Kaynaklarını 430 milyar doların üzerinde artırmayı taahhüt eden Uluslararası Para Fonu, Euro Bölgesi ülkelerine cesur yapısal reformları hayata geçirmeleri çaÄŸrısında bulundu. Türkiye’yi Ali Babacan’ın temsil ettiÄŸi IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları’nın sonuç bildirgesinde, “Küresel ekonomi aÅŸama aÅŸama toparlanıyor ama riskler hâlâ yüksek. Yapılması gerekenler var” uyarısı yapıldı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), borç yükü içindeki Avrupa ülkelerine, güven ile verimliliÄŸi artırmak, güçlü ve dengeli büyümeyi teÅŸvik etmek için cesur yapısal reformları hayata geçirmeleri çaÄŸrısında bulundu. ABD’nin baÅŸkenti Washington’da IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında toplanan, IMF’nin politikalarının oluÅŸturulduÄŸu Uluslararası Para ve Finans Komitesi’nin (IMFC) oturumunun ardından sonuç bildirisi yayımlandı.
Bildiride, küresel ekonominin aÅŸama aÅŸama toparlanmadığı, son toplantıdan bu yana Euro Bölgesi’nde gerek ulusal gerekse bölgesel düzeyde önemli politik adımların atıldığı belirtildi. ABD’deki ekonomik göstergelerin de geliÅŸtiÄŸi, yükselen piyasalar ve geliÅŸmekte olan ülkelerin genel anlamda dünya ekonomisi açısından bir güç kaynağı olmayı sürdürdüÄŸü belirtilen bildiride, daha yapılması gerekenler bulunduÄŸu vurgulandı.
Bildiride, görünümün, küresel ölçekte ılımlı bir büyüme ÅŸeklinde devam ettiÄŸi, risklerin hâlâ yüksek düzeyde olduÄŸu dile getirilerek, ”Güveni yeniden tesis etmek, büyümeyi yeniden canlandırmak ve istihdam yaratmak için topluca hareket etmeyi sürdüreceÄŸiz” ifadesi kullanıldı. GeliÅŸmiÅŸ ekonomilerde, birçok ülkede güvenilir mali konsolidasyon ve borç azaltımı için yeni adımların atılmasına ihtiyaç olduÄŸu ancak aşırı derecede daraltıcı politikalardan kaçınılması gerektiÄŸine deÄŸinilen bildiride, ”Euro Bölgesi’nde, borç sürdürülebilirliÄŸinin saÄŸlanması, finansal istikrarın güvenceye alınması ve cesur yapısal reformların hayata geçirilmesi hususlarındaki ilerlemelerin devamı, güven ve verimliliÄŸi artırmak, para birliÄŸi içerisinde yeniden dengelemeyi kolaylaÅŸtırmak ve güçlü ve dengeli büyümeyi teÅŸvik etmek açısından kritik önemde” deÄŸerlendirmesine yer verildi.
Avrupa’da sıkıntı var 2-3 yıl çok kritik
Bildiride, yükselen piyasalar ve geliÅŸmekte olan ülkelerin büyümeye devam ettiÄŸi ancak geliÅŸmiÅŸ ekonomilerden yansıyan etkilere maruz kaldığı dile getirilerek, ”Avrupa’da devam eden sıkıntılar, yüksek ve deÄŸiÅŸken petrol ve emtia fiyatları ile büyük ve deÄŸiÅŸken sermayı akışları, önemli zorluklar oluÅŸturuyor” denildi. Her yerde büyümenin sürdürülebilir kılınması ve istikrarın temininin kilidinin küresel iÅŸbirliÄŸi olduÄŸu belirtilen bildiride, küresel dengesizliklerin azaltılması için bugüne kadar saÄŸlanan ilerlemelerin üzerine inÅŸa etmek için daha fazla adıma ihtiyaç duyulduÄŸuna deÄŸinildi.
Bildiride ayrıca yükselen piyasa ekonomilerinin IMF’deki kotalarını ve IMF yönetimindeki temsiliyetlerini artıran 2010 Kota ve Yönetim Reformu Planı’nın hayata geçirilmesinin aciliyetine iÅŸaret edilerek, üye ülkelere, bu reformları süratle onaylamaları çaÄŸrısında bulunuldu. IMFC’ye baÅŸkanlık eden Singapur Maliye Bakanı Tharman Shanmugaratnam, düzenlediÄŸi basın toplantısında, söz konusu adımların atılmadığı müddetçe borç sorunlarının yeniden ortaya çıkacağı uyarısında bulundu. Shanmugaratnam, 2-3 yıla kadar normal ekonomik büyümeye dönülmesinin kritik önem taşıdığına dikkati çekerek, eÄŸer bu baÅŸarılamazsa mali sürdürülebilirliÄŸin mümkün olmayacağını kaydetti.