Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Güney Afrika'dan 3'üncü taraflar aracılığıyla gerçekleÅŸtirdiÄŸi altın ithalatınınbundan sonra Güney Afrika Rand Rafinerisi'nden doÄŸrudan yapılabileceÄŸini bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Rob Davies ile yaptığı ikili görüÅŸmenin ardından, 2. dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısı kapanış toplantısı gerçekleÅŸtirildi.
Toplantının ardından iki ülke arasında ''ortak bildiri'' imzalandı. Bildiriye, Türkiye adına Bakan Yıldız, Güney Afrika adına da Davies imza koydu.
Ekonomi Bakanlığı UÄŸur Ercan toplantı salonunda gerçekleÅŸtirilen toplantıda konuÅŸan Bakan Yıldız, her zaman dost olarak gördükleri Güney Afrika ile mevcut ticari ve ekonomik iliÅŸkileri daha üst noktalara çıkarmak istediklerini söyledi. Ä°ki ülkenin dinamik ekonomiler olduÄŸunu ve birbirlerini tamamlayacak özellikte bulunduklarını kaydeden Yıldız, iki ülke arasında 2,5 milyar dolar civarında olan ticaret hacminin daha büyük rakamlara çıkması gerektiÄŸini vurguladı.
Güney Afrika'nın en önemli ihraç kalemlerinin altın ve taÅŸ kömürü olduÄŸunu kaydeden Yıldız, Türkiye'nin Güney Afrika'dan 3'üncü taraflar aracığıyla gerçekleÅŸtirdiÄŸi altın ithalatı konusunda bundan sonra Güney Afrika'dan doÄŸrudan alma imkanı tanındığını söyledi. Yıldız, ''Altın Borsası, Ä°ngiltere borsaları üzerinden Güney Afrika altını alıyordu. Åžimdi Rand Rafinerisi'nden Güney Afrika'dan direkt altın ithalatı yapabilecek Altın Borsası. Bunun bizim ticaret hacmimizdeki yeri de 1,2 milyar dolar civarında'' dedi.
Konuk Bakan Davies
Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Rob Davies ise altının bundan sonra Türkiye'ye herhangi bir aracı ülke olmadan satılacak olmasını önemli bir aÅŸama olarak niteledi. Davies, Güney Afrika'daki altyapı çalışmalarında Türkiye'deki müteahhitlik firmalarının önemli yer alacağına inandıklarını da bildirdi.
Ä°kinci küresel kriz dalgasından AB ekonomisinin çok ciddi etkilendiÄŸini kaydeden Davies, ÅŸöyle konuÅŸtu:
''Bazı yorumcular, bu durumun 10 yıl kadar sürebileceÄŸini söylüyor. Bu baÄŸlamda her iki ülkenin de iÅŸbirliÄŸi iliÅŸkilerini ve ticaret yatırımlarını çeÅŸitlendirmesi gerekiyor. Türkiye özellikle Avrasya ve Kafkaslar'da çok önemli bir oyuncu. Afrika kıtasıyla olan iliÅŸkilerini de daha üst seviyelere çıkarmak istiyor. Türkiye'nin Afrika kıtasına yönelmesi tesadüf deÄŸil. Çin ve Hindistan'dan sonra en hızlı büyümeyi gerçekleÅŸtiren kıta Afrika kıtası. Güney Afrika olarak kıtadaki diÄŸer ortaklarımızla beraber çalışıyoruz. Kıtamızda saÄŸlanan büyüme ivmesinin sürdürülebilir kalkınma ve sanayileÅŸmeye dönüÅŸmesini amaçlıyoruz. DiÄŸer ülkelerle geniÅŸ kapsamlı iliÅŸkilerimiz nedeniyle birçok ÅŸirket Güney Afrika ile birlikte çalışmayı uygun görüyor.''