Siz bu yazıyı okuduÄŸunuzda çok büyük ihtimalle Yunanistan’ın “borç takası” ihalesinin sonuçları açıklanmış olacak. 105 milyar euroya varan bir borcun “silinebilmesi” için kamu kurumu niteliÄŸi taşımayan özel kiÅŸi ve kurumların alacaklarının yüzde 70’ini aÅŸan bir oranından vaz geçmiÅŸ olmaları gerekiyor. Üstelik de vazgeçenlerin oranının yüzde 75’i aÅŸması gerekiyor (Bazı yorumlar yüzde 50’nin yeterli olabileceÄŸi yönünde). Vatan
Peki geriye kalan yüzde 25 katılmazsa ne olacak? O da düÅŸünülmüÅŸ durumda ve onlarda “kurunun yanında yanan yaÅŸlar” misali “mecburen” bu takasa katılacak. Adına da “kollektif hareket maddesi (Collevtive Action Clouse - CAC)” deniyor. Dün akÅŸam bu yazı yazıldığı sırada takasa katılacaklarını bildirenlerin oranı yüzde 60 civarındaydı. Hafta başında oranın yüzde 76’ya kadar çıktığı dedikoduları çıkmıştı ve piyasaların toparlamasına yardımcı olmuÅŸtu! (Fed’in bilançosunu büyütmeden yeni bir parasal “kolaylaÅŸtırma” yapacağı da yükseliÅŸi getirdi ama bunun ne menem bir ÅŸey olacağı netleÅŸmediÄŸinden yükseliÅŸ daha çok son sert düÅŸüÅŸlerin bir düzeltmesi olarak kaldı!)
Sonuçların TSÄ° 08.00 itibariyle Yunan Maliye Bakanlığı’nın web sitesinde açıklanacağı duyuruldu. Meselenin 20 Mart’taki 14.5 milyar euroluk itfa öncesinde sonuçlandırılmış olması gerekiyor. Aslında iÅŸ, bugüne kadar bile kalmamalıydı. Ancak alacaklıların ayak diremeleri, doÄŸal olarak “hayli gönülsüz” olmaları süreci bu kadar uzattı. Kaldı ki makul bir anlaÅŸma olsaydı herkes son günü mü beklerdi?
Piyasalar takasta herhangi bir sorun çıkabileceÄŸini hiç bir zaman fiyatlamadılar. Haftanın ilk yarısında bir ara keyifler kaçsa da ‘nasılsa hallolacak’ denilerek kısa sürede toparlandı piyasalar.
Ancak, mesele sadece kabul edenlerin yüzde 75’i aÅŸmasıyla da çözülemeyecek gibi. Ülkedeki 4 tane emeklilik fonu takasa katılmayacaklarını açıklamışlar. CAC iÅŸletilirse, en azından fonun pay sahiplerine ‘Biz yapmadık, bize zorla yaptırıldı’ diyebilecekler. DiÄŸer yandan da bu fonlar deÄŸilse bile yurtdışındaki yatırım fonlarının ÅŸimdiden dava açmaya hazırlandıkları haberleri geliyor. Kaldı ki 10 milyar euroluk bono Ä°ngiliz kanunlarına göre çıkarılmış. Bunların hukuki alt yapısı Yunan kanunlarına göre çıkarılmışlardan farklı ve çok daha farklı mahkeme süreçleri iÅŸleyebilecek. Åžimdilik bu konuya kimse kafayı takmıyor. Draghi’de Avrupa Merkez Bankası’nın “faizleri deÄŸiÅŸtirmediÄŸini” açıkladığı basın toplantısında neredeyse bu konuyu “yok varsaymış” durumda.
Diyelim ki “takas” ÅŸu veya bu ÅŸekilde halloldu. Ä°ÅŸsizliÄŸin yüzde 21, her iki gençten birinin iÅŸsiz olduÄŸu bir ülke nasıl toparlanacak da “yeniden yapılandırılan” borçlarını ödeyebilecek. Hem de bu kadar çok kemer sıkma önlemi alınmışken. Benim kanaatim ödenemeyeceÄŸi ve önümüzdeki 18 ay içinde (bunu not alın isterseniz) komÅŸunun yeniden yapılandırılmış borçlarının, yeniden yapılandırılacağı yönünde .
Asıl kıyamet takasın gerçekleÅŸ(e)memesi durumunda kopacak. Olacağını sanmıyorum. Ancak böyle bir açıklama gelecek olur ise ortalıktaki toz dumandan göz gözü görmeyecektir. AB borsaları baÅŸta olmak üzere tüm varlık piyasalarında sert düÅŸüÅŸler (altın/gümüÅŸ hariç), euronun da dolar karşısında hızla deÄŸer kaybettiÄŸine ÅŸahit olabiliriz. Asıl büyük darbeyi kredi risk sigortası (Credit Default Swap-CDS) piyasası alacaktır. Bu piyasanın bugüne kadarki “en büyük çöküÅŸü” olarak tarihe geçebilir.
Dedim ya dananın kuyruÄŸu bugün kopabilir. Yine de “büyük abiler” dananın kuyruÄŸunu yerinde tutabilmek için dün gece çok çalışmış olabilirler.