![]() |
Bugün Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ikinci 3 yıllık uzun vadeli fonlama (LTRO-The Longer Term Refinancing Operation) ihalesi yapılacak. İhale aslında bir “miktar ihalesi”. Zira vadenin 3 yıl, faizin de yüzde 1 olacağı baÅŸtan biliniyor. Piyasalar; “Ocak rallisinin” devam edip etmeyeceÄŸine, bugün ihalede çıkacak rakama göre karar verecek. vatan
Barclays Bank LTRO miktarının ne olacağına dair bir anket yapmış. 204 fon ve banka yöneticisinin katılımıyla yapılan ankete katılanların yüzde 29’u 300-450 milyar, yüzde 42’si 450-600 milyar euro arasında aralığında bir miktar olacağını bekliyormuÅŸ. Benim tahminim daha çok 600 milyar euroya yakın. Rakamın düÅŸük çıkması varlık piyasalarını (hisse, emtia v.b.) hayal kırıklığına uÄŸratabilir. Piyasalara girecek rakamın düÅŸük olması ilk bakışta “rallinin” yerini bir düzeltmeye bırakmasına neden olacaktır. İyimser gözlükle bakanlar ise “demek ki bankacılık sektörü (ve dolayısıyla ekonomi) iyiye gidiyor ki ihtiyaç azalmış” diyecekler ancak bu görüÅŸ hayal kırıklığına uÄŸrayan “likidite müptelalarının” gölgesinde kalacaktır.
500 milyar ve üzerindeki bir miktar ise varlık piyasalarınca “hoÅŸ” karşılanacaktır. Her ne kadar kötümserler “bankacılık sektörü (ve dolayısıyla ekonomi) henüz daha krizi atlatamamış ki bu kadar yüksek bir rakama ihtiyaç duyuldu” diyeceklerdir. ‘Likidite müptelaları’ yüksek miktarı coÅŸkuyla karşılayacak, hisse senetleri ve emtia fiyatları; sınırlı da olsa; yeniden yükselecektir. Normal ÅŸartlar altında arzı artan euronun dolar karşısında deÄŸer kaybetmesi gerekirken, risk hevesinin artacak olması kısa bir süre için de olsa euronun deÄŸer kazandığına da ÅŸahit olabiliriz. (Nereye kadar derseniz 1.3625 belki de 1.3715) Ancak sonrasında euronun yeniden deÄŸer kaybettiÄŸi bir dönem baÅŸlayacak gibi görünüyor.
Bu ihalenin son olabileceÄŸine dair geçtiÄŸimiz günlerde piyasada dedikodular dolaÅŸmıştı. Dün de ECB Yönetim Kurulu üyesi Ewald Nowotny, yapılacak likidite saÄŸlama amaçlı ihalesinin uzun vadeli etkileri konusunda endiÅŸeli olduÄŸunu belirtti ve likidite sunumlarının birkaç kez tekrarlanmaması gerektiÄŸi uyarısında bulunmuÅŸ. Bir baÅŸka ilginç yorum da www.bussinessinsider.com sitesinden yer alıyor. Bu yoruma göre 2013 yılına kadar 3-4 LTRO ihalesi yapılacak ve toplam rakam 2.4 trilyon dolara ulaÅŸacakmış. Bugün yapılacak ihalenin son olması da yeni ihalelerin ufukta görülmesi piyasalardaki hareketliliÄŸi arttıracaktır.
VOB kontratlarındaki ‘negatif’ fark
Bugün VOB 30 Åžubat kontratının son iÅŸlem günü. “Yakın vade” kontratı olarak Nisan kontratı ağırlıklı olarak iÅŸlem görmeye baÅŸlayacak. Ancak son günlerde her iki kontrat arasındaki fark Nisan kontratı aleyhine negatifti. Normal ÅŸartlarda iki ay sonra vadesi dolacak Nisan kontratının, faiz farkından dolayı yaklaşık 850 puan yüksek olması (yüzde 7 yıllık faizle hesaplandığında) gerekirken 200 puan aÅŸağıda iÅŸlem görüyordu. Bir baÅŸka deyiÅŸle “teorik olarak” 1.050 puanlık bir “negatif farktan” söz ediyoruz .
Bu fark Nisan sonuna kadar ödeneceÄŸi varsayılan/hesaplanan temettülerden kaynaklanıyor. Normal ÅŸartlar altında hisse senetlerinden temettü kazancı elde edilirken endekse dayalı olan VOB kontratları için temettüden söz etmek mümkün deÄŸil. Bu nedenle VOB “teorik” olarak geride kalıyor. Önceki yıllarda bu fark bu denli “açık” deÄŸildi. Farkın bu denli açık olmasının ardında Turkcell’in temettü ya da LTRO belirsizliÄŸi olabilir!