Merkez Bankası, Türk Lirası'nın simgesi ile ilgili genel, kullanım ile ilgili ve teknik soruları internet sitesinden cevapladı. Sitede, simgenin nerede kullanılacağı, yeni paralarda simgenin yer alıp almayacağı ve altın oranına kadar birçok soruya cevap verildi.
Simgenin, Türk lirasının tanıtılmasına yönelik yapıldığı belirtilen cevaplarda, simge belirleme sürecinde bankaya 8 bin 362 adet baÅŸvuru yapıldığı, deÄŸerlendirme jürisinin çalışmaları sonucunda finale kalan yedi tasarımın banka yönetimine sunulduÄŸu ifade edildi. Açıklamaya göre banka yönetimi, deÄŸerlendirme süreci sonucunda yedi tasarım içinden birincilik ödülüne layık görülen eser ile teÅŸvik ödülüne layık görülen üç çalışmayı belirledi. Birinci seçilen tasarım banka grafikerlerinin çalışmaları ile geometrik açıdan estetik bir temele oturtuldu.
TL'NÄ°N ALTIN ORANI 1,618033988749894
Türk Lirası simgesinin altın oranı paralel çizgilerinin altında kalan kısmı ile üstünde kalan kısmının, yine aynı ÅŸekilde, söz konusu çizgilerin saÄŸ ve sol taraflarında kalan kısımlarının birbirine oranı olan 1,618033988749894 olduÄŸu açıklandı. Simgenin çıpaya benzemesinin Türk Lirası'nın kıymet saklama aracı olarak 'güvenli bir liman' haline geldiÄŸi vurgulandı. Paralel çizgilerin yukarı eÄŸimli olmasının ise Türk Lirası'nın ve Türkiye ekonomisinin 'istikrar içinde yükselen deÄŸerini' simgelediÄŸi ifade edildi.
SÄ°MGE RAKAMIN SOLUNDA KULLANILMALI
Uluslararası uygulamalara paralel olarak simgenin, rakamın solunda ve boÅŸluk bırakılmadan kullanılması önerilen cevaplarda, TL simgesinin Türk Patent Enstitüsü tarafından koruma altına alındığı, TL simgesi etik kurallar çerçevesinde ve marka-patent ile fikir ve sanat eserleri hukukundan kaynaklanan haklara zarar vermemek koÅŸuluyla serbestçe kullanılabileceÄŸi belirtildi.
TL simgesinin kolye, küpe, kol düÄŸmesi, pul, tabak, afiÅŸ gibi ticari amaçlarla kullanılmasının serbest olduÄŸu kaydedildi. TL simgesinin mevcut banknotlarda ve tertip deÄŸiÅŸikliklerinde kullanılmasının öngörülmediÄŸi, banknotlarda simge kullanımının yeni bir emisyon grubu deÄŸiÅŸikliÄŸinde tekrar deÄŸerlendirileceÄŸi bildirildi.