Hazırlanan yeni kanun taslağının ilk halinde mahkeme kararı olmadan telefon dinlemek isteyen SPK, bazı kamu kurumlarının tepki göstermesi üzerine telefon dinlemeyi mahkeme iznine bağladı
Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı taslağında yaptığı yeni düzenlemeler ile pisayada işlenen suçlara ağır cezalar getirmekle eleştirilen SPK (Sermaye Piyasası Kurulu), taslakta yaptığı son düzenleme ile kamuoyunda büyük tartışmalara yol açacak bir gelişmeyi önledi. SPK hazırladığı ilk taslakta hakim kararı olmadan telefon dinleme hakkına sahip olmak istiyordu.
Ancak yılbaşında ilgili kamu kurumlarına gönderdiği taslakta telefon dinlemeyi düzenleyen maddelere kamu tarafından tepki gelince SPK geri adım atmak zorunda kaldı. SPK, Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı taslağını kamu kurumlarının görüşüne açtıktan sonra mart ayında da sitesine koyarak kamuoyunun görüşüne açtı.
Mahkeme kararı olmadan piyasada suç işleyen kişilerin telefonlarını dinlemeye almak isteyen SPK, nisan ayı sonunda son şeklini verdiği yeni yasa tasarısında tepki çeken maddeye yer vermeyerek, Suç duyurusu ve özel soruşturma usulü başlğı altında yeni bir madde düzenledi.
Yeni yasa taslağı bu haliyle Meclis onayından geçtiği halde SPK, 115 nolu maddede sermaye piyasası kanunlarına karşı suç işleyen kişileri mahkeme kararıyla dinleyecek.
Türkiye’de sermaye piyasasında en fazla manipülasyon suçu işleniyor. SPK düzenlemelerinde manipülasyon iki şekilde tanımlanıyor. Birinci tanımda manipülasyon, insanları kandırarak bir menkul kıymeti almaya veya satmaya sevk etmeye veya menkul kıymetin fiyatını yapay bir seviyede tutmaya yönelik davranışlar olarak ifade ediliyor.
İkinci tanımda ise menkul kıymet piyasalarında arz ve talebin serbest bir şekilde karşı karşıya gelerek fiyatları belirlemesine yönelik sürecin kasıtlı olarak engellenmesi olarak düzenleniyor.
Kurul savcıya başvuracak
MADDE 115- (1) Bu Kanunda yer alan suçlardan dolayı soruşturma yapılması, Kurul tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazılı başvuruda bulunulmasına bağlıdır. Bu başvuru soruşturma şartı niteliğindedir. Yapılan başvuru ile Kurul aynı zamanda katılan sıfatını kazanır. (2) Gerçekleştirdiği bir denetim sırasında Kurul, bu Kanunun 105, 106 ve 110 uncu maddelerinde yer alan suçlardan birinin işlendiğine dair suç delillerini bu Kanunda yer alan yetkiler ile elde edemeyeceği sonucuna varırsa bunu bir rapor ile tespit eder ve ekinde söz konusu raporun yer aldığı bir dilekçe ile soruşturma başlatılması ve başlatılacak soruşturmada bu Kanundaki denetim ve inceleme hükümlerinin Kurul personeli eliyle sürdürülmesi için yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunabilir.
Kadife Şahin/Milliyet