Merkez ‘pratikte indirime’ gidecek!
Ali AÄŸaoÄŸlu

Avrupa ve Çin merkez bankalarından gelen faiz indirimlerinden sonra dünkü PPK toplantısından bir faiz indirimi gelecek beklentisi artmıştı. Hafta başındaki yazımda ben de benzer bir beklenti içinde olduÄŸumu ancak piyasadan farklı olarak faizin üst bandında deÄŸil de alt bandında (politika faizinde) bir indirim beklediÄŸimi yazmıştım. Borsa ve bono faizleri de bu görüÅŸü destekleyecek ÅŸekilde son bir ayda pozitif bir seyir izlemiÅŸti. Ancak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz oranlarında bir deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmedi.

Tek deÄŸiÅŸiklik TL yükümlülükleri için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların; döviz olarak tutulabilecek kısmı yüzde 50’den 55’e yükseltildi. Ancak bu ilave kısım 1.9 katsayısı ile çarpılacak. Hesaplamalara göre bu artışın tamamı kullanılacak olur ise Merkez Bankası rezervlerinde 2.9 milyar dolarlık artış olurken piyasaya ise 2.8 milyar TL’lik likidite verilmiÅŸ olacak! Hazır döviz faizleri de düÅŸmüÅŸken; bankaların zorunlu karşılıklarını “marjinal” olarak düÅŸürecek bir adım oldu bu!

MB açıklamasında cari açığın kademeli daraldığını, enflasyon tahmininin; hammadde fiyatlarındaki gerileme sayesinde; aÅŸağı yönde revize edilebileceÄŸini belirtiyor!

Negatif faiz!

Önceki gün Almanya’nın ihraç ettiÄŸi 2 yıllık tahvillerin getirisi “negatif” oldu. Sadece Almanya mı? Ä°sviçre baÅŸta olmak üzere Danimarka, Finlandiya ve Hollanda ’nın kısa vadeli tahvillerinin getirileri “eksi”. Yakında Avusturya da bu gruba dahil olabilir.

“Kuzey Euro Bölgesi” ülkeleri diyebileceÄŸimiz bu ülkelerin bonosunu aldığınızda; vadesi geldiÄŸinde elinize yatırdığınız paradan daha az para geçecek demektir. Bir yatırımcı bunu neden tercih eder ki? Paranızı evde tutarsınız, hiç deÄŸilse azalmaz! Ama çalınma gibi bir riskten de çekiniyorsanız o zaman da bir tür “sigorta primi” ödeniyor olabilir. Negatif getirinin ardında ECB’nin son aldığı, ‘mevduata sıfır faiz uygulama’ kararının da etkisi yok deÄŸil. Bankalar paralarını ECB’den çekince bir yerlere yatırmaları gerekiyor. Kredi ver(e)meyince mecburen bonolara yöneliyorlar. Bir de euro dağılacak, nasılsa bu ülkeler dağılmadan daha kârlı çıkacaklar ve paraları deÄŸerlenecek diyenler olabilir. Bononun vadesi bittiÄŸinde yatırımcıların ellerinde “daha deÄŸerli” bir para birimi olacak fikri de negatif getiriye razı olunmasını makul gösterebiliyor.

Üste para vererek bonoları almayı düÅŸünen Japon Merkez Bankası’nın “yeni stratejisini” de düÅŸününce PPK’nın faizleri sabit tutuyor olması biraz garip algılanabilir!

Görünen o ki bizim MB, piyasanın kendi kendine faizleri indiriyor olmasından memnun. DiÄŸer yandan faizleri “nominal” olarak deÄŸiÅŸtirmese de pratikte indiriyor. Nasıl mı? Dünkü açıklamadan da anlaşıldığı üzere, MB önümüzdeki günlerde “istisnai günlere” daha az baÅŸ vuracak. Bu da bankalara saÄŸlamakta olduÄŸu fonlamanın faiz oranlarının alt banda yakınlaÅŸması anlamına gelecektir. Nitekim yaklaşık 30 milyar TL civarındaki fonlamanın faizleri dün 7.80’nin altına indi!

Bu hamlenin ekonomiye doÄŸrudan bir etkisi olur mu? Yakın zamanda olacaÄŸa benzemiyor. Zira bankacılık sektörü sadece bu geliÅŸmeyle kredi faizlerini düÅŸürecek, hızlı kredi vermeye baÅŸlayacak deÄŸil! Merkez Bankası’nı bir süre daha izlemeye devam edecektir.
Vatan



Sayfa Adresi: http://istefinans.com/yazar/Merkez-pratikte-indirime-gidecek-/119