıllık tarihindeki en büyük anlaÅŸmayı tamamlaması konusunda önemli bir adım atmasının yolunu açtı. Google'nın, Motorola Mobility'nin kontrolünü tam olarak ele geçirmeden önce Çin, Tayvan ve Ä°srail'deki antitröst kuruluÅŸlarının onayını da alması gerekiyor.
ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın, Motorola Mobility'ye sahip olmasının cep telefonu piyasasında rekabeti azalatacağına dair kanıt bulunmadığını açıkladı.
Google'ın baÅŸ hukuk müÅŸaviri yardımcısı Don Harrison, iki ÅŸirket arasındaki anlaÅŸmanın, ''rekabeti artıracağını, tüketicilere hızlı yenilikler, daha fazla seçim ve mükemmel kullanıcı deneyimi sunacağını'' belirtti.
Google'ın, Motorola Mobility'yi bünyesine katarak 17 binden fazla patent hakkını ele geçirmesi rakipleri Apple, Microsoft ve diÄŸerleriyle akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve diÄŸer cep telefonu cihazları piyasasında kontrolü ele geçirmede gireceÄŸi rekabette önemli bir unsur olacak.
Satın alma anlaÅŸmasına onay veren AB, aynı zamanda Motorola Mobility'nin patentlerini agresif biçimde uygulaması konusunda kaygılarını gündeme getirdi.
AB Komisyonu'nun rekabetten sorumlu BaÅŸkan Yardımcısı Joaquin Almunia, piyasa düzenleyicilerin, ''özellikle artan biçimde patentlerin stratejik kullanımı olmak üzere sektördeki bütün piyasa oyuncularının tutumu konusunda sıkı gözetimini sürdüreceÄŸini'' ifade etti.
Piyasada aynı zamanda, Motorola Mobility dahil farklı ÅŸirketlerin ürettiÄŸi 250 milyondan fazla cep telefonu cihazında kullanılan Google'ın Android iÅŸletim sisteminin kullanımı konusunda da kaygılar bulunuyor. Google'ın, Motorola Mobility'ye Android iÅŸletim sisteminin daha geliÅŸmiÅŸ sürümünü vermesi ya da bu sistemi diÄŸer cep telefonu üreticilerine vermemesi halinde bunun rekabete zarar verebileceÄŸinden endiÅŸe ediliyor.
Her ne kadar Android iÅŸletim sistemini bütün cep telefonu üreticilerine saÄŸlayacağı sözü verse bile Google'ın, ayrımcılık yapması durumunda cep telefonu üreticileri Microsoft, Research in Motion ve Hewlett-Packard'ın yanı sıra diÄŸer ÅŸirketlerin cep telefonu yazılımına bel baÄŸlamayı sürdürecek.
Avrupalı piyasa düzenleyicileri Google'ın, Motorola Mobility'yi tamamıyla kontrolü altına aldıktan sonra Android iÅŸletim sistemini diÄŸer cep telefonu üreticilerinin kullanmasını engellemesi konusunda tehlike görmüyor.
Android iÅŸletim sisteminin Google'ın diÄŸer hizmetlerinin yayılmasına yardımcı olacağını kaydeden Avrupa Komisyonu, Google'ın, Android iÅŸletim sistemini sadece Avrupa'da küçük bir piyasası bulunan Motorola Mobility'nin kullanımıyla kısıtlamasının mümkün olmadığını ifade etti.
Geçen yıl AÄŸustos ayında Google'ın, Amerikalı cep telefonu üreticisi Motorola Mobility'i 12,5 milyar dolar nakit karşılığında satın alacağı açılanmıştı.
Her iki ÅŸirketin yönetim kurullarınca oybirliÄŸiyle kabul edilen anlaÅŸma gereÄŸince Google'ın, Motorola Mobility'nin yüzde 63'lük hissesine sahip olabilmek için Motorola'ya hisse başına 40 dolar ödeyeceÄŸi bildirilmiÅŸti.
Google, Motorola Mobility'i ayrı bir birim olarak işletmeye devam edeceklerini kaydetmişti.