Suriye ile yaÅŸanan gerginlik gündemin ana maddesi. YaÅŸananların ekonomik yansımalarının olması da kaçınılmaz. Türkiye’nin Suriye ile olan dış ticaret hacmi yıllık 2 milyar doların altında. 2011 yılında Suriye’ye 1.6 milyar dolarlık ihracat yapılırken ithalat 336.6 milyon dolar olarak gerçekleÅŸti. Bu yılın ilk 5 aylık rakamlarına bakıldığında da tablo deÄŸiÅŸmiyor: 265.3 milyon dolar ihracat, 36.9 milyon dolar ithalat. YaÅŸanan gerginlik ihracat rakamlarında bir miktar gerilemeye neden olabilir. Suriye’nin dış ticaret içerisinde çok fazla bir paya sahip olmaması nedeniyle Türkiye yaÅŸanacak kayıpları çok rahat baÅŸka pazarlardan telafi edebilir.
Ä°ÅŸin bir de bankacılık boyutu var. Hem de yaÅŸananlar dolaylı yönden sektörü olumlu etkiyecek gibi. Konuyu biraz açayım.
2004 yılında yabancı bankaların faaliyet gösterdiÄŸi Suriye’de ÅŸu an 12 özel banka bulunuyor. Özel sektör tarafından kullanılan kredilerin büyük kısmı tüketici kredilerinden oluÅŸuyor. KOBÄ°’ler ise daha çok yüksek faiz ve kur riskine raÄŸmen çoÄŸunlukla Lübnanlı bankaların off-shore birimlerinden borçlanma yapıyor. Bölgenin en güçlü bankalarının bulunduÄŸu Lübnan’ın Suriye’de çok ciddi büyüme planları vardı; ta ki iç savaÅŸ çıkana kadar. Lübnan Bankalar BirliÄŸi BaÅŸkanı Makram Sader de Suriye’de yaÅŸananların Lübnan ekonomisi ve bankacılık sektörünü olumsuz etkilemeye baÅŸladığını söylüyor.
Dolayısıyla Suriye yatırımlarını mecburen ertelemek zorunda kalan Lübnanlı bankalar Türkiye’nin yolunu tutabilir. Geçen yıl bankacılık lisansı alan Bank Audi’nin Türkiye’deki iÅŸtiraki Odea Bank’ın 300 milyon dolarlık sermayesini 600 milyon dolara çıkaracağını açıklaması da bunun bir göstergesi.
Odea Bank ve Hariri Ailesine ait T-Bank’tan sonra sektörde Lübnanlı banka sayısı önümüzdeki dönemde artabilir. GeçtiÄŸimiz yıllarda Lübnanlı iÅŸadamı Adnan Kassar’ın sahibi olduÄŸu Fransabank’ın Türk bankalarıyla ilgilendiÄŸi ancak kriz nedeniyle bu planlarını ertelemek zorunda kaldığı iddia edilmiÅŸti. Türk bankacılık sektörünün cazibesi ve bölge bankalarından artan ilgi nedeniyle Fransabank’ın adını bundan sonra daha sık duyabiliriz...
Ufuk Korcan/vatan