Küresel piyasalar keyifsiz bir hafta geçirdi. Varlık piyasaları yükselme umutlarını canlı tutacak hikayeyi bir türlü bulamıyor. Bu kez satış dalgaları baÅŸlıyor. Hisse senetleri, altın, petrol ve hammadde fiyatları beraberce geriliyor. Vatan
Euro Bölgesi’ni Yunanistan ve Ä°spanya kaynaklı sorunlar vuruyor. Parite 1.29’a indi. Bu eÄŸilim devam edebilir. Ancak TL fazla etkilenmedi. Döviz sepeti haftayı 2.05 TL’nin altında kapattı.
Nisan nakit dengesi gerçekleÅŸmesi Hazine tarafından yayınlandı. Bütçenin öncü göstergesidir. Ancak 7 milyar TL vergi tahsilatının Mayıs’a kaydığı anlaşılıyor. O nedenle bütçe sonuçlarını bekliyorum.
Yeni anayasa yakında Meclis gündemine iniyor. Tartışmalar iyice hararetlendi. Favori konumdur. Ana hatları ortaya çıkıncaya kadar dolaylı müdahil oluyorum. Konjonktürün belirsizliÄŸi de azaldığına göre önümüzdeki dönemde daha çok yazacağım.
Sanayi yavaşladı
Mart sanayi üretim verileri TÜÄ°K tarafından yayınlandı. Böylece 2012’nin ilk çeyreÄŸi için büyüme ve konjonktür açısından ilk önemli öncü göstergeyi öÄŸrendik.
Mart’ta piyasa toplam sanayi üretiminde geçen yıla kıyasla yüzde 2.2 artış bekliyordu. Ben yüzde 2.5 diyordum. Fiili sayı piyasanın biraz üzerinde, benim tahminimin altında çıktı. Toplam sanayi üretimi yüzde 2.4, imalat sanayi üretimi yüzde 1.6 arttı.
Ä°lk çeyreÄŸe bakalım. Geçen yıla kıyasla toplam sanayi üretiminde yüzde 2.8, imalat sanayinde yüzde 1.7 artış var. Geçen yılın son çeyreÄŸinde, aynı sıra ile, yüzde 6.5 ve yüzde 5.8 artmıştı.
Bu sonuçlar yumuÅŸak iniÅŸ senaryosu ile uyumludur. Ä°lk çeyrekte genelde sanayi üretiminde bir yavaÅŸlama var. Euro bölgesi resesyonu ihracat üzerinden imalat sanayinde yavaÅŸlamaya daha belirgin hale getiriyor.
Son olarak takvim ve mevsim etkisi arındırılmış verileri görelim. Mart’ta bir önceki aya kıyasla toplam sanayi üretimi yüzde 0.7, imalat sanayi üretimi yüzde 0.9 arttı. Son çeyrekte ise, 2011’in son çeyreÄŸine göre, aynı sıra ile yüzde 1.5 ve yüzde 1.7 düÅŸtü.
Ayrıntısı önem kazanıyor. Ocak’ta Aralık ayına göre her iki endeks de yüzde 3.1 geriliyor. Åžubat ve Mart’ta ise tekrar artış eÄŸilimine geçiyor. Ama Ocak düÅŸüÅŸünü telafi edemiyor. Sonunda çeyrek toplamında sanayi üretimi azalıyor.
Büyüme ne olur?
Ä°malat sanayi üretimi artışı ile büyüme hızı arasında güçlü bir iliÅŸki vardır. Krizde imalat sanayi üretimi milli gelire kıyasla daha sert düÅŸmüÅŸtü. Dolayısı ile toparlanma döneminde daha hızlı büyüdü. 2011’de iliÅŸki dengelendi.
Grafikte çubuklar çeyrek bazında imalat sanayi üretimi artışını, çizgi büyüme hızını gösteriyor. 2011’in ikinci çeyreÄŸinden bu yana imalat sanayi üretimi ve milli gelirde artış hızının birbirine çok yakın seyrettiÄŸi görülüyor.
Ä°lk çeyrekte büyüme ne olur? BETAM’dan (www.betam.bahcesehir.edu.tr) Z.Ä°mamoÄŸlu ve B.Soybilgen’in yüzde 3.5 tahmini bana makul geliyor. Grafikle de uyumlu duruyor. Salı günü ilk çeyrekte ödemeler dengesine bakacağım.