Piyasaların bu hafta bir atımlık barutu var
Ali AÄŸaoÄŸlu

Piyasaların beklediÄŸi yeni Godot, 17 Haziran’da KomÅŸu’da yapılacak seçim olacak. O zamana kadar daha 15 iÅŸ günü var. Hiçbir ÅŸey yapmadan o güne kadar beklemeyecektir piyasalar. Aslına bakarsanız önlemlerini aldılar. Son 2-3 haftadır yaÅŸanan düÅŸüÅŸlerin içinde Yunanistan ve Ä°spanya bir paya sahipti. Hafta başında “yeni kötü” haberler gelmez ise bu hafta bir toparlanma görebiliriz.

GeçtiÄŸimiz hafta sonuna doÄŸru gelen haberler hiç mi hiç piyasa dostu deÄŸildi. Aklımda kalanlar:

- Belçika BaÅŸbakan Yardımcısı Didier Reynders, “Yunanistan’ın eurodan çıkmasına hazırlık yapmayanların büyük bir hata yapmış olacaklarını” söyledi.

- IMF BaÅŸkanı Christine Lagarde, “Yunanlılar çok eÄŸlendi, ÅŸimdi ödeme zamanı” dedi.

- Yunanistan kamuoyu yoklamaları; Troyka ile anlaÅŸma imzalamamış olan aşırı soldaki Syriza’nın oylarını artıracağını ve birinci parti olarak 17 Haziran’daki seçimlerden çıkacağını söylüyor.

- Ä°sviçre; euronun “dağılması” durumunda ülkeye girecek fonlara karşı “sermaye kontrolleri” koyabileceklerini söylemiÅŸ.

- Ä°spanya’nın zengin bölgelerinden; Ä°spanya’dan ayrılmak isteyen ve en büyük ÅŸehri Barcelona olan; Katalunya, merkezi hükümetten yardım istemek durumunda kalmış,

...ve bir de bizden

- Akbank’ın yüzde 10.1’i; satış açıklamasının hemen ertesi günü hızlı talep toplama yöntemiyle; piyasada iÅŸlem gören fiyatın altından satıldı!

Tüm bu haberlere bakıldığında piyasalarda Avrupa’dan kaynaklanan olumsuz haberlerin “ağırlığı” hissediliyor. Bu haberleri okuyan fon yöneticilerinin ve de bireysel yatırımcıların deÄŸil herhangi bir varlığa yatırım yapmak, var olanları nasıl elden çıkarırız kaygısına düÅŸmeleri iÅŸten bile deÄŸil. Haksız da sayılmazlar.

Zaten yukarıdaki ve benzeri haberler deÄŸil miydi piyasaları yerle yeksan eden? Neyseki bunların geleceÄŸini, “Sell in May, go away- Mayıs’ta sat ve uza!” sendromunun bu yıl erken baÅŸlayacağını Nisan ortasında Vatan okurlarıyla paylaÅŸmıştım. YaÅŸananlar benim ve de Vatan okurları için sürpriz deÄŸil!

Avrupa meselesi daha çok “su kaldırır”! Merkel ile AB’nin geri kalanı arasındaki tartışmalar bir süre daha devam eder. Özellikle de ortak “Eurobond” çıkarma konusunda. Almanya, Hollanda ve Finlandiya’nın dışındaki ülkelerin derdi, tüm AB’yi “ortak bir risk bölgesi” haline getirerek, sorunlu ülkeleri kurtaracak bir finansman kaynağı bulmak. Ancak “AAA” notuna sahip bu 3 ülke baÅŸta olmak üzere AB’nin “ağır abileri” bu “ortak

Eurobond” meselesine sıcak bakmıyorlar. Neden baksınlar? Ben de onların yerinde olsaydım böylesi bir bono ihracına sıcak bakmazdım! Yine de 17 Haziran’daki Yunanistan seçimlerine kadar “felsefi” tartışma devam edecektir.

Yeni Godot: 17 Haziran!

Piyasalar hep bir ÅŸey bekler. Bu sefer de 17 Haziran’da yapılacak Yunanistan seçimleri beklenecek! O tarihten önce AB’nin herhangi bir karar vermesi mümkün deÄŸil. Ancak seçimlerden önce komÅŸuyu eurodan atarlar bir de sandıktan Troyka ile anlaÅŸma imzalamış olanlar çıkarsa ayıkla pirincin taşını. Yok eÄŸer eurodan atmazlar ama bu sefer de Syriza tek başına iktidar olursa...

