Dolar ne olacak?
Süleyman Yaşar

Geçen yılın son üç ayında bazıları çok hareketlenmiÅŸti. Bunlar hem içeriden hem dışarıdan ataÄŸa geçtiler ve Türkiye ekonomisinin 2012 başında çökeceÄŸini ileri sürdüler. Bir Amerikan Doları'nın 2.5 lirayı aÅŸacağını, Türkiye'nin dış kredi bulamayacağı söylemini bir propagandaya dönüÅŸtürdüler.

Peki bu olumsuz beklentiyi yaratanların gerekçesi neydi? Merkez Bankası'nın faiz koridorunu anlayamadıklarını temel neden olarak ileri sürüyorlardı. Aslında asıl amaçları, Merkez'e, "politika faizi tek oranlı ve yüksek olmalı" görüÅŸünü dayatmaktı. Böylece dünyada ucuz olan sıcak parayı bol bol getirip Türkiye'de garantili satış yapacaklardı.

Hatta bir ara Merkez Bankası'na spekülatif ataklar düzenleyip dövizi yükseltmeyi de denediler. Bu ataklara karşı Merkez, kendisini savunmak için epeyce döviz sattı. Saldırgan yüksek faiz lobisine teslim olmadı. "Merkez'in faiz koridorunu anlayamadık" diyenler sonunda birdenbire bu politikayı anladıklarını dile getirdiler. Fakat onların bu yıkıcı saldırıları tabii küçük tasarruf sahiplerinin zarar etmesine neden oldu. Çünkü beklentileri olumsuza çevirmek için yapılan propagandadan korktular ve döviz satın aldılar. Hatta 1 lira 90 kuruÅŸtan dolar satın alıp kenara koyanlar oldu.

Åžimdi bu insanlar hem faiz getirisini, hem de anaparanın bir miktarını kaybettikleri için zarardalar. Çünkü bu yılın başında bir Amerikan Doları 1 lira 88 kuruÅŸtu, ÅŸimdi 1 lira 79 kuruÅŸ seviyesinde. Dolardaki deÄŸer kaybı yıl başından beri yaklaşık yüzde 5'e ulaşıyor. Euro alanların kaybı ise yüzde 5 dolaylarında bulunuyor. Aynı ÅŸekilde Ä°sviçre Frangı da yüzde 4 oranında kaybettirdi.

Peki kazandıran döviz var mı? Yok ama deÄŸerini kaybetmeyen bir para birimi var. O da rus rublesi. Bir tek rus rublesi yıl başından beri Türk parası karşısında deÄŸer yitirmedi. Hemen hemen deÄŸeri aynı seviyede kaldı.

Gelelim bundan sonra neler olabileceÄŸine... Fransa seçimlerinin ardından Avrupa'da kemer sıkma anlaÅŸmasının gözden geçirilme olasılığı ve Yunanistan riski euro/dolar paritesini ÅŸekillendirecek. Çünkü Fransa'nın yeni baÅŸkanı François Hollande "Kemer sıkmak çözüm deÄŸil" diyor. Ve Fransa'nın zenginlerden daha çok vergi alıp daha çok kamu harcaması yapmasına ihtiyacı olduÄŸunu ileri sürüyor. Yunanistan'da ise yeni hükümet için koalisyon denemeleri yapılmaya baÅŸlandı. Syriza Partisi lideri Alexis Tsipras, bankaları devletleÅŸtireceklerini ve istikrar programını kaldıracaklarını söylüyor. Bu söylem euronun riskini çoÄŸaltıyor.

O halde Türk parasının dolar karşısındaki deÄŸeri de bu geliÅŸmelere göre hareket edecek. Dolar/Türk parası paritesi, hükümet tarafından Orta Vadeli Program'da 2012 için ortalama 1 lira 73 kuruÅŸ olarak tahmin edildi. Bu tahmin doÄŸrultusunda paritenin geliÅŸeceÄŸi beklentisi hâlâ geçerliliÄŸini koruyor. Tabii bu tahminin tutması yukarıda da belirttiÄŸimiz gibi Euro Bölgesi riskine ve euro/dolar paritesine de baÄŸlı olarak geliÅŸecek.

Bütün bunlardan çıkan sonuç ÅŸu, Avrupa'da yaÅŸananlara bakılırsa diÄŸer ülkelerin riski alınacağına Türkiye'nin riskini alıp Türk parasında durmakta fayda var. Çünkü Türk parası hem güvenli hem de getirisi diÄŸer para birimlerine göre daha yüksek.

Not: "Dolandırmaktan korkmuyor hapisten korkuyor" dediğinizde, hemen mahkemelere koşup bana "dolandırıcı" dediler diyerek tekzip kararı isteyen bir şahıs var ortalıkta. Aman dikkat.

Sabah



Sayfa Adresi: http://istefinans.com/yazar/Dolar-ne-olacak/44