TÜSÄ°AD BaÅŸkanı Ümit Boyner 17 uluslararası ÅŸirketin üst yöneticisinin katıldığı Yatırım Danışma Konseyi’nde cari açık sorununun da masaya yatırıldığını, TOBB BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu ise yargı sisteminin ağır iÅŸlemesinin dile getirildiÄŸini açıkladı.
Uluslararası 17 ÅŸirketin üst düzey yöneticilerinin (CEO’ları) yanı sıra IMF BaÅŸkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Ä°cra Direktörü Sri Mulyani Indrawati, BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek’in katıldığı Yatırım Danışma Konseyi’nin (YDK) 7. toplantısında cari açık sorunu tartışıldı. CEO’lar, Türkiye’nin rekabetçi konumunu iyileÅŸtirmesi için iÅŸgücü piyasasının esnekliÄŸinin arttırılmasını, yargı sisteminin hızlandırılmasını istediler. Coca Cola Campany Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Muhtar Kent tarafından açıklanan sonuç bildirgesinde ÅŸunlar vurgulandı:
• YDK’nin son toplantısından bu yana kaydedilen geliÅŸmeler arasında cari açığın sürdürülebilirliÄŸini saÄŸlamak ve ara malı ithalatını azaltacak stratejiler bulunuyor.
• Türkiye’nin dünya ekonomisinde rekabetçi konumunu iyileÅŸtirmesi için iÅŸgücü piyasası reformlarını uygulaması, yargı sisteminin etkinliÄŸini arttırması ve yatırım ortamının iyileÅŸtirilmesi çalışmalarının sürdürülmesi gerekiyor.
• Enerji piyasasının serbestleÅŸtirilmesi, vergi sisteminin etkinlik ve tutarlığının arttırılmasına yönelik mevzuatı iyileÅŸtirme politikaları sürmeli.
Toplantıdan sonra Uluslararası Yatırımcılar DerneÄŸi (YASED) BaÅŸkanı Ä°zzet Karaca, “Hem burada olan hem de olmayan bazı uluslararası ÅŸirketlerden gelen yeni yatırım talepleri var. Enerji, saÄŸlık, lojistik ve kimya öne çıkıyor” dedi. Mango Kurucusu ve BaÅŸkanı Ä°sak Andic, uluslararası ÅŸirketlerin hükümetten vergisel anlamda bazı taleplerde bulunduÄŸunu, bunlardan birinin de tekstil sektörü olduÄŸunu söyledi.
Zirvenin ağır konuklarından IMF BaÅŸkanı Christine Lagarde Türkiye’nin IMF’de daha iyi temsil edilmesi konusunda gelen isteÄŸi geleceÄŸe havale ederek “Türkiye geliÅŸmekte olan ülkeler arasında önemli bir aktör konumunda, aslında BRIC ülkeleri arasında. IMF’deki söz hakkı gelecekte artacak” diye cevapladı.
Dünya Bankası Kıdemli BaÅŸkan Yardımcısı Sri Mulyani Indrawati de Türkiye’nin aşırı ısınma yaratmadan büyümesinin kritik önemde olduÄŸunu vurguladı.
KÄ°MLER KATILDI?
BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan, Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, IMF BaÅŸkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Ä°cra Direktörü Sri Mulyani Indrawati, Aditya Birla Group Ä°cra Direktörü K.K Maheshwari, BBVA Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve CEO’su Francisco Gonzalez, Bayer Crop Science CEO’su Douwe Zijp, Citigroup GeliÅŸmekte olan Piyasalar BaÅŸkanı ve BaÅŸkan Yardımcısı Hamid Biglari, GE Healthcare BaÅŸkanı ve CEO’su John Dineen, Huawei BaÅŸkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Direktörü Chen Lifang, IBM Avrupa BaÅŸkanı Harry Van Dorenmalen, Inditex Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve CEO’su Pablo Isla Alvarez de Tejera, Itochu BaÅŸkan Yardımcısı Yoichi Kobayashi, Mango BaÅŸkanı Isak Andıc, Ogilvy Public Relations Küresel CEO’su Christopher Graves, The Coca Cola Company Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve CEO’su Muhtar Kent, The Timken Company BaÅŸkan ve CEO’su James W.Griffith, The Western Union Company BaÅŸkan ve CEO’su Hikmet Ersek, UPS BaÅŸkanı Daniel J.Brutto, Verbund AG CEO’su Wolfgang Anzengruber, Vodafone Group CEO’su Vittorio Colao.