BaÅŸta Merkel olmak üzere AB’nin iÅŸi zor. (KomÅŸu’ya böylesine “bol” borç verirken düÅŸüneceklerdi!) Bu nedenledir ki AB; Yunanistan’daki 17 Haziran seçim sonuçlanana kadar “susta” bekleyecektir. Piyasaların beklediÄŸi yeni Godot KomÅŸu’nun seçimi olacak! Ancak o zamana kadar daha 15 iÅŸ günü var. Hiçbir ÅŸey yapmadan o güne kadar beklemeyecektir piyasalar. Aslına bakarsanız önlemlerini aldılar. Son 2-3 haftadır yaÅŸanan düÅŸüÅŸlerin içinde (“Mayıs’ta sat ve uza”nın yanı sıra!) Yunanistan (ve de Ä°spanya-onu unutmayalım!) önemli bir paya sahipti. Bu düÅŸüÅŸlerin de sonsuz devam etmesi mümkün deÄŸil! Bir toparlanma olması gerekiyor. GeçtiÄŸimiz haftanın son günlerinde bekliyordum bu toparlanmayı. Ancak satışlar hafta başında (özellikle yurtdışında ve ABD’de) yavaÅŸ kaldı, düÅŸüÅŸler gecikti. Åžimdi sırada “aşırı satım” ve “açığa satışların” kapatılması, bir “kâr realizasyınu” dönemi yaÅŸanması gerekiyor. Bu hafta piyasalarda bu hareketi görme ihtimalimiz hayli yüksek.

Teknik seviyeler de bunu destekliyor. Ä°MKB’de 54.750, euro/dolar paritesinde 1.2490 önemli destek noktalarıydı, geçtiÄŸimiz hafta (her ne kadar haftalık kapanışlar bu seviyelere yakın gerçekleÅŸmiÅŸ olsa da!) bu seviyeler kapanışta korundu. Hafta başında yazının başında sıraladığım tarzda “yeni kötü” haberler gelmez ise bu hafta bir derlenip toparlanma görebiliriz.

Kısa vadeli toparlanma görebiliriz

Haftanın ilk gününde “Memorial Day” sebebiyle ABD piyasaları kapalı olacak. Halen daha ABD piyasaları için aÅŸağı inilecek yer olsa da ( Dow Jones’ta 12.210 ve S&P 500’de 1.285) birçok geliÅŸmekte olan ülke desteklerine ya geldi, ya yaklaÅŸtı... Bu hafta içinde bu desteklerin tutması ve kısa vadeli toparlanmaları görmemiz söz konusu.

Ä°MKB buna iyi bir örnek! VOB Endeks 30 kontrat bazında bakıldığında 64.100 seviyesi önemli bir destekti. Bu seviye geçtiÄŸimiz Cuma günü görüldü. Bir parça altına inilse de kapanıış 65.400 seviyesinden gerçekleÅŸti. Bu hafta içinde 64.100’ün altını beklemiyorum. Toparlanmanın ise 67.250’ye kadar devamı söz konusu. Bu seviye aşılacak olur ise 69.100 seviyesi resmin içine girecek!

Euro/dolar paritesinin 1.2490 seviyelerinde tutunması yukarıdaki senaryonun en önemli “destekçisi” olacak! Zira paritenin euro lehine; geçici olsa da; toparlanması bizde dolar/TL kurlarını da bir parça aÅŸağı çekecektir. Daha doÄŸrusu geçtiÄŸimiz haftanın direnci olan 1.8450-1.8510 bandının altında kalmasını saÄŸlayacaktır. Belirtmekte fayda var: Bu hafta yaÅŸanacak toparlanma kısa vadeli bir alım-satım fırsatı verecek olsa da özellikle ABD piyasalarında aÅŸağı yönde gidilecek daha yol var!

Ola ki paritede 1.2450’nin altında kapanışlar görecek olur isek içinde bulunduÄŸumuz süreç hızlanacak, yukarıdaki “kısa vadeli toparlanma senaryosunun”; daha aÅŸağı seviyelerden baÅŸlamak üzere; rafa kalkmasına sebep olacaktır.

Bu haftanın “finansal göstergesi” yine euro/dolar paritesi.

Vatan



Sayfa Adresi: http://istefinans.com/yazar/Piyasalarin-bu-hafta-bir-atimlik-barutu-var/56