Merkez Bankası faiz indirecek!
Ali AÄŸaoÄŸlu

19 Temmuz’da PPK toplantısı var. Benim beklentim 5.75 olan politika faizinde 50 baz puanlık bir indirime gidilmesi, üst bandın korunması yönünde. Her ne kadar koridor daralmıyor olsa da Merkez Bankası, böylelikle birkaç kuÅŸ vurma ÅŸansına sahip olacak. Politika faizleri görüntüde de olsa düÅŸecek, ekonomiye mesaj verilecek, bankaların fonlama maliyetleri düÅŸ(ürül)ecek, küresel trende uyulacak.

Benim deÄŸil, piyasanın satın aldığı beklenti bu! 19 Temmuz’da Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı var! Hazır tüm dünyada “faiz indirimi mevsimi” devam ederken bizim Merkez Bankamızın da buna katılması çok da fazla insanı ÅŸaşırtmayacaktır! Hatırlarsanız geçtiÄŸimiz hafta Çin, Danimarka merkez bankaları ile ECB’den deÄŸiÅŸik oranlarda faiz indirimleri geldi.

Asıl çarpıcı olan MB’lerin borç verme faiz oranlarını indirmesinden çok mevduat faiz oranlarını indirmeleri önemliydi. Halihazırda MB’lerden borç almaya çok da fazla ihtiyaç yok. Gerek Fed’in, gerekse ECB’nin verdiÄŸi likidite yine dönüp dolaşıp kendine dönüyor. Bunu gören Çin, Danimarka ve ECB ile baÅŸlayan yeni bir dönem açıldı. Artık MB’ler, bankaların kendilerinde likidite tutmalarını istemiyor. Çin yüzde 3’e düÅŸürürken (borç verme faizi yüzde 6), ECB sıfıra indirdi. Asıl büyük hamle Danimarka MB’sinden geldi. Mevduat faizini “eksiye” düÅŸürdü! Artık Danimarka MB’sinde mevduat tutmak isteyen bankalar deÄŸil faiz almak yüzde 0.20 üste faiz ödeyecekler.

Yukarıda saydığım MB’lerin mesajı açık ve net: “Bende para tutmayın, gidin bu fonları kredi olarak ekonomiye kullandırın”! Bankalar dinler mi? Korkarım ilk etki pek de MB’lerin istediÄŸi gibi ol(a)mayacak. Zira halen daha ortada bir “güven bunalımı” var ve atılan adımlar bu bunalımı aÅŸmaya yetmeyecektir. Dışarıda gözler Fed’in 31 Temmuz-1 AÄŸustos’ta yapacağı toplantıda. III. BPP bekleniyor. Geldi, geldi; gelmedi iÅŸler sarpa saracak. Zira bu tarihte yapılacak bir parasal geniÅŸleme ancak Obama’ya yarar. Aksi takdirde parasal geniÅŸlemenin etkisi baÅŸkanlık seçimi sonrasında hissedilecektir ki bunun ne ÅŸu anda görevde olan Obama’ya ne de seçilmesi durumunda Romney’e bir faydası olmayacak. Bu nedenle Temmuz sonundaki toplantı kritik. (Bu arada hatırlatmak ba’abından... Fed’in I. ve II. BPP’leri iki yıl arayla Kasım ayında yapılmış.)

Dışarıda problemler devam ederken içeride piyasalar keyifli. Ä°MKB tüm diÄŸer geliÅŸmekte olan ve de geliÅŸmiÅŸ ülke borsalarından pozitif ayrışırken, bono faizlerinde çok ciddi gerilemeler yaÅŸanıyor! Ä°MKB’nin yükseliÅŸinde yine bir “yatırım seviyeye yükselecek not” mazereti öne çıkıyor. Henüz daha resmi bir görüÅŸme-açıklama yok ancak bu yönde “tahmini olanlar” önden hareket ediyor olabilirler. Bunu bilebilmek hayli zor. Bu arada Suriye ve OrtadoÄŸu geliÅŸmelerini de bu “haberi satın alırken” göz önünde bulundurmakta fayda var.

Asıl dikkat çeken borsaya oranla çok daha derin ve hacimli olan bono tarafındaki hareketti ve bu harekete daha dikkatli bakmakta fayda var. Haziran ayının son haftasında yabancı fon ve bankaların alımlarıyla gerileyen gösterge bono bileÅŸik faizleri dün; 5 Eylül 2011’den sonraki en düÅŸük seviye olan yüzde 7.90’a kadar geriledi. Yabancıların alımları ilk aÅŸamada 10 yıllık bonolarda baÅŸladı. Dün 8.60 seviyelerine kadar gerileyen 10 yıllıklardan sonra sıra gösterge bonolara geldi. 9.20 bileÅŸik seviyelerinden baÅŸlayan hareketin ardında yukarıda bahsettiÄŸim diÄŸer MB’lerin faiz hamlelerinin yanı sıra, Türkiye’deki faizlerin bu ÅŸartlarda oldukça “cazip” algılanmasının da payı var. DiÄŸer yandan BaÅŸkan Erdem BaÅŸçı’nın ‘Bu yıl TL’ye yatırım yapan zarar etmeyecek’ zımni taahhüdü var! Eh bunların üzerine bir de “not arttırımı” beklentisini eklerseniz TL bonoların cazibesi artıyor.

Bono faizleri daha da iner mi?

Bugünkü ihale nedeniyle düÅŸüÅŸe kısa bir ara verilecek, hatta ihale öncesinde minik bir yükseliÅŸ bile görülebilir. Ancak sonrasında yüzde 7.70 bileÅŸik seviyeleri resmin içine giriyor. Ancak bu seviye fonlama faizleri 8.30’larda olan Türk bankalarına alım için cazip seviyeler deÄŸil. Onlar daha çok “kâr realizasyonu” için fırsat kollayacak gibi görünüyor.

Yabancıların alım iÅŸtahının devam etmesini, yerli bankaların da kâr realizasyonuna gitmemelerinin ardındaki asıl sebep MB’nin 19 Temmuz’daki PPK toplantısında politika (fonlama) faizini indireceÄŸi beklentisi! Zaman, zemin uygun. Sabit faizli enstrümanlara yabancı yatırımcılardan talep var. Üstelik de enflasyon konusunda MB’nin eli rahatlamış durumda. 6.5 olan yıl sonu hedefinin yüzde 5’e düÅŸürülmesi konuÅŸuluyor ve BaÅŸkan BaÅŸçı da bir revizyon ihtimalini dile getirdi.

Haziran ayının son haftasında Ak Parti BaÅŸkan Yardımcısı Bülent Gedikli’nin ‘Faiz koridoru daraltılmalı’ söylemi aslında bu konuda küçük de olsa bir ipucu veriyor. Benim beklentim 5.75 olan fonlama (politika) faizinde 50 baz puanlık bir indirime gidilmesi, üst bandın korunması yönünde. Her ne kadar koridor daralmıyor olsa da MB, böylelikle bir kaç kuÅŸ vurma ÅŸansına sahip olacak. Politika faizleri “görüntüde de olsa” düÅŸecek, ekonomiye mesaj verilecek, bankaların fonlama maliyetleri düÅŸ(ürül)ecek, küresel trende uyulacak v.s. v.s.

Üst bandın aynen korunması veya alt banda göre daha az düÅŸürülmesi durumunda MB’nin “istisnai gün” uygulamaları daha fazla “ses getirebilecek” ve piyasalar için maliyet riski daha da artacaktır.

Önümüzdeki hafta PerÅŸembe günü hep birlikte izleyeceÄŸiz...

Vatan



Sayfa Adresi: http://istefinans.com/yazar/Merkez-Bankasi-faiz-indirecek/103