Mısır, ekonomide Türkiye'yi izleyecek
Süleyman Yaşar

Mısır halkı ilk demokratik seçiminde, Müslüman KardeÅŸler'in adayı Muhammet Mursi'yi baÅŸkanlığa getirdi. Böylece Mursi, Arap dünyasında seçimle gelen ilk baÅŸkan oldu. Yüzde 51.7 oyla baÅŸkan seçilen Mursi, 60 yaşında ve ABD'de mühendislik eÄŸitimi aldı.

Peki Mursi'nin seçimini ilk gün piyasalar nasıl karşıladı? Dün Mısır hisse senedi borsası EGX 100 endeksinin yüzde 6.7 yükseldiÄŸini dikkate alırsak, piyasaların yeni baÅŸkanı olumlu karşıladığını söyleyebiliriz.

Gelelim Mursi'nin ekonomide izleyeceÄŸi yola... Yeni baÅŸkan, Müslüman KardeÅŸler'in geleneksel politikası olan fakirlerle yardımlaÅŸma yerine özel giriÅŸimin serbest bırakılması yolunu deneyecek. Çünkü Mısır'ın ekonomide asıl sorunu, elitlerin giriÅŸim özgürlüÄŸünü yok etmesi.

Öyle ki Mısır'da bir fırın açmak için devletten on yıldır izin bekleyenler vardı. Mübarek yönetimine yakın olmayanlara iÅŸletme açma izni verilmiyordu. Böylece pek çok insan devlet yardımlarıyla ya da Müslüman KardeÅŸler'in dayanışmasıyla yaÅŸamak zorunda kalıyordu. Çünkü bütün amaç, ülkede elitlerin dışındakileri zenginleÅŸtirmemekti. Aynı bizdeki askeri vesayet döneminin, Ä°stanbul sermayesi dışındakilere hayat hakkı tanımaması gibi bir ekonomik hayat geçerliydi Mısır'da da.

Åžimdi Mursi, elitlerin ekonomisini halk yararına deÄŸiÅŸtirecek. Bunu yapması için ona izin verilecek mi, böyle de bir sorun var tabii. Zira askeri yönetim, hemen seçim öncesinde baÅŸkanın yetkilerini iyice törpüledi.

Gelelim Mursi'nin ekonomide örnek alacağı ülkelere... Müslüman KardeÅŸler, ekonomik yol haritalarında iki ülkeyi dikkate alıyor: bir Türkiye, iki Malezya. Bu iki ülkenin açık ekonomi politikasıyla güçlü hale geldiÄŸini belirtiyorlar. O halde izlenecek yol ÅŸimdiden belli oluyor.

Bir de Müslüman KardeÅŸler'e Mısır'ı Ä°slami bir topluma dönüÅŸtürüp dönüÅŸtürmeyeceÄŸi soruluyor. Bu soruya Müslüman KardeÅŸler, "soruyu soran Ä°slam'ı bilmiyor" diye cevap veriyor. Çünkü Ä°slam'da zorlama olmadığını, kiÅŸinin özgür seçiminin kendi dini yaÅŸamını belirleyeceÄŸini ileri sürüyorlar.

Bir de Müslüman KardeÅŸler'in bira ve bikiniyi yasaklayıp yasaklamayacağı soru olarak gündeme geliyor. Bu konunun Mısırlıların özeline ait olduÄŸu ve Mısır'ın anayasal bir ülke olduÄŸu belirtiliyor.
Türkiye'nin Mısır'la olan dış ticaretine gelince... Mısır'ın milli geliri 290 milyar dolar civarında bulunuyor. Nüfusu 87.7 milyon kiÅŸi ve fert başına gelir 3 bin 300 dolar.

Türkiye bu yılın ilk dört ayında Mısır'a ihracatını yüzde 68 artırarak 1.2 milyar dolara yükseltti. Mısır'dan ilk dört aylık ithalat ise 442 milyon dolar oldu. Geçen yıl Türkiye'nin Mısır'a toplam ihracatı 2.7 milyar dolar, ithalatı 1.4 milyar dolar düzeyindeydi.

Kısacası, Arap Baharı'nın ardından Mısır'da halkın özgür seçimiyle iktidarın belirlenmiÅŸ olması Türkiye ekonomisi için de çok önemli. Çünkü çevremizde gerçekleÅŸen her özgür seçim ve açık ekonomi, Türkiye'nin dış ticaret hacmini çoÄŸaltacak. Her ne kadar Suriye ile ÅŸimdi ciddi bir kriz yaÅŸanıyor olsa da Arap Baharı'nın sonuçları Türkiye ekonomisi için iyi olacak.

Sabah



Sayfa Adresi: http://istefinans.com/yazar/Misir-ekonomide-Turkiye-yi-izleyecek/86