ABD ve Avrupa merkez bankalarından istediğini alamayan Vatan
piyasaların imdadına Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisi yetiÅŸmiÅŸti. Veriyle sanki ‘maden bulan’ piyasalarda bayram havası esince dolar 1.7750 TL’ye inmiÅŸ, Ä°MKB yılın zirvesinden kapanmıştı. Dolarda kritik seviye 1.7610 TL. Ä°MKB’de ise 70 bin puanı bekleyenler haklı çıkacak gibi.
GeçtiÄŸimiz hafta piyalar açısından kritik bir haftaydı. ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) toplantısı aynı haftaya denk gelmiÅŸ, piyasalar merkez bankalarından çok ÅŸey umuyordu. Her iki büyük merkez bankasından da 3’üncü tur geniÅŸleme gelecek beklentisi güçlüydü. Gelmedi!
Fed; yeni bir parasal geniÅŸlemenin ‘deflasyon riskinin artmasına’ ve ‘istihdamın azalmasına’ baÄŸlı olduÄŸunu daha önceler bir çok kez dile getirmiÅŸti. Her iki riskin de henüz elle tutulur, gözle görülür olmadan Fed’in yeni bir “Bedava Para Paketi” (BPP) açıklamasını beklemiyordum. Ancak ECB için durum farklıydı. Önceki hafta ECB BaÅŸkanı Mario Draghi piyasalara umut vermiÅŸ ve “euronun kurtarılması için ne gerekiyorsa yapacakları” mesajını piyasalara vermiÅŸti! ECB’den beklenti hayli fazlaydı. Ä°spanya ve Ä°talya tahvillerini alacak, yeni bir BPP (Avrupa için LTRO) olmasa da buna benzer bir “paket” açıklayacaktı. Ancak Almanya’nın ECB’nin 2 AÄŸustos’taki toplantı öncesinde yaptığı açıklamalar bir anda Draghi’nin elini kolunu baÄŸlayınca ECB’den beklenen “parasal geniÅŸleme” gel(e)medi! Bu resme bakınca piyasalar için umut tükenmiÅŸ, iÅŸler bir kere daha sarpa sarmıştı. Ancak...
GeçtiÄŸimiz Cuma günü hayli önemli bir veri vardı ve bu veri Fed’in politikaları konusunda belirleyici olacaktı: ABD tarım dışı istihdam verisi (NFP)... 100 binlik bir artış bekleniyordu. Tarım dışı istihdam 163 kiÅŸi artınca piyasalar bir anda “maden bulmuÅŸ” gibi sevindi. Her ne kadar bu veri de 80 binlik artıştan, 64 binlik artışa “revize” edilen Haziran verisi gibi revizyona aday olsa da; beklentilerden iyi gelen ‘kiÅŸisel gelir’ ve ‘tüketici güven endeksi’ verilerinde desteklemesiyle piyasalar adeta “coÅŸtu”!
Ä°spanya’nın faizi düÅŸüÅŸte
Aslına bakarsanız piyasalar; özellikle de hisse senedi piyasaları; kendilerini bir yükseliÅŸe hazırlamışlardı. NFP kötü gelseydi (diyelim ki 80 binin altı) hisse senetleri yine artacaktı. Neden derseniz, bu kez de “iÅŸler kötü, Fed’den III. BPP’nin gelme ihtimali arttı” diye bir yükseliÅŸ olacaktı. Veri iyi gelince de bu sefer de “iÅŸler yoluna girmeye baÅŸlamış” düÅŸüncesiyle bir yükseliÅŸ yaÅŸandı! ABD’deki veri Avrupa’yı da kurtarmışa benziyor! Cuma günü yüzde 7.43 seviyelerine yükselen Ä°spanya 10 yıllık tahvil getirileri; ECB’nin alıma geçeceÄŸi beklentisiyle; günü 6.84 seviyesinden kapattı. Çok ciddi bir “toparlanmaydı” bu! Ä°spanya ve Ä°talya borsaları günü yüzde 6’nın üstünde artışlarla kapatırken bir çok borsa endeksi son ayların en yüksek seviyelerine çıktı. Bu arada ECB’n için tahvil alımlarıyla ilgili olarak yeni bir öneri daha ortaya atılmış durumda. Devlet tahvillerini almak yerine, bankaların bilançolarındaki özel sektör tahvillerini almak. Böylelikle hem bankalara likidite verilmiÅŸ, hem de yeniden reel sektöre kredi verebilecek alan yaratılmış olacak diye düÅŸünülüyor. Çalışır mı? “Hangi ülkenin, hangi ÅŸirketlerinin tahvillerinin alınacağına nasıl karar verileceÄŸi meselesi” hallolursa neden olmasın?
Borsalarda yükseliÅŸ nereye kadar?
Haftayı yüksek seviyelerinden kapatan hisse senedi piyasaları bu ivmeyi haftanın ilk yarısında da sürdüreceÄŸe benziyor. Bu haftanın iki önemli endikatörü euro/dolar paritesi ve Alman DAX Endeksi olacak. Euro/dolar paritesi geçtiÄŸimiz haftayı ilk kritik eÅŸik olan 1.2320’nin üzerinde kapattı. Ä°spanya ve Ä°talya bono faizlerinin düÅŸmesiyle toparlanan euronun haftanın ilk günlerinde 1.2460-1.2510 seviyelerine kadar yükselmesi olasılığı yüksek. Bu seviyelerin aşılması ÅŸimdilik zor! Piyasalarda toparlanma baÅŸta Merkel ve Draghi olmak üzere AB’nin politika yapıcılarını rahatlatacak, euronun daha fazla desteÄŸe ihtiyacı kalmayacağını düÅŸündürecektir. Bu durum euronun yukarıda belirttiÄŸim seviyeleri aÅŸmasını zorlaÅŸtıracaktır. Ola ki bu seviyeler aşılacak olur ise bir sonraki ana hedef/direnç ise 1.2780 seviyelerinde...
Haftanın ikinci endikatörü Alman DAX Endeksi haftayı 6.852’de kapattı. 6.902 kritik bir direnç seviyesi. Bu seviyenin üzerine çıkılacak olur ise risk iÅŸtahının iyiden iyiye artığını düÅŸünmek hatalı olmaz. DAX’taki bir sonraki kritik eÅŸik 7.085 seviyesi olacak. Bu seviyenin de geçilmesi durumunda 7.320 seviyesi ana hedef olacak!
Ä°MKB’de ilk hedef 66.300
Özellikle ECB’nin mevduat faizlerini “sıfırlaması” sonrasında yurt dışından ciddi fon giriÅŸi olan, ABD ve AB’deki son geliÅŸmelerden payını alan Ä°MKB de ve haftayı 65.303 seviyesinden; Mayıs 2011’den bu yana en yüksek; kapatmayı baÅŸardı. 64.800’deki direncin üzerinde bir kapanış olması hafta başında hareketin devam etmesi olasılığını artırıyor. Ä°lk hedef 66.300 seviyesi ve ardından da 68.350 seviyesinin test edilme olasılığı var. 70 bin diyenler haklı çıkacaÄŸa benziyor ancak öncesinde 69.000 (düz) seviyelerinde ciddi bir kâr realizasyonu ihtimali de hiç azımsanmayacak kadar büyük!
Dolar 1.76 TL’ye indiÄŸinde eleÅŸtiriler artar
Dünkü Vatan’da Ufuk Åžanlı’nın haberinde son 40 günde bono tarafına 8.2 milyar dolarlık fon giriÅŸi olduÄŸu haberi yer alıyordu. Bu giriÅŸler sonucunda dolar/TL kurları geçtiÄŸimiz Cuma günü 1.7750 seviyelerine kadar indi. Paritenin de 1.2460 bandına çıkacağı varsayımı ile haftanın ilk günlerinde dolar/TL kurlarının 1.7610 seviyelerine kadar gerilemesi mümkün. Bu seviye teknik açıdan önemli. Korunması ihtimali yüksek. Bu arada sepet kurun da 2.00 seviyesinin altına inmesi hem ihracatçıları, hem de Merkez Bankası’nı alarma geçirmiÅŸ durumda. Ä°htimaldir ki dolar TL’de 1.76 seviyesine inildiÄŸinde her iki cepheden de bazı sesler/uyarılar çıkmaya baÅŸlayacaktır! Son olarak bir hatırlatma....
Hisse senedi piyasalarında yaÅŸanan coÅŸku emtia tarafında; özellikle endüstriyel metaller ve petrol; görülmüyor. Reel ekonomi tarafında henüz daha ciddi bir toparlanma olmadığını düÅŸünen yatırımcılar ÅŸimdilik emtia tarafına ilgi göstermiyorlar, ya da emtia tarafı hisse senedi piyasaları gibi düÅŸünmüyor. 2008’den bu yana en düÅŸük seviyelerini geçen hafta test eden Çin Borsası gibi